Митрополита УПЦ МП Онуфрія запитають, хто з апостолів вчив священиків красти, обманювати і бити людей, матюкатися (оновлено о 16.04)

Митрополита УПЦ МП Онуфрія запитають, хто з апостолів вчив священиків красти, обманювати і бити людей, матюкатися (оновлено о 16.04)

28.08.2013, 13:58

Шляхи владнання конфлікту між громадою села і священиком Святомиколаївської церкви Ярославом Мурганом члени релігійної громади села Погорилівка Заствнівського району намагалися знайти у митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія. Проте, як стверджують, скаржники владика не захотів з ними говорити по суті, бо священики керуються вченням апостолів, а якщо люди не вірять священику, значить вони виступають проти апостолів. 

Отець Ярослав наполягає, що його хочуть поставити на коліна, щоб захопити владу в селі: Фінансовий скандал, який виник між ним і деякими членами церковної громади,  отець Ярослав трактує як спробу залякати його, щоб відвернути увагу від власних оборудок.  Звинувачення у розкраданні може висувати лише прокуратура, - сказав настоятель церкви. - Тож насамкінець він порадив скаржитися на нього до прокуратури, а виправдовуватися йому нема в чому.

Історія конфлікту тут: Священика московського патріархату звинувачують у розкраданні сотень тисяч з церковної каси

Мещканець Погорилівки, який двадцять років був старостою церкви, теж свідчить проти отця Ярослава:

 Говорить мешканець села Погорилівка Зиновій Рудан, колишній член ревізійної комісії

ПОЗИЦІЯ владики Онуфрія: (розповідає мешканець села Погорилівка Зиновій Рудан MVI 006 5 хв. 42 сек. запису):

- Ми розуміємо, що такий конфлікт повинен вирішувати владика. Прийшли ми до владики з цим питання, що у нас в церкві є серйозні порушення і ми би хотіли якось навести з цим порядок. Які саме? Дмитро Васильович Бойко відповів: тому, що всім коштами керує священик. Нам владика відповів: цим має керувати лише священик і більше ніхто. А коли Дмитро Васильович уточнив, а при зарплаті три тисячі гривень може досить ще брати з церковної каси, владика дослівно відповів: скільки священику потрібно для утримання своєї сім’ї, стільки він буде брати. Ну, ви розумієте, наше село - це не село суцільних мільйонерів, що ми можемо так легко розкидатися грошима.

Говорить Микола Новак (2 хв. 50 сек. відео MVI_0008):

- Ми їздили до владики, а владика буквально сказав таке: тільки священик має розпоряджатися касою і витрачати гроші, і брати собі на проживання, скільки йому потрібно.

Мешканець Погорилівки Дмитро Чорнописький (на відео) припускає, що отець Ярослав ділився грошима з владикою Онуфрієм: (відео 022  1 хв. 50 сек. запису):

- Якби вони не ділилися, так не було б. Він тільки за три місяці вкрав 57 тисяч, а що було за 20 років.



Степан Костинюк також вважає, що «вони (владика і священик. - авт.) на одну кишеню працюють».

1