Мешканцi вул. Б. Хмельницького у Чернівцях збираються протестувати через низькі темпи ремонтних робiт

Мешканцi вул. Б. Хмельницького у Чернівцях збираються протестувати через низькі темпи ремонтних робiт

30.06.2015, 16:04

Сьогоднi о 18.30 мешканцi вул. Б. Хмельницкого на розi з вул. 28 червня збираються висловити незадоволення темпами ремонтних робiт. Просять журналiстiв про висвiтлення. Анонс про захід розміщено в групі Чернівецькі журналісти. самопоміч.

 Вуличний комітет по ремонту вул. Б.Хмельницького незадоволений роботою підрядника, який взявся ремонтувати дану вулицю. Про це сьогодні на сесії Чернівецької міської ради повідомила представник комітету. «Нині ремонт вулиці призупинено. Роботи, які були виконані до цього – неякісні», - зазначають мешканці вул. Б. Хмельницького. Про це повідомляє chv.tv.

  Ремонт вулиці Хмельницького контролює вуличний комітет, який постійно свариться з дорожниками. Про це йдеться у публікації "МБ".

"Треба було ці мережі одночасно починати робити. А зараз це робиться несистемно: одна бригада гравієм засипає вулицю, інша - лише риє землю, - виконроб Віталій МЕДВІДЬ лузгає зернята на вулиці Богдана Хмельницького. Тут уже понад два тижні триває підготовка до асфальтування.

Ділянку від Університетської до Сімовича засипають щебенем - у міській раді обіцяють впоратися із цим за кілька днів. Далі почнуть утрамбовувати і прокладуть шар асфальту завтовшки 10 сантиметрів. Після того укладатимуть саму бруківку.

"На одному перехресті 20 люків"

Працівники нарікають на специфіку вулиці. Кажуть, не мали раніше справи з дорогою, через яку проходить так багато мереж.

- Подивіться, скільки їх тут, - каже чоловік. - На одному перехресті 20 люків. Мучишся, мучишся, а толку немає. Солярка горить… Попробуй отакою бандурою керувати!

- Не можу обіцяти, що встигнемо до нового року, - каже інший чоловік. - Те, що там чиновники говорять собі і планують - то одне, а на ділі - зовсім інше. Головне, щоб погода була добра. Он минулого тижня тут який кошмар був - болото по коліна. То де в таких умовах можна працювати?

Працівник Василь Іванович розповідає, як далі має робити вулицю.

- Тут ще мають вкатати цей щебінь, потім мілкий щебінь дадуть, - каже. - Потім ще будемо дивитися, куди треба підсипати. А вже пізніше, коли переконаємося, що все добре, почнемо асфальтувати дорогу. Після того - ще раз щебінь, а тоді вже бруківка. То не так просто будувати дорогу!
- Ми робимо "чорновуху", - продовжує робітник. - Дорога має бути зроблена "дугою". Посередині, умовно кажучи, має бути горб. Це для того, щоб вода могла стікати на краї вулиці у зливові каналізації.

"Болота цього тут не має бути"

Поблизу перехрестя 28 Червня і Хмельницького чути крики з лайкою. 

- Ми вчора привезли сюди дві вантажівки гравію, і дві - туди…, - емоційно вигукує один із виконробів.

- Мені по фігу, що ви сюди возите. Але болота цього тут не має бути, - відповідає житель вулиці Хмельницького Сергій КАРПИН. Чоловік входить до комітету, який контролює ремонт вулиці. - Хто це має робити, мені пофіг. Мені пофіг, скільки "КамАЗів" сюди привозить щебінь - два чи двадцять два! Мені просто важливо, щоб тут була жорстка основа, а не це болото. Розберіться, хто за це відповідає і не розповідайте мені тут байки.

- Подивіться на цю основу. Її треба ущільнити, а не засипати в це болото гравій. Дорога буде плавати, бо внизу болото! - каже С. Карпин. - Як на це можна класти дорогу? Є спеціальні технології, але ніхто не хоче розбиратися, як це правильно робити. Один на іншого спихає. Потрібно засипати щебенем і відповідною сумішшю, яка утрамбує землю і не дасть вулиці прогинатися. Інакше будете цю дорогу потім знову місити, як тісто.

molbuk.ua

Довідково:

Долучитися до контролю за якістю виконання робіт під час завершального етапу капітального ремонту вулиці Богдана Хмельницького закликав мешканців міський голова Олексій Каспрук 6 червня під час презентації проекту та матеріалів, які будуть використовуватися для облаштування дорожнього полотна та тротуарів. Мешканцям представили керівників генерального підрядника – МіськШЕП, який буде завершувати ремонт цієї вулиці, керівників та фахівців департаменту ЖКГ міської ради, який виступає замовником цього об’єкту і здійснює контроль за дотриманням усіх вимог договору.

Керівники департаменту ЖКГ та міськШЕП запевнили, що постійно перебуватимуть на зв’язку з мешканцями вулиці і готові оперативно реагувати на усі зауваження, пропозиції та скарги щодо виконання ремонтних робіт на цій вулиці Головний архітектор міста Наталія Хілько презентувала візуалізацію загального вигляду вулиці, який вона матиме після капітального ремонту і звернула увагу, що вулиця перебуває в буферній зоні об’єкту культурної спадщини ЮНЕСКО – резиденції Буковинських митрополитів, більшість будинків на вулиці мають історичну цінність, тому є особливі вимоги до підбору матеріалів, які використовуються під час ремонту, збереження містобудівного середовища.

Зокрема, дорожнє полотно, бордюри, тротуари на вулиці вирішено облаштувати з натурального каменю в сірих тонах, смуги на пішохідних переходах також буде викладено натуральним каменем контрастного кольору. Буде обстежено дерева і максимально збережено усі зелені насадження, облаштування простору навколо дерев буде здійснюватися із застосуванням сучасних екотехнологій таким чином, щоб збільшити ширину тротуару. Місця для паркування автотранспорту буде передбачено з одного боку вулиці. Під час облаштування тротуару буде здійснено гідроізоляцію фасадних стінок будинків.

Звернуто увагу, що є багато претензій до робіт з облаштування інженерних мереж, які виконувалися під контролем попередньої влади. Зазначено, що правоохоронні органи працюють над виявленими порушеннями, з метою притягнення винних до відповідальності, мережі дообстежуються, всі недоліки в облаштуванні мереж зафіксовані у дефектних актах і будуть усунуті до початку робіт з облаштування дорожнього полотна.

15 червня мешканцям запропоновано зустрітися з представниками КП «Чернівціводоканал», газовиками, іншими службами, які проінформують про хід усунення недоліків в інженерних мережах, особливості їх облаштування на цій вулиці, зокрема зливової мережі,нададуть можливість познайомитися з актами прихованих робіт, їх фотофіксацією.

Звернуто увагу також на те, що на вулиці будуть встановлені тролейбусні опори, але тролейбуси цією вулицею не курсуватимуть. Облашування тролейбусних опор здійснюється для формування резервної лінії на випадок надзвичайних ситуацій і є обов’язковою технічною умовою.

Завершити основні ремонтні роботи на вулиці планується до кінця року.

Для контролю за ходом виконання робіт на сайті міської ради буде сформовано окрему сторінку «Ремонт вулиці Б.Хмельницького», де буде розміщена вся інформація щодо зобов’язань генерального підрядника, субпідрядників, порядок та графіки виконання робіт, характеристики матеріалів, які використовуються. Мешканці матимуть змогу на цій сторінці висловлювати свої пропозиції, зауваження та скарги та оперативно отримувати відповіді. Громадський контроль за ремонтом вулиці здійснюватиме вуличний комітет, який також матиме можливість вести діалог з мешканцями вулиці, чернівчанами на цій сторінці сайту міської ради. Источник: http://chernivtsy.eu/

1