На Буковині активісти підготували покроковий План переходу релігійної громади під юрисдикцію Православної Церкви України

На Буковині активісти підготували покроковий План переходу релігійної громади під юрисдикцію Православної Церкви України

28.02.2019, 17:38

Головне – це бажання громади, тобто жителів села, міста, що ходять до церкви перейти до ПЦУ.

 Найкраще коли є бажання священника. В такому разі ніяких проблем не виникає. А проблема буде коли громада – за, а священик – проти: бо в нього в голові – «русский мир», він прагне бути частиною російського православ’я. Він має розуміти: майно і храм належать не священикові, а громаді.

Приєднання громади до ПЦУ можливе, навіть за супротиву священика коли  йому  не вистачає мудрості піти за громадою.

Все починається з самоорганізації активної групи громадян, Вони мають координувати свої подальші дії.

В умовах потужної інформаційної кампанії УПЦ (МП) проти переходу парафій до ПЦУ, ініціативна група фактично займатиметься контрпропагандою, спростуванням фейків та інформаційною безпекою громади.

  1. 1.    Підготовка зборів релігійної громади. Юридична підтримка

Юридичних нюансів може виникнути дуже багато:  це і земельні і майнові і історичні.

І тому ще на етапі підготовки до переходу громади від однієї церкви до іншої потрібно закликати на допомогу юристів.

Добре якщо активісти звернуться до відділу в обласній адміністрації, який опікується проблемами релігій, їм нададуть повний пакет важливої інформацій.

Ініціативна група має скласти або уточнити список членів релігійної громади. Адже йдеться не про всіх мешканців села, міста чи району. Якісь люди виявляться атеїстами, якісь – представниками інших течій християнства або взагалі інших релігій. Закон передбачає збори саме конкретної релігійної громади – вірян, що відвідують конкретний храм. Щоб провести збори, ініціатори мають зібрати підписи більшості вірян.

  1. Збори громади та зміна статуту :

На зборах релігійної громади : мають бути обраний голова та сформована президія зборів, рішення ухвалює більшість. Однак, збори проводяться так, як це передбачає статут релігійної громади.

Для переходу громади до іншої юрисдикції потрібно, щоб це рішення підтримали дві третини присутніх. Рішення про зміну підлеглості повинні підписати всі члени відповідної релігійної громади.

Будівля храму залишається за громадою, яка змінила підпорядкування. Частина громади, що не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником. Релігійні громади мають упродовж року узгодити свої статути з новим законом.

Доки відбувається перехід громади, забороняються будь-які дії з її майном — продаж, оренда, застава тощо.

Проте, мають відбутися саме загальні збори вірян конкретного віросповідання, а не «локальний референдум», як намагаються представити цей процес в РПЦ.

Після зборів релігійна громада подає до облдержадміністрації пакет документів.

Стаття 12 чинного закону «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачає, що статут ухвалюють або змінюють загальні збори вірян. Згідно закону, створення статуту «з нуля», та його доповнення і перереєстрація  відбуваються за однаковою процедурою.

Між тим, у статутах місцевих громад можуть бути закладені певні «пастки»: наприклад, там може говоритися про те, що збори громади скликає лише настоятель храму чи єпархія, а не самі віряни, а то й взагалі статут може містити заборону на перехід до іншої церкви, хоча це  суперечить українському законодавству.

5. Перереєстрація статуту релігійної громади

Якщо збори громади, наприклад, вирішили переходити до ПЦУ більшістю голосів, то зміни (про підпорядкування цій церкві) вносяться до статуту громади. І тоді оновлений статут має перереєструвати місцева влада. За чинним законом, це зобов’язані робити обладміністрації, а також Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Реєстрацією опікується центральний орган виконавчої влади (наразі це – Міністерство культури).

 На реєстрацію місцеві посадовці мають місяць, на повідомлення про своє рішення – ще 10 днів. Якщо для розгляду статуту чи змін до нього обласні посадовці захочуть долучити експертів, представників міських чи сільських рад, то цей термін розтягується до трьох місяців.

Активісти мають діяти оперативно, не заявляти про перехід до того, як цю зміну внесуть до статуту.

Російська православна церква та підпорядкована їй УПЦ (МП) активно протидіє переходу парафій до ПЦУ на всіх етапах, веде потужну інформаційну кампанію та має базу даних щодо настроїв вірян і священиків у різних населених пунктах. Там, де ризик переходу є найбільшим, – російська церква веде потужну пропаганду серед вірян, тож її наслідки доведеться долати і в разі, якщо громада отримала і оновлений статут, і зберегла свій храм.

Можливі різноманітні способи впливу, мають працювати правоохоронні органи – фіксувати протиправні дії представників УПЦ (МП), які тероризують людей.

Якщо громада заявила про перехід, але не відбулася оперативна перереєстрація, може відбутися захоплення протилежною стороною і храму, й інших приміщень. Нажаль такий конфлікт в деяких приходах є.

В такому випадкуактивісти звертайтеся до суду.

6. Подальша робота активістів та священиків:

На реєстрації статуту все не закінчується. Після юридичного оформлення переходу від однієї церкви до іншої актив релігійної громади та священик «проводять інформаційну роботу з утвердження віруючих у своєму виборі».

ДОВІДКОВО:

Які документи потрібно мати парафіям для переходу в Православну Церкву України?

Реєстрація документів

Дорогі отці, дорогі парафіяни, провидінням Господнім в Україні непосильними трудами президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України і титанічними трудами Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні сформувалася Православна Церква України на основі УПЦ КП, УАПЦ і УАПЦ МП. Закликаємо всіх християн об’єднатися в єдину помісну Православну Церкву, щоб нас не використовували політики, руйнуючи між нами мир і злагоду, вносячи в суспільство чужу українському народу політику. Запрошуємо всіх ввійти в Православну Церкву України.

Для реєстрації в органах державної адміністрації необхідні наступні документи (завантажити):

Протокол зборів парафії,
Статут парафії,
Заява, з прізвищами, іменами та по-батькові членів релігійної громади,
Заява з даними паспорта і місцем проживання.
Всі документи релігійна громада готує в чотирьох екземплярах. Чинність протоколу зборів релігійної громади затверджує представник місцевої влади (сільський голова або секретар). Якщо місцева влада не згодна з рішенням громади, то це не є перешкодою для реєстрації —єпархіальне управління документи приймає. Після цього документи реєструються у нотаріуса і подаються в Обласну держадміністрацію.

Якщо в адміністрації не будуть марнувати час, то за днів десять документи повинні бути готові.

Нехай Господь допоможе нам бути єдиними в Ісусі Христі ієдиними в Українській Державі.

1