На Буковині пропонується створення незалежних експертних груп з контролю за бюджетним процесом

На Буковині пропонується створення незалежних експертних груп з контролю за бюджетним процесом

22.12.2015, 10:56

Олександр Пуршага обгрунтував, чому пропонований урядом проект Державного бюджету можна назвати «антиекономічним дивом»

Загальне бачення і конкретні зауваження до бюджетів-2016 – державного та місцевих – оприлюднили на прес-конференції голова Чернівецької міської організації партії ВО «Батьківщина», керівник фракції «Батьківщина» в міській раді Олександр Пуршага та представники Громадської ради при міськвиконкомі Лідія Анциперова та Сергій Яремчук. «Хочемо це обговорити, залучити до обговорення громадськість, щоби, за потреби (а вона точно є!) змінювати і вдосконалювати бюджет разом», - наголосили учасники прес-конференції.

Про це BukNews повідомили у прес-службі обласної організації партії ВО «Батьківщина»

«Щодо державного бюджету - нагадаю вам позицію нашої політичної сили, - зауважив Олександр Пуршага. - Юлія Тимошенко назвала його «антиекономічним дивом». І це має підстави, адже пропонований урядом бюджет радикально посилює тиск на малий і середній бізнес (адже 2014 р. показав, що збільшення тиску на громадян до підвищення надходжень не призводить). Цим він закладає:

- дедалі більший ріст цін на українську продукцію - адже підприємці збільшать націнку відповідно підвищеним податкам;

- ріст цін при заморожених заробітних платах (хоча вони не просто заморожені - вони по факту зменшуються, адже підвищення мінімальної заробітної плати на 12% менше навіть за запланований урядом рівень інфляції) опустить купівельну спроможність громадян до рівня убогості, а отже, роздрібна торгівля буде продовжувати падати;

- радикальне збільшення безробіття тільки за рахунок закритих МСБ, нездатних платити підвищені податки (вже за 2014 р. закрилось більше 5 тис. тільки малих підприємств харчопрому, і це без підвищених податків). До них слід додати ті МСБ, які закриються через подальше падіння роздрібної торгівлі. До них слід додати вчителів, науковців та лікарів, які позбудуться роботи через заплановане скорочення видатків по цим статтям;

- необхідність дедалі збільшувати видатки з бюджету на різного роду субсидії та допомогу по безробіттю, причому просто задля того, щоб не допустити соціального вибуху;

- необхідність дедалі збільшувати міжнародні запозичення, перетворюючи Україну на державу-прохача, яка в буквальному сенсі цього слова живе на кредити, а такі держави довго не живуть.

Також Олександр Пуршага відзначив проблему вчасності надходження і ефективності використання коштів, які надходять до нас з державної скарбниці, зокрема з Фонду регіонального розвитку. Як приклад, депутат навів ситуацію з надходженням 5,5 млн. грн. на реконструкцію кінотеатру імені Івана Миколайчука:

«На жаль, цьогоріч кошти не будуть освоєні. Ми це питання задавали керівництву департаменту і отримали чітку відповідь, що вони не встигли зробити певні роботи по проектно-кошторисній документації тощо. Але мене турбує те, що кошти надходять з держави в кінці року, і нам потрібно за невеликий час, за три місяці, їх освоїти, провести величезний обсяг робіт. Інакше гроші повертаються до держави. Так вийшло з кінотеатром, коли 5,5 мільйонів гривень нам не дістануться».

Загалом учасники прес-конференції передбачають, що рік для Буковини і Чернівців буде складний, оскільки, вочевидь, бюджети, які розглядатимуть на найближчих сесіях місцевих рад, є «бюджетами виживання», а не «бюджетами розвитку».

На Буковині пропонується створення незалежних експертних груп з контролю за бюджетним процесом

«Коштами, які надходять у вигляді податків від малого і середнього бізнесу, треба ефективно управляти. Адже у держави немає своїх коштів, у неї є кошти громад. Малий та середній бізнес формують середній клас, який є основою демократії. Якщо погіршуються умови ведення цього бізнесу – знищується і демократія», - наголосила заступниця голови Громадської ради при міськвиконкомі, голова обласної ради Конфедерації вільних профспілок Лідія Анциперова на спільній прес-конференції експертів та керівника фракції «Батьківщина» в Чернівецькій міській раді Олександра Пуршаги.

Криза в малому та середньому бізнесі, інфляція, яка пожирає доходи, та авансові платежі, сплати яких вимагають монополісти – це сьогодні найбільші біди економіки і вороги бюджетного процесу, на переконання експертки.

З метою забезпечення відкритості і прозорості для громади процесу формування і прийняття бюджету, громадські діячі, експерти домовилися з керівництвом обласної ради про створення експертних груп, які працюватимуть не при органах влади чи самоврядування, а самостійно,  опрацьовуватимуть різні напрямки і надаватимуть свої висновки і пропозиції. «Громада має знати, куди витрачаються її кошти», - наголосила Лідія Анциперова.

«Бюджет буде спрямований на виживання, а не на певні аспекти розвитку», - експерт

Частину невідповідностей бюджету Чернівців, який виноситься на громадські слухання,  озвучили на спільній прес-конференції громадські діячі та керівник фракції «Батьківщина» в Чернівецькій міській раді Олександр Пуршага.

«Нинішній бюджет перевищує минулорічний на 15%. Але це не є великий позитив, адже на 1 грудня 2015 інфляція в Україні склала 46%, - зазначив представник бюджетного комітету Громадської ради при міськвиконкомі Сергій Яремчук, який уже два роки поспіль бере участь у громадському контролі за бюджетним процесом у Чернівцях. - Тож багато в чому збільшення бюджету відбувається в першу чергу за рахунок ПДФО та податку на зарплати: зростають зарплати – і тягнуть за собою збільшення податку. Підвищився акцизний збір, який сплачується з тютюну, алкоголю, палива. Збільшилися місцеві податки».

Експерт відзначив також проблему низької ефективності використання бюджетних коштів. Серед наведених ним прикладів – паркувальний бізнес. Судячи з очікуваних надходжень (2016-го надходження з податку на паркувань зменшаться на 56 тис. грн.), виглядає, що це збитковий бізнес. У той же час підприємці за нього беруться, центр міста заставлений машинами на парковках, і тільки надходження - менші. Те саме стосується туристичного збору: вдвічі більше виділяє міськрада на туризм, ніж отримує з нього.

«Проблема – низька ефективність використання цих коштів, - наголошує Сергій Яремчук. – Наприклад, у місті працює 11 програм, і тільки 3 з них є на сайті міської ради. Та й з тих важко зрозуміти, на що ж реально там йдуть гроші».

Загалом він робить висновок, що міський бюджет-2016 є збалансованим, водночас застерігає: 50-60% бюджету складають кошти на оплату праці, близько 20% - оплата енергоносіїв,  і лише відсотків 20 – це на капіталовкладення, програми… Та й ці 20 відсотків можуть зменшитися: «У Держбюджеті є плани перекласти з державного на місцеві бюджети фінансування профтехосвіти. Це мільйони гривень, які будуть взяті від того «бюджету розвитку», від тих об’єктів, які зараз заплановані», - зазначає експерт.  «Рік буде складний. А бюджет буде спрямований на виживання, а не на певні аспекти розвитку», - додає він.

Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

1


КОМЕНТАРІ (4)

От дурні хохли, один одному будуть палки в колеса  ставити, бо живе в цих пуршагах-анциперових  проста укоаїнська жаба!   Тимошенко хоче назад стати газовою принцесою

avatar

моня

22 грудня 2015 09:21

АНЦИПЕРОВА ЛІТАЛА ПО БПП А ТЕПЕР В ЮЛЬКИ-ТЮЛЬКИ??? ТАЙ ДО ТОГО ДЕ ЇЇ ТІКО НЕ БУЛО)))))) КЛОУНИ!

avatar

ПОЯСНІТ

22 грудня 2015 11:29

ці експерти точно не належать до "Батьківщини". Тож якщо вже незалежні, незаангажовані таке кажуть про бюджет - значить, він таки геть ні до чого.

avatar

Ігор

22 грудня 2015 11:40

Ігор

22 грудня 2015 11:40

========

жижиян та ти такий самий аферист як вони і оцей урод  самонемощноФСБешний http://nacburo.org/?p=13495

avatar

БУКОВИНА

22 грудня 2015 12:06