«Момент» Каталіни Голло заворожує

«Момент» Каталіни Голло заворожує

25.11.2016, 12:58

Чернівецький обласний художній музей 24 листопада втретє цьогоріч запросив на відкриття виставки угорських митців. Тепер в одному із залів було виставлено 58 графічних робіт художниці із Будапешта Каталін Голло під претензійною назвою «Момент».

У вступному слові відкриття експозиції директор музею Інна Кіцул зазначила, що завдяки Генеральному консульству Угорщини в м. Ужгороді, передусім, Консулу Ласло Віді шанувальники мистецтва Буковини мають змогу ближче познайомитись із творчістю кращих майстрів живопису із сусідньої країни. Ця виставка, водночас, єднає духовні помисли, дружні стосунки українців та угорців, що яскраво підтвердилось під час попередніх виставок «Мереживо Голоші» та «Мости Будапешта».

В унісон Інні Федорівні сказали про це і голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, заступник керівника апарату ОДА Олександр Шкурідін, Угорський Консул Ласло Віда, а його колега — Генеральний Консул Румунії в м. Чернівці Елеонора Молдован додала, що такі містки єднання з країнами Євросоюзу особливо важливі у нинішній складний час для України.

Уже перші оглядини виставки спонукали до того, що художниця Каталін Голло має власний вельми непересічний погляд у світ графіки, її філософію, а тому присутні із великою цікавістю сприймали кожен її твір, що мав також оригінальні підписи.

Попри «штурмування» буковинських медійників, зокрема тележурналістів, місткині, мені теж вдалося поспілкуватися  із Каталін Голло. Як з’ясувалось, вона є моєю землячкою — уродженкою Закарпаття (с. Соломоново, Ужгородського району), тут успішно закінчила навчання в училищі прикладного мистецтва за спеціаліністю «Художник-керамік». За волею долі у 1972 році виїхала в Угорщину, де дуже плідно працювала у цьому жанрі. Її роботи отримали широке визнання. Проте, за словами пані Каталіни, через певний період відчула, що в процесі праці над керамікою мала через серійне виробництво певні обмеження, адже один і той самий твір на замовлення змушував виконувати кілька раз одні ж роботи, що засмучувало, а тому я закинула кераміку і занурилась у графіку.Через мої графічні роботи інтенсивно спостерігалося моє минуле, пов’язане з керамікою, а процес графічної композиції зараз демонструє швидку та ескізну структурованість. Роботи із графіки, візуалізація картин під час слухання музики означають для мене радість творення.

Власне, виставкова діяльність, як наголосила далі пані Каталін, триває безперервно з 1996 року як в Угорщині, так і за кордоном, зокрема Україні. З її мистецтвом вже мали змогу познайомитись на Закарпатті і Прикарпатті, зараз у Чернівцях, а згодом і у Львові.

Виставка угорської художниці в столиці Буковини працюватиме до 16 грудня — завітайте і не пожалкуєте.

Василь ГЕЙНІШ. 

Фото К. Вітрука з офіційної сторінки facebook.com/CZARTMUZ

1