На Буковині чекають, що Київ дасть 50 мільйонів  гривень на відзначення ювілею Миколайчука

На Буковині чекають, що Київ дасть 50 мільйонів гривень на відзначення ювілею Миколайчука

12.04.2016, 21:01

Начальник управління культури обласної державної адміністрації Віра Китайгородська запевнила, що уряд підтримав ідею відновлення та реконструкції кінотеатру ім. І. Миколайчука у Чернівцях.

Визначено відповідну кошторисну вартість – 24,5 млн. грн.

«Мова йде про те, що має бути відновлено, реконструйовано кінотеатр імені Миколайчука в Чернівцях і визначено кошторисну вартість – 24,5 млн. грн. А 25,5 млн. передбачено для спорудження музейного комплексу в Чорториї. Також йдеться про ремонт дороги від Чернівців до Чорториї і Вижниці», - розповіла Китайгородська.

Чиновниця повідомила, що мала зустріч з міністром культури В’ячеславом Кириленком щодо виділення додаткових коштів на реконструкцію мистецького комплексу, оскільки в області таких грошей немає. «Наразі ведуться перемовини», - підсумувала Віра Китайгородська.

Завершальні роботи щодо відновлення кінотеатру передбачені на кінець наступного року. До того часу, висловила сподівання керівник обласної культури, гроші в Києві знайдуться.

«Потрібно не проґавити момент після цьогорічного святкування, якомога більше говорити й нагадувати і, як кажуть, трясти за плечі тих, хто за це відповідає в культурі, й тих, хто може дати на це гроші. Я не вірю, що немає грошей в Києві», - зауважила Китайгородська.

Пам’ятник геніальному акторові та режисеру Іванові Миколайчуку в Чернівцях поставлять невідомо коли. Такий висновок можна зробити з неквапної роботи міської ради, яка повинна узгодити всі деталі та представити місце та проект монумента видатному буковинцеві. Про це також  розповіла начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська.

«Наразі ми чекаємо на дозвільні документи від міської ради. Тобто міська рада має визначитися остаточно з місцем, попередньо мова йшла про те, що він буде біля кінотеатру. Далі слід узгодити параметри з архітектурою. Тобто як тільки ми отримаємо від міської ради всі дозвільні документи, а ми звернулися до неї вчасно, ми того ж дня оголосимо конкурс», - зауважила Віра Китайгородська.

Пам’ятника як такого, за словами чиновниці, швидше за все не буде. Мова йтиме про барельєфне зображення, або пам’ятну стелу на фасаді мистецького центру, який повинні збудувати на місці кінотеатру імені Миколайчука в Чернівцях.

«Річ у тім, що перед кінотеатром вже є крила. Їх встановила громадська організація. Тобто їх переміщати й демонтувати не можемо. Влада не погодиться на це», - зазначила Віра Китайгородська.

Дати хід створення пам’ятника Іванові Миколайчуку повинні депутати міської ради. Однак вони братися за цю роботу не поспішають, каже очільниця обласної культури.

«Єдина проблема в депутатах, які не можуть підняти руки більшістю голосів і вже з чимось єдиним визначитися, щоб ми могли рухатися далі. А ми залежимо від них на цьому етапі», - наголосила Китайгородська.

Наразі відбуваються роботи щодо будівництва центру мистецтв на базі приміщення колишнього кінотеатру імені Миколайчука. Міська рада виділила 2 млн. грн. додаткових коштів. 

Для спорудження музейного комплексу в с. Чортория Кіцманського району передбачено витратити 25,5 млн. грн.

Також до пам’ятної дати планується відремонтувати дорогу від Чернівців до Чорториї та до Вижниці», - зазначила посадовець.

Очікується, що в рамках ювілейних заходів на території Буковини пройдуть 2 фестивалі – «На гостини до Івана» та «Іванова переберія» (з 13 по 16 червня 2016 року).

Також передбачено проведення молодіжного кінофестивалю «Кіноетніка».

В музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської відновлять показ вистави «Тисяча снопів вітру».

Впродовж червня цього року в області триватимуть кінопокази фільмів за участю Івана Миколайчука.

Загалом заплановано в рамках святкування річниці Миколайчука близько сотні різноманітних заходів.

Віра Китайгородська також презентувала логотип-символ творчості Івана Миколайчука, який виготовив художник Орест Криворучко спеціально до відзначення 75-ї річниці від дня народження талановитого буковинця.

Відтак начальник управління культури повідомила, що наразі розглядається питання виділення Кабінетом Міністрів України коштів на реконструкцію кінотеатру імені Івана Миколайчука у Чернівцях та на створення музейного комплексу у Чорториї.

Источник: http://acc.cv.ua/chernivtsi/9892-24-5-mln-grn-na-kinoteatr-mikolajchuka-25-5-mln-grn-na-kompleks-v-chortoriji-bukovina-gotuetsya-do-75-richchya-mittsya.  та БукІнфо

1