Місце гідності нашого прапора облаштовують за кошти доброчинців, - начальник Чернівецької ОВА

Місце гідності нашого прапора облаштовують за кошти доброчинців, - начальник Чернівецької ОВА

13.07.2023, 08:43

Ділянку навколо флагштока, що знаходиться на вулиці Воробкевича, облаштовують за кошти благодійників.

Про це розповів Руслан Запаранюк на пресконференції.

- Це місце гідності нашого прапора, - зауважив Запаранюк. - Тому ми зараз буквально займаємося тим, щоби привести це місце в належний стан. Всю роботу робимо за гроші, що виділили благодійники.

Разом з тим, Запаранюк не назвав вартості робіт. Мовляв, витрати ще підраховують у процесі роботи.

Нагадаємо, у Чернівцях відновили роботи з облаштування території навколо флагштока в парку "Жовтневий". Підрядник оновив прапор, має встановити лавиці, ліхтарі, огорожу, зробити полив та газон. Торік роботи припинили через воєнний стан та обмежене фінансування.

Про це повідомили на сторінці обласної адміністрації у Facebook.

Які роботи потрібно завершити

Територія навколо флагштока було готова на 80% – це вартувало понад 6 мільйонів гривень, про це наприкінці березня Суспільному повідомили у відповідь на запит. Тоді для завершення робіт було потрібно 7 мільйонів гривень.

На території навколо флагштока потрібно укласти решту бруківки, зробити мощення, встановити зовнішнє освітлення. Також потрібно посіяти газони, зробити водопостачання і водовідведення для поливу, встановити велопарковки, скляну огорожу, лавки та смітники.

Скільки грошей виділяли на флагшток

У 2021 році на облаштування флагштока виділили 4,5 мільйона гривень з держбюджету. З обласного бюджету виділили 2,4 мільйона гривень.

Згідно з тендерною документацією на сайті Prozorro, підрядником є компанія "ПВА "Котигорошко". Фірмі виплатили 6,2 мільйона гривень у 2021 році. За планом на 2023 рік підряднику мали б заплатити 4,5 мільйона гривень. Загальна вартість проєкту будівництва та облаштування флагштока — 13 мільйонів гривень. Підрядник виграв тендер з пропозицією в 10,7 мільйона гривень.

Після завершення робіт майданчик з флагштоком мають передати комунальному підприємству "Центр культури і дозвілля імені Шевченка", яке керує парком Жовтневий.

Як облаштовували найвищий флагшток в області

У Чернівцях та ще 16 регіонах до Дня незалежності у 2021 році встановили найвищі флагштоки. Це коштувало щонайменше 170 мільйонів гривень. Флагштоки будували за програмою президента "Велике будівництво".

Флагшток у парку Жовтневий в Чернівцях побудували вчасно, втім не завершили облаштування через недофінансування. 23 серпня 2021 року на флагштоці підняли найвищий в області прапор України.

Водночас флагшток зводили без дозвільних документів, йшлося у реєстрі ДАБІ у серпні 2021 року. Зараз реєстр не працює через воєнний стан. У коментарі Суспільному тодішня директорка департаменту комунікацій ОДА Вікторія Гатрич сказала, що флагшток облаштували "згідно з чинним законодавством".

У грудні 2021 року біля флагштока просіла бруківка. В ОДА тоді повідомляли, що це сталося через погодні умови. Підрядник замінив бруківку власним коштом.

18 липня 2022 року начальник ОВА Запаранюк повідомляв, що територію поблизу флагштоку приведуть до ладу. "Це все ж таки місце пошани і гордості, тому воно має нарешті отримати належний вигляд і новий стяг", — писав він у своєму каналі в Telegram.

Джерело: Суспільне

Фото Чернівецької ОВА

1