Мешканці села Бабино протестують проти розміщення поблизу їхніх осель кустарних печей для випалювання деревного вугілля

Мешканці села Бабино протестують проти розміщення поблизу їхніх осель кустарних печей для випалювання деревного вугілля

02.08.2023, 13:48
1 серпня  селі Бабино Вашківецької ОТГ просто неба відбулися збори громадян щодо наміру порушити їх конституційне право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.
 
Спочатку дорослі та діти з прилеглих осель до розпочатого шкідливого виробництва пікетували місце розміщених кустарних печей для випалювання деревного вугілля. Прибулі природоохоронці державної екологічної інспекції Карпатського округу, не заходячи на територію приватної власності, без сумніву заявили, що ці печі-бочки не що інше, як купа металобрухту і про екологічно безпечне виробництво не може йти мови!
 
А потім разом зібралися в центрі села, всього біля 80 осіб. Відкрив та вів збори Вашківецький міський Микола Перч. Він розповів про перебіг подій щодо цієї детективної справи та спосіб реагування на колективне звернення громадян. А також зачитав текст СМС- повідомлення напередодні намічених зборів від власника садиби, жителя Вижниці Рогатиновича Олександра Іларіоновича.
 
Виявляється, що до цих іржавих бочок він ніби немає ніякого відношення, бо свою оселю віддав в оренду. А далі найсмішніше – віддав якомусь українсько-румунському підприємству для випалювання деревного вугілля. Тому потрібно дочекатися представника цього спільного підприємства, який привезе дозвільні документи та обговорить вигоди від такого виробництва для громади. Уявляєте рівень міжнародного співробітництва в Хмелиському, вдивляючись на цей металобрухт?!!
 
З доповіддю від громади виступила вчителька місцевої школи Марина Попадюк. Вона наголосила, що роботи з підготовки випалювання деревного вугілля ведуться повним ходом, як і велись до колективного звернення. Реагування нульове! Жителям за місцем проживання не було надано будь яких пояснень. Поводяться так, ніби людей тут немає.
 
Пославшись на природоохоронне законодавство, вона обґрунтувала звернення до правоохоронних органів з ознаками кримінальної відповідальності суб’єкта господарювання (Кримінальний кодекс України, ст. 14 «Замах на кримінальне правопорушення).
 
Рішення прийнято одноголосно!
 
А також дано ряд доручень міськвиконкому щодо вирішення проблемного питання відповідно до його повноважень. Зокрема, у разі звернення суб’єкта господарювання, не погоджувати зміну цільового призначення присадибної ділянки. До тепер такого звернення не було, що свідчить про «повагу» українсько-румунського підприємства до українського законодавства.
 
Та не врахували, що жителі села Бабино мають гідність й не хочуть рухатися в Європу з примітивним кустарним екологічно небезпечним виробництвом, потенційно основаним на крадіжках лісу! А може «спільне підприємство» це банальна схема української корупції?! Сподіваймося правоохоронці розберуться звідки надійшли «інвестиції»!
 
Звернення буде направлене до Чернівецької обласної військової адміністрації, Чернівецької обласної прокуратуру та Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, а також Управління служби безпеки України в Чернівецькій області для реагування.
 
Від зборів надані відповідні доручення виконкому міської ради та створено ініціативну групу для контролю за перебігом вирішення проблемного екологічного питання по суті.
 
Будьмо, зі святом пророка Іллі!
 

Корнелій Волошин

1