На Буковині немає засуджених за участь у Революції Гідності, але прокурори все одно пройдуть очищення через люстрацію

На Буковині немає засуджених за участь у Революції Гідності, але прокурори все одно пройдуть очищення через люстрацію

06.03.2015, 13:46

У провадженні слідчих органів управління МВС України в Чернівецькій області перебувало два кримінальних провадження що стосувалися подій Революції Гідності. І стосувалися вони трьох учасників масових акцій. Ухвалами Апеляційного суду даних осіб було звільнено від кримінальної відповідальності на підставі Закону України від 21.02.2014 року, а кримінальні провадження - закрито. Про це повідомили у прокуратурі Чернівецької області.    

Службове розслідування стосовно можливого впливу чи тиску з боку органів прокуратури на слідство по цих справах засвідчило: реальні дії вчиняли тільки 4 з 15 осіб, які мали до цього стосунок. Але фактів зловживань з боку працівників прокуратури не встановлено. 

- Щоб ми не перевіряли самих себе, прокуратура звернулася до громадськості з пропозицією повідомити відомі громадянам факти можливих зловживань прокурорів під час Революції Гідності, - розповів прокурор Чернівецької області Микола Якимчук. - Проте таких скарг від учасників Євромайдану не надійшло. 

Попри це працівники органів прокуратури  пройдуть перевірку згідно з Законом України "Про очищення влади". Згідно з розпорядженням Генерального прокурора України, з 11 березня 2015 року, Генпрокуратура розпочне такі перевірки щодо прокурорів областей та їх заступників, прокурорів міста та прокурорів районного рівня. Також прокуратура Чернівецької області розпочне аналогічну перевірку щодо заступників прокурорів районного рівня. А з 8 квітня 2015 року - стосовно посадових і службових осіб органів прокуратури області. Особи, які не пройдуть люстраційну перевірку, будуть звільнені з органів прокуратури.

Водночас очікується значне скорочення працівників прокуратури. За словами прокурора Чернівецької області Миколи Якимчука, планується скорочення 25 відсотків працівників. Хоча пенсіонерів серед них не більше 3-4 осіб, тому цей процес може бути болісним. Адже йдеться про молодих людей працездатного віку. 

 

1