Мільярд гривень на безгосподарність і неефективний менеджмент комунальних підприємств спишуть у Чернівцях

Мільярд гривень на безгосподарність і неефективний менеджмент комунальних підприємств спишуть у Чернівцях

12.09.2019, 18:34

Більше 1 млрд. грн. планує виділити міська рада на покриття збитків 5 комунальних підприємств.

Про це повідомляє Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Міська рада час від часу вносить зміни у Програму фінансової підтримки комунальних підприємств, розробником якої є ДЖКГ. Згідно останніх внесених в липні змін обсяг фінансування Програми перевищив 1 млрд.грн. Скільки ще грошей з бюджету м.Чернівці буде спрямовано на «покриття збитків комунальних підприємств, що зумовлені їх неефективним менеджментом»? Можливо варто спрямовувати бюджетні гроші у розвиток та модернізацію підприємств?

СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ ПЕРЕДБАЧЕНО ПРОГРАМОЮ

Загальний обсяг фінансових ресурсів, що виділяються з бюджету м.Чернівці на реалізацію Програми у 2017-2022 роках складає 1,01 млрд.грн. Проте фактично лише за 2017-2018 роки в рамках Програми вже виділено близько 423 млн.грн., а на 2019 рік заплановано ще 173 млн.грн. (реальна сума за підсумками року буде значно більша).

УЧАСНИКИ ПРОГРАМИ

Учасниками Програми фінансової підтримки є:

КП «Чернівецьке тролейбусне управління» - 429,35 млн.грн., КП «Чернівціводоканал» - 369,5 млн.грн.,
МКП «Чернівцітеплокомуненерго» - 95,3 млн.грн.,
КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка 63,3 млн.грн., МКП «Чернівціспецкомунтранс» - 53,2 млн.грн.

ЧОМУ ДЖКГ НЕ ВИЗНАЧАЄ ЧІТКИХ РЕЗУЛЬТАТИВНИХ ПОКАЗНИКІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ?

Позитивною стороною останньої редакції Програми є наявність додатків 3-5 у яких з’явився перелік заходів передбачених програмою та перелік результативних показників програми чого не було у попередніх редакціях.

Проте вони є досить загальними та поверхневими. До прикладу показниками продукту є кількість підприємств, що фінансуються в межах програми, а показниками якості відсоток підприємств, яким надається фінансова підтримка. В той час як показниками ефективності – обсяг фінансової підтримки одного підприємства. Що покажуть такі результативні показники крім 100% виконання?

Чому ДЖКГ не встановлює чіткі і досяжні KPI по кожному із підприємств, які отримують фінансову підтримку з бюджету? Чому Чернівецька міська рада виділяє більше 1 млр.грн. бюджетних коштів без визначеного цільового призначення? Кому це вигідно?

P.S. ОФІЦІЙНА НАЗВА ПРОГРАМИ

Повна назва: «Програма фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чернівців та здійснення внесків до їх статутних капіталів на 2017- 2022 роки (покриття збитків, які виникли на комунальних підприємствах внаслідок неефективного менеджменту та інші заходи), затверджена рішенням ЧМР№1774 від 23.07.2019р. http://chernivtsy.eu/…/rishennya-70-sesiyi-miskoyi-rady-vii…

1