Мільйони гривень на ремонт приміщень, оплату праці медиків, придбання медикаментів, електрокардіографів, запчастин до дефібриляторів, - Іван Мунтян розповів, на що депутати виділили додаткові кошти

Мільйони гривень на ремонт приміщень, оплату праці медиків, придбання медикаментів, електрокардіографів, запчастин до дефібриляторів, - Іван Мунтян розповів, на що депутати виділили додаткові кошти

08.11.2019, 10:34

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян провів чергове пленарне засідання 34-ї сесії Чернівецької обласної ради VII скликання.

Депутати схвалили зміни до перспективного плану формування територій громад області, внесли зміни до обласного бюджету на поточний рік, затвердили Регіональну програму часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами, що надаються фізичним особам, ОСББ та житлово-будівельним кооперативам області на підвищення енергоефективності на 2020 – 2022 роки.

Заслухали інформацію про стан виконання низки обласних Комплексних програм. Серед найважливіших питань з забезпечення життєдіяльності тергромад області, які будуть вирішені завдяки внесенню змін до бюджету – можливість виконання будівельних робіт у закладах охорони здоров’я.

Зокрема, хоча вже й виділяли 3 млн 285 тис. грн на ремонт відділення КМУ «Обласна дитяча клінічна лікарня», та додатково виділили 900 тис. грн для завершення робіт, а ще змінами до бюджету передбачено 350 тис. грн на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів.

Для ОКУ «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» змінами до бюджету передбачено 3 млн.грн на оплату праці з нарахуваннями працівникам установи та 660 тис.грн – на придбання електрокардіографів, батарей та блоків живлення до дефібриляторів.

ОКУ «Соціальний центр матері і дитини» на проведення робіт з централізованого водовідведення рішенням сесії передбачаються кошти у сумі 72,6 тис. грн.

ДОВІДКОВО:

На сесії Чернівецької обласної ради затверджений проєкт рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік», згідно з розпорядженням обласної державної адміністрації від 25.10.2019 №1015-р. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.

Зазначені зміни є невідкладними, оскільки їх проведення надасть можливість своєчасно врахувати цільові субвенції, надані з місцевих бюджетів області, та здійснити розподіл додаткових надходжень від перевиконання дохідної частини обласного бюджету і залишку коштів субвенції на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості, спрямувавши ці кошти на забезпечення першочергових видатків обласних бюджетних установ, у т.ч. на придбання та ремонт медичного обладнання, фінансування ремонтних робіт з підготовки до опалювального сезону, придбання службового автотранспорту для діючих амбулаторій ЗПСМ, забезпечивши при цьому можливість своєчасного проведення тендерних процедур.

Зміни підготовлені згідно з чинним бюджетного законодавства. Зокрема, управління та відділи ОДА, депутати обласної ради надали пропозиції щодо необхідності в додаткових коштах майже на 70 млн. грн.

Кожна пропозиція була детально опрацьована з головними розпорядниками коштів обласного бюджету, в яких коштом додаткових надходжень від перевиконання дохідної частини обласного бюджету та зменшення резервного фонду обласного бюджету надано додатково бюджетним установам 15,6 млн. грн.

Також необхідно передбачити для закладів охорони здоров’я кошти на придбання медикаментів і харчових продуктів, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, оновлення медичного обладнання, здійснити фінансування заходів низки місцевих програм.

Так, основну частину коштів, зокрема майже 13 млн. грн. планується спрямувати лікувальним закладам області. За ці кошти буде збільшений фонд оплати праці обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на 3 млн. грн., придбане програмне  забезпечення для надання послуг з впровадженням медичної інформаційної системи, пов’язаних з переходом у 2020 році на фінансування Національною службою здоров'я України в сумі 3 млн. грн., вжиті заходи з енергозбереження, завершений капітальний ремонт відділення недоношених дітей в КМУ «Обласна дитяча клінічна лікарня», придбання медикаментів та медичного обладнання на загальну суму 6,7 млн. грн.

Також зміни передбачають виділення  коштів на виплату грошових винагород спортсменам та тренерам Чернівецької області з олімпійських, неолімпійських видів спорту, видів спорту для осіб з інвалідністю в сумі 264  тис. грн., збільшення коштів на фінансування програм соціального захисту населення в сумі 520 тис. грн., фінансування закладів культури – 463,7 тис. грн., збільшення обсягу програми підтримки агропромислового розвитку в сумі 480 тис. грн.

Окрім того, між районними бюджетами та бюджетами ОТГ розподілена субвенція з державного бюджету для здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості, яка буде використана на придбання службового автотранспорту для амбулаторій загальної практики — сімейної медицини у сумі 4 млн. грн. та придбання телемедичного обладнання для амбулаторії загальної практики — сімейної медицини в смт. Глибока на суму 99 тис. грн., решта субвенції буде розподілена між територіальними одиницями, відповідно до наказу Мінрегіону.

1