Сміття не прибирає, проте заправляє міською землею: мешканці провулку Турецького вкотре скаржаться на депутата Чернівецької міськради Максима Тихоновича (ВІДЕО)

Сміття не прибирає, проте заправляє міською землею: мешканці провулку Турецького вкотре скаржаться на депутата Чернівецької міськради Максима Тихоновича (ВІДЕО)

03.02.2017, 11:27

Містяни проти передачі земельної ділянки під забудову та обурюються, що їхніми прибудинковими територіями розпоряджається депутат міськради, а за сумісництвом і директор "Укрвторресурсу", Максим Тихонович. Аби вирішити ситуацію та поставити усі крапки над "і", пішли до чиновників. Спершу спір намагались врегулювати у кабінетах, а відтак вирішили оглянути ділянку, через яку виникла така колотнеча. 

- Повторний розгляд питання по провулку Турецькому. Мешканці одного з будинків не погоджують межу, - сказав Володимир Бабчук, директор Департаменту містобудівного комплексу.

А не погоджують тому, що ті, хто хоче збудувати будинок поруч, відповідно до нового проекту, забрали у мешканців прибудинкову територію. Тобто новобудова мала б повністю прилягати до вже зведених по сусідству приміщень. Ба більше, запевняють мешканці, акт про погодження меж запланованого будинку - фальшивка.

- З одного боку підписалась завідувачка дитячого садочка, яка не має на це повноважень. З іншого боку підписалось колективне підприємство. Вони не є господарями, а всього-на-всього орендарі. Отже, вони не могли підписати межі. Третя межа - те, що підписав "Укрвторресурс" (обслуговуюча компанія), місце реєстрації якої у Києві, - наголосила Світлана Осадчук, мешканка будинку №5 у провулку Турецькому.

Тож мешканці не розуміють, чому, замість того, аби прибирати територію, що є прямим обов’язком Торгового дому "Укрвторресурс", його директор Максим Тихонович вирішує за чернівчан - залишити їм двір, на який вони мають повне право, чи ні. Та, виявляється, "захиснику простих людей" це дозволено.

- Згідно з договором, між Департаментом і ТД "Укрвторресурс" був проведений аукціон, точніше конкурс на обслуговування та утримання цих будинків, який виграв "Укрвторресурс". Вони мають повне право підписувати такі акти на межі, - запевнив Володимир Бабчук, директор Департаменту містобудівного комплексу.

Та й межі, зізнаються містяни, не найбільша проблема, яка їх турбує. Бо ж кажуть, під забудову передають забагато землі.

- Наразі однієї квартири немає. Тобто площа зараз не 209,6 по землі, а є десь 120 квадратів. Відповідно, житлова площа не може бути такою, яка була у 2007 році, коли було 3 квартири, - пояснила Світлана Осадчук, мешканка будинку №5 у провулку Турецькому.

То чому ОСББ створили з 3 квартир, коли однієї з них немає, мешканці не розуміють. Тим паче, дивуються, чому передають усю земельну ділянку, на якій розташовані ці квартири під забудову.

- Довідка, яка була надана міській раді для того, щоб виділити цьому ОСББ землю, явно сфальсифікована. Вона не відповідає дійсності, - заявила Світлана Осадчук, мешканка будинку №5 у провулку Турецькому.

Та члени комісії все ж вважають, що залишати зруйновану оселю та двір у тому вигляді, який є зараз, не варто. І сподіваються, що провулок Турецький виглядатиме привабливіше, коли тут з’явиться новобудова.

- У такому вигляді, в якому воно є, далі не може бути. Мешканці, як завжди, заперечують, оскільки в нас у Чернівцях так прийнято: якщо починається якесь будівництво, або реконструкція, сусіди завжди чимось незадоволені, - підкреслив Володимир Бабчук, голова комісії Чернівецької міськради по земельних спорах.

Тож землю, каже пан Бабчук, таки потрібно передати під забудову, навіть попри невдоволення мешканців провулку Турецького. А от рішення щодо прибудинкових меж комісія все ж ухвалила на користь жителів будинку №5 у провулку Турецькому. План забудови ж таки доведеться переробити, аби біля будинку залишився бодай метр землі. 

 
1