Медійний розкол. Як теленовини відреагували на українську автокефалію

Медійний розкол. Як теленовини відреагували на українську автокефалію

26.10.2018, 09:57
Поки одні канали приділяли автокефалії цілі випуски новин, інші її уникали.

Позитивне рішення щодо томосу про автокефалію для України спричинило в теленовинах цілий каскад воістину біблійних чудес. Глядачам явилися дев’ятихвилинні синхрони, інтерв’ю без запитань, випуски новин на виключно релігійну тематику та матеріали, у яких журналісти уникали інформації.

Дари Волхвів

Одразу три телеканали 11 жовтня спочатку повідомили новини з Синоду, а потім ще раз екстренно перервали свої сюжети заради дев’ятихвилинної промови Петра Порошенка з аеропорту «Бориспіль». На ICTV не закінчилася новина про кардіологічне обладнання для Київського інституту серця, «112 Україна» обрізав матеріал про страйк автомобілістів через ціни на пальне, 5 канал зробив перерву в репортажі кореспондентки зі Стамбулу. Усе це заради того, аби глядачі могли дізнатися, зокрема, що:

«Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви й він належно оцінив наші труди».

«Автокефалія – це частина нашої державницької проєвропейської і проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років. І наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна та розвитку української нації» [Стоп, Президент щойно сказав, що православна церква – це основа нашого шляху й розвитку?, – «ДМ»]

«Усі разом вклоняємося його всесвятості Варфоломію за його турботу про Україну. Ваша святосте, Україна з нетерпінням чекає вашого душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного князя Володимира» [Здається, цю думку розділяють все ж лише 65% православних українців (станом на 2016 рік), – «ДМ»]

«Це велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою».

Інші телеканали вибрали з цієї промови лише важливі фрагменти. Також варто відзначити, що, оскільки вечірні випуски новин на «112 Україна», 5 каналі та ICTV досить короткі, то промова президента зайняла їх велику частину й, очевидно, замінила інші важливі новини. У «Фактах» Порошенка показували 31% випуску, у «Новинах 112» – 55%, на 5 каналі – 33% програми. Хоча для останніх двох це не так критично, адже там випуски новин виходять значно частіше.

Разом із тим, 5 канал усе ж перегнув палицю, присвятивши релігійній тематиці увесь «головний випуск дня» (так тут називають вечірні новини). 11 жовтня глядачі слухали про автокефалію 27 хвилин. І ще 13 хвилин (тобто 62% випуску) помісній церкві присвятили наступного дня. Подібна актуалізація та цитати кореспондентів, на кшталт «Уже добу Україна живе в новій реальності», видаються спробою штучно посилити значення події для виборців. Не дарма ж білборди президента розповідають українцям про боротьбу за віру, а у своїй промові в «Борисполі» Петро Порошенко заявляє: «Томос – це фактично ще один акт проголошення незалежності України». Звісно, повернення втреченої триста років тому помісної церкви – це важлива подія, проте подібна увага до неї саме президентського каналу, який раніше релігійними схильностями не відзначався, все ж підозріла.

Краще правити в пеклі... 

А от телеканал «Інтер», здається, вирішив, що краще лишитися без новин, ніж розповідати про те, що тут так довго критикували. Ось все, що протягом випуску 11 жовтня озвучила ведуча Наталя Бєлишева: «Президент Петр Порошенко буквально несколько минут назад дал экстренную пресс-конференцию в аэропорту "Борисполь", на которой прокомментировал сегодняшнее решение Синода Вселенского патриархата».Журналісти не просто не подали яких-небудь деталей, контексту новини, коментарів сторін, вони навіть не озвучили, що ж за рішення прийняв Синод. Фактично, роль кореспондента з деталями про подію в матеріалі взяв на себе Петро Порошенко: «Рішення про надання автокефалії Україні прийнято...»

На «Україні» теж, здається, забули, як працює журналістика, й 11 жовтня провелиінтерв’ю з членом «Опоблоку» Вадимом Новинським майже без запитань із боку ведучої (частину про автокефалію). Політик розповідав, що «На Филарете лежит страшный грех – грех раскола», що «Анафему может снять только церковь, которая наложила эту анафему», що рішення синоду «Возможно приведет просто к большому церковному расколу во всем православном мире», що «В ближайшие 100 или 200 лет ни о каком единстве православия в Украине не может идти речь». На ці та інші закиди ведуча Олена Кот реагувала фразами «Зрозуміло» та «Добре». Одного разу зауважила, що «українці не проти приєднання» і що «територія України – це вже канонічна територія Вселенського патріархату». Єдиним прямим питанням до політика в цій частині так і лишилося – «Як ви зустріли ці новини?»

Пана Новинського називають упливовою фігурую в УПЦ МП, він бере участь у поїздках і важливих зустрічах цієї церкви. Але, чесно кажучи, складно зрозуміти, чому обговорювати тему томосу 11 жовтня запросили саме його – адже попередні автокефальні прогнози нардепа не справдилися. У цій же студії «Сегодня» член «Опоблоку» 25 квітня заявляв про шанси на томос:«Согласно этим законам, традициям православной церкви, это невозможно. То, что предлагается, тот путь предоставления автокефалии, который предлагается. Это невозможно».А ось це, наприклад, Вадим Новинський 23 червня на «Інтері» після зустрічі з патріархом Варфоломієм: «Высказана поддержка исключительно нашей канонической церкви во главе с блаженнейшим метрополитом Онуфрием. И было сказано, что увещевание раскола будет происходить исключительно на основе церковных законов и церковных традиций. И другого не будет»Загалом, до «опозиціонера» було багато цікавих запитань, крім його почуттів.

***

То ж на телеканалах можна було зустрітити два екстремальних відхилення на фоні позитивного рішення щодо української автокефалії. Поки 5 канал не говорив ні про що інше, «Інтер» із усіх сил оминав саме цю тему. Поки ICTV та «112 Україна» транслювали незмонтований позитивний виступ Петра Порошенка, «Україна» давала в ефір, у тому числі, немодеровані откровення від Вадима Новинського. Єдине, що об’єднувало ці ЗМІ, – здається, ніхто з них не турбувався про користь подібних «новин» для глядача.

Ярослав Зубченко

Джерело: https://ms.detector.media/monitoring/monitoring_overview/mediyniy_rozkol_yak_telenovini_vidreaguvali_na_ukrainsku_avtokefaliyu/

1


КОМЕНТАРІ (1)

чому хтось винен як макаки вторити той томос .? Це діло вірян і не треба робити з укр народу олівье ...

avatar

Сатана

26 жовтня 2018 20:41