Ігор Малишевський: Президент України приділяє значну увагу стану справ у медичній галузі

Ігор Малишевський: Президент України приділяє значну увагу стану справ у медичній галузі

08.07.2020, 19:01

Малишевський похвалив Зеленського за підтримку медичної галузі.

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей Чернівецької обласної ради, лікар Ігор Малишевський переконаний, що Президент України приділяє значну увагу стану справ медичній галузі. 

Про це він заявив у коментарі BukNews.

-  Мені імпонує та увага, яку Президент України приділяє стану справ у медичній галузі. І робить це не за посередництва міністрів, чи посадовців, а особисто цікавиться ситуацією. Часто отримуючи інформацію безпосередньо від медиків. Так, як я це побачив сьогодні  у перинатальному центрі, куди мене запросили на зустріч із Президентом України. Навіть те, що першим об'єктом, на який вирушив Президент, став медичний заклад свідчить про його пріоритети. На жаль, такий підхід не практикували ні попередні міністри, ні міністерки, які розробляли кабінетні теорії, часто відірвані від потреб реальних пацієнтів і медичної галузі, не знаючи реального стану справ.

- Весь світ, більшість провідних ЗМІ Європи й Америки, облетіли репортажі з чернівецьких лікарень, які засвідчили дві важливі речі. Перша, це наполегливість і професіоналізм звичайних лікарів, які часто без захисту,  рятували людей від смертельної недуги. І, друге, низький організаційний та матеріальний рівень забезпечення вітчизняної медицини. Знову, як і на початковому етапі війни з Росією, нам довелося розраховувати тільки на власні сили, допомогу благодійників і волонтерів. Знаю, про що кажу, бо сам пройшов цей шлях у 2014 році. Коли виявилося, що багато із того, що мало би допомогти захищати країну, існувало тільки на папері. І повторив його нині, коли змушений був просити благодійників забезпечити лікарів найнеобхіднішим. Ми робили це тоді, і зробили тепер, щоб виграти час, дозволити мобілізувати необхідні ресурси.   

- Нинішній, часто незадовільний стан справ у медичній галузі, не сьогодні виник. Існуюча система охорони здоров’я - прямий наслідок чиєїсь роботи у керівних кріслах упродовж багатьох попередніх років. Творці цього провального стану медичної галузі мають конкретні імена і прізвища. Деякі із них я не тільки не раз називав, але, як голова профільної комісії обласної ради, упродовж усієї каденції, робив усе від мене залежне, щоб ці люди розпрощалися зі своїми посадами. Спільними зусиллями нам вдалося відкрити шлях для змін, започаткувати реформи, залучити нових людей.  

- Як голова медичної комісії обласної ради, яка чимало зробила, щоб оздоровити ситуацію у медичній галузі краю, привести у галузь нове покоління управлінців, здатних зламати створену раніше зашкарублу і неефективну медичну систему, сьогодні я побачив, що Президент - наш однодумець у цих починаннях. Президент сьогодні зазначив, що, на жаль, у попередні роки лікарям не приділяли гідної уваги. Але зараз він особисто намагається робити все від нього залежне, й обіцяє робити це надалі,  щоб лікарі були й соціально, і матеріально захищені, а пацієнти отримували якісну медичну допомогу. Переконаний, що це рух у правильному напрямку, - сказав Ігор Малишевський.  

ДОВІДКОВО:

Під час робочої поїздки на Буковину Президент України Володимир Зеленський поспілкувався з медиками Чернівецької обласної клінічної лікарні, які першими в Україні зіткнулися з COVID-19 і стали на боротьбу з недугою.

Глава держави відзначив мужність, стійкість і професійність медиків у протистоянні епідемії коронавірусу та вручив їм державні нагороди й цінні подарунки.

«Найскладніша робота, так вийшло в цьому році, випала лікарям нашої країни – боротися з великою хворобою. У такі складні часи ми ще більше розуміємо, наскільки ваша професія важлива для кожного українця, зараз це кожен відчув на собі», – сказав Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський високо оцінив рівень роботи лікарів медичного закладу. Він зазначив, що Чернівецька область зазнала найпотужнішого удару від COVID-19.

«Коли у деяких областях був «штиль», ніхто не бачив загрози, ходили без масок, без інших засобів захисту від COVID-19, у Чернівецькій області була хвиля, яка зносила все, і ви її витримали», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський подякував лікарям, які зберегли життя українців.

«Впевнений, що дякуючи вам, я дякую всім лікарям, медсестрам, водіям швидких, які теж допомагали вам боротися з COVID-19. Але розслаблятися не можна. Ця боротьба ще не закінчена, і ми як громадяни України на вас дуже розраховуємо», – наголосив Президент.

1