Малий Пантеон грецьких богів знову прикрашає одну з перлин чернівецької архітектурної спадщини

Малий Пантеон грецьких богів знову прикрашає одну з перлин чернівецької архітектурної спадщини

25.12.2017, 22:18

До Різдвяно-новорічних свят гарний подарунок Чернівцям, чернівчанам і гостям міста зробила ГО «Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини» на чолі з Іллєю Сучеваном. Спадщинці раніше визначеного терміну завершили роботу над проектом «Давайте повернемо втрачені голови!», який було реалізовано в рамках «Бюджету участі громадян міста Чернівці».

Нагадаємо, проект було подано в категорії «Культура і туризм» у 2016 році, а його автором є Олександр Сучеван. Реалізація проекту проходила за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 26. Цей будинок було прикрашено бюстами давньогрецьких богів малого Пантеону, але три з семи бюстів протягом часу були втрачені. Власне, у відновленні повного ансамблю малого Пантеону на фасаді цього будинку і полягала головна мета проекту.

Ідея, як ми вже зазначили, належала ГО «Чернівецький міжнародний інститут охорони та збереження культурної спадщини», членами якої й було реалізовано дану ініціативу.

Варто відмітити, що робота була виконана не те, що вчасно, а скоріше за визначений термін і проводили її кращі фахівці в даній галузі – реставрації та реабілітації скульптурних виробів і архітектурного декору - з відповідною кваліфікацією та усіма потрібними сертифікатами.

Особливу роль у реалізації проекту відіграло чернівецьке ТзОВ «Горгона» на чолі з Андрієм Марчуком і Денисом Сучеваном. Саме на виробничих площах цієї фірми й було проведено реставрацію – приміщення, технології, інструменти, частина матеріалів для проведення робіт були надані керівництвом «Горгони».

Варто відмітити, що й матеріали для проведення робіт були найвищої якості. Це - продукти ТМ Hearing, і були вони надані ТзОВ «Парк Колор Буковина» (керівник Микола Ротар). З цими матеріалами під час ремонтно-реставраційних та реабілітаційних робіт на сьогоднішній день працює більшість відповідних фірм Австрії та Німеччини.

Сьогодні малий Пантеон грецьких богів знову прикрашає одну з перлин чернівецької архітектурної спадщини і доступний для споглядання чернівчанам і гостям міста. Докладніше про процес ремонтно-реставраційних робіт під час даного проекту, а також відповідні історичні довідки читайте на нашому ресурсі вже найближчим часом.

 АЛЬБЕРТ КОМАРІ

1