Марія Матіос про гастролі у зоні АТО із «Нацією»: Зброєю не достукатися до ген – тільки словом

Марія Матіос про гастролі у зоні АТО із «Нацією»: Зброєю не достукатися до ген – тільки словом

22.01.2015, 12:24

Між аплодисментами і “Градами”: Марія Матіос розповіла про своє перебування на Луганщині.  "Нація" (не перебільшую нітрохи) відкрила другий Украінський культурно-просвітницький фронт на Луганщині. Сватове, Кремінна, Сєвєродонецьк. Майже 2 тисячі глядачів.

 Так письменниця, народний депутат Марія Матіос охорактеризувала виступи Івано-Франківського драмтеатру у зоні АТО.

“Скрізь одне і те ж: ми ЦЬОГО не знали; зброєю не достукатися до ген - тільки словом; чому ви у мирний час до нас не приїхали (а хто ж нас туди пускав, якщо в Донецьк три роки дорога була закрита театрові?); театр приїхав раніше від міністрів і генералів; мистецтво б’є точніше від мінометів...

Переповнені зали. Бурхлива реакція - посеред реплік крики “браво!”, оплески. Повні очі сліз (перекажіть у Києві, що тут Україна).

Молодь! Багато заціпенілих від сюжету молодих людей, місцевих жителів. Сльози військових.

Один солдатик: “Я ніколи не любив театру. Бо я ніколи не був у театрі. Але вистава справила таке враження, що я буду ходити в театр щомісяця. Як закінчиться війна”.

Дві жінки: “Не скрываем - мы поддерживали сепаров, помогали им. Но этот спектакль заставил думать по-другому о событиях на западной”, пише Марія Матіос у Facebook.

“А потім актори побували на блокпосту під Лисичанськом з колядою. Я відвідала поранених у польовому госпіталі, мала зустрічі в бібліотеках, на кількох блокпостах (цигарки, книжки, шкарпетки, засоби гігієни). У Трьохізбенку разом із Г. Москалем привезла автомобіль гуманітарної допомоги (гречка, цукор, олія, консерви, мука). Отут нас і “вичислили”...

Скажу вам так: коли на Водохреще стріляють по церкві і школі “Градами”, то рано чи пізно відплата буде.

І ще скажу, що на Донбас потрібні ешелони не тільки гуманітарки, але насамперед тих, хто любить людей, має терпіння і уміє з ними говорити. Навіть, якщо вони тебе перший раз зустрічають не дуже привітно.

Хоча за 5 днів жодної неприязні я ніде не відчула”, додала вона.

Джерело: http://vikna.if.ua

Марія Матіос: Високих чиновників потрібно відправити в гарячі точки Донбасу"

«За кілька днів перебування на Луганщині у мене виникло переконання, що Київ живе в іншій реальності й намагається відгородитися від проблемних територій», — такого висновку дійшла народний депутат, відома українська письменниця Марія Матіос, побувавши в гарячих точках території АТО.

 Разом з головою Луганської ОДА Геннадієм Москалем вона привезла гуманітарну допомогу в село Трьохізбенку, яке перебуває під постійними обстрілами бойовиків. Марія Матіос не побоялася приїхати сюди, і навіть, потрапивши під обстріл ворожої артилерії, проявила мужність. Кілька снарядів вибухнули за 300 метрів від автомобілів Москаля і Матіос, коли вони їхали селом. На щастя, ніхто не постраждав.

Народний депутат зустрілася з українськими військовослужбовцями, а також з місцевими жителями, які втратили житло. «Я бачу, що нині найболючіша проблема всіх прифронтових сіл — це пошкодження і руйнування житла, — визнала вона. — Жодної компенсації громадянам, які внаслідок війни опинилися без даху над головою, держава не виділяє, а тієї допомоги, яка тримається на добрій волі чи милосерді, вочевидь недостатньо. Украй необхідна цілеспрямована державна підтримка, щоб люди відчули, що держава не залишила їх наодинці зі своїм лихом, яке принесла війна. На жаль, такої підтримки на сьогодні немає». Письменниця не приховувала свого обурення тим, що високопоставлені столичні чиновники не бувають у гарячих точках Донбасу, а воліють відсиджуватися у своїх кабінетах. Тому після повернення з Луганщини народний депутат має намір переконати столичних чиновників періодично виїжджати на Донбас, щоб на власні очі побачити й відчути, що тут відбувається насправді.

Марія Матіос побувала також у церкві, яка розташована в центрі села й постраждала від снарядів бойовиків. Поблизу немає опорних пунктів українських силовиків, тому Геннадій Москаль вважає, що по церкві терористи били цілеспрямовано. Причому досить показовий той факт, що церква вважається козацькою, оскільки Трьохізбенка — це один із центрів донського козацтва. Понад те, сам обстріл стався напередодні великого православного свята — Водохреща. Лише за дві доби в селі снарядами пошкоджено і зруйновано понад десять будівель. Обійшлося без поранених і загиблих, оскільки більшість людей давно виїхали з Трьохізбенки.

Цього дня бойовики обстріляли ще кілька населених пунктів української території. У Щасті міни вибухнули в центральній частині міста, де дислокуються підрозділи українських силовиків. Є прямі влучення у дві багатоповерхівки, пошкоджено майже три десятки квартир. Крім того, під час нічного артилерійського обстрілу пошкодили центральний колектор, і місто залишилося без центрального опалення, а також і без світла, бо була перебита лінія електропередач. Уранці ремонтні бригади взялися до відновлення систем життєдіяльності, і до обіду колектор вдалося полагодити. Опалення запустили, але поетапно. Протягом дня відновили також і енергопостачання.

Продовжує залишатися складною і ситуація в Станиці Луганській. По ній бойовики «ЛНР» б’ють із житлового сектору східних кварталів Луганська. За повідомленнями місцевих жителів, машини з реактивними система залпового вогню «Град» бойовики розставляли поблизу житлових будинків. Так, вогонь вівся зі спортмайданчика школи №52, також установки «Град» стріляли від училища дизайну, розташованого на вулиці 30 років Перемоги, з району згорілого будівельного гіпермаркету «Епіцентр», від міського пологового будинку №2 на кварталі Якіра та з інших куточків міста. У результаті таких обстрілів у центральній частині Станиці артилерійськими снарядами пошкоджено майже шістдесят будинків, у тому числі дві 5-поверхівки на кварталі Молодіжному та вулиці Радянській. Поранення отримали принаймні двоє мирних жителів — 63-річна жінка і 46-річний чоловік. Обох госпіталізовано. Станиця поки що залишається без світла. Загалом за добу контрольована Україною територія Луганської області була обстріляна з артилерії, «Градів», мінометів і стрілецької зброї 35 разів. Наслідки обстрілів по окремих населених пунктах з’ясовуються.

Алла АНТІПОВА.

Луганська область.

 Голос України

1