Масовки на трасі. Кому від того добре?

Масовки на трасі. Кому від того добре?

30.07.2014, 15:48

Все частіше на перекритих дорогах нашого краю лунають вимоги повернути вояків з Донбасу та Луганщини, або ж гасла «проти війни», «проти мобілізації», «за ротацію військових», або просто вбачається страх чи небажання служити своїй Батьківщині. І це все при тому, що останніми днями мало хто з винуватців перекритого руху навіть приблизно не уявляє реального становища наших вояків на сході. Причина проста: самі там не побували, їх туди ще й навіть не кликали, та й не мають найменшого відношення до тих, хто сьогодні захищає нашу країну. Вже почало кидатися в очі те, що почастішали факти проведення мітингів такими от громадянами. Складається враження, що перекривають дороги всі, у кого є зайвий час і сили аби нашкодити нашій країні. Або ж напрошується цілком вірогідна версія про замовлену умисну шкоду, яку хтось намагається завдати Буковині і Україні вцілому, до того ж, можливо й не безоплатну (зараз таке практикують часто).

Ось, наприклад, нещодавно на трасі Чернівці – Хмельницький в районі сіл Бояни-Припруття Новоселицького району виник, чесно кажучи, ганебний факт, бо інакше це не назвеш. Мало того, що дорогу перекрили молоді дівчата, що не є матерями чи жінками вояків, так ще й здорові хлопці призовного віку, котрим навіть повістка не приходила (та й не ясно чи прийде взагалі). Чого повиходили? Служити країні своїй не хочете чи боїтеся? А може у такий спосіб підзаробити вирішили? Яким би не був мотив таких дій – це є ганебно. Цікаво, що більшість подібних акцій в останній період проводиться саме в Новоселицькому, Глибоцькому та Сторожинецькому районах, де багато з мешканців, як неодноразово наголошувалося у ЗМІ - від регіональних до центральни, поряд з українським можуть ховати вдома і румунський паспорт. У с.Волока під час такого мітингу взагалі навіть було чути крики «Ми румуни – служити не підемо! Проти кого воювати? Росія не така вже й погана! Звернемося до Румунії, вона нас підтримає!».

Тай це ще не все. Деякі румунські ЗМІ, котрі рідко вирізняються толерантністю, умудряються висвітлити події в Чернівецькій області як «етнічну чистку», буцімто українська влада відправляє в зону АТО виключно представників національних меншин аби їх позбутися (!!!). У подібних провокаціях румунським інформаційним агенствам допоміг «свідомий» буковинець, відомий серед румуномовної громади активіст Василь Терицану. У своєму інтерв’ю для румунського видання «Адєверул» він каже, що румунів області хотять використати як «гарматне м'ясо в політичному конфлікті сфер впливу» в нашій державі. Що ж, в питанні пропаганди пан Терицану разом з деякими румунськими ЗМІ, можливо, вже й самого Кісельова переплюнув. Він разом із деякими журналістами з Румунії мабуть не знає, що громадяни України, незалежно від того румуни чи не румуни, як і громадяни інших країн Європи, окрім прав мають ще й певні обов’язки, серед яких найперший, суто чоловічий обов’язок – захищати свою країну.

А перекриття доріг потихеньку виливається для нашої області у суцільну катастрофу: мешканці сіл навколо Чернівців не можуть ніяк доїхати до міста аби придбати необхідні товари, подекуди не мають змоги дістатися лікарень, не встигають відвезти своїх дітей, що вступають на навчання до Чернівецьких ВНЗ; чернівчани ж, у свою чергу, не мають змоги навідати родичів похилого віку, що проживають у селах і потребують їхньої допомоги; у когось на очах руйнується бізнес, що фізично не може проіснувати без наявності відкритих дорожніх сполучень і т.д.

         При цьому мітингарі навіть не здогадуються, що цим самим вони насправді без будь-яких причин лише шкодять самі собі, своїм селам, своїм односільчанам, сусід сусідові, кум кумові, тай інфраструктурі буковинського краю і сусідніх областей вцілому. Перекривальники не здогадуться й про те, що за це їм ніхто не скаже «дякую»: ані простий буковинець, ані солдат, що зараз захищає нашу країну від агресора, бо наші вояки самі не раз запевняли: готові стояти до кінця і не покинуть своїх постів, доки не звільнять країну від терористів.

Але тим часом серед жителів Буковини починає наростати цілком справедливий гнів на таких от «мітингарів-шкідників», адже країна наша у стані війни, часи нелегкі, а тут ще й пересуватися по своїй землі стало непросто. Тому варто нагадати дорожнім «масовщикам»: перестаньте заважати людям і області жити нормально, бо терпець у більшості буковинців рано чи пізно увірветься. А чоловікам, особливо володарям румунського чи якогось ще неукраїнського паспорта така от пам’ятка: якщо щось не подобається чи боїтеся служити Україні – нам тут таких не треба. Румунський «пашапортул» в руки і «чемодан-Порубне-Румунія».

 Олексій ПЕТРЮК

Про ставлення громадян України румунського походження до проблеми блокування автошляхів області журналісти запитали у голови Чернівецької ОО ВО "Батьківщина" Івана Мунтяна. 

Громадський діяч наголосив, що більшість румунів Чернівецької області навпаки є такими ж громадянами України, як і решта мешканців, і так само бажають добра своїй Батьківщині. А 

- Румуни Буковини також патріоти. Звісно, їх турбує ситуація на Сході. Можливо, окремі люди щось говорять, але це не є настрої всіх румунів Буковини, - наголосив Іван Мунтян. - Я великий відсоток таких людей не бачив. А хто так думає, він має всі можливості на те, щоб жити в Румунії. Нехай йде. Ніхто нікого не зупиняє. А ми будемо жити в нашій державі.  За нами Бог і за нами буде перемога!

 На фото: мітинг у с.Волока Глибоцького району.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Мунтаян,  хоча і  має  армянське  призвіще,  єдиний  "тверезий"  чоловік з НОРМАЛЬНИМ  розумом  і  діє  вірно. Таких  людей,  з  ЖИТТЄВИМ  ДОСВІДОМ  треба  ставити  до  керування  областю.

avatar

Кіцманчанин

30 липня 2014 14:29

Мунтян не вірмен, домнул Мунтяну - румун!!! Теж мені гарний госпідар...

avatar

немо

30 липня 2014 18:56

Це ви цікаво загунли з приводу пашпортул, Порудбне, Романія. Подібне казали й мешканцям Криму і Сходу і що?

То чи не Ви, пане, сепаратист?

avatar

Автору

30 липня 2014 20:23

Ти мудак провокатор бандерівський! Ти тварюко хіба знаєш що таке війна? Ти сволота пішов би на фронт, а не варнякав тут несинітниці! Такі як ти петрюк і стають першими зрадниками і провокаторами. Шакал ти петрюк. Я думаю, що тобі скоро скажуть "буназіва".

avatar

Чернівчанин Олексію Петрюку

30 липня 2014 21:30