Максим'юк підозрює, що Сербінчук недоплатив Чернівцям 10 мільйонів

Максим'юк підозрює, що Сербінчук недоплатив Чернівцям 10 мільйонів

27.03.2014, 15:22

Результати свого розслідування депутат Чернівецької міської ради Василь Максим'юк оприлюднив з трибуни чергової сесії міськради. Про це з сесійної зали ратуші повідомив кореспондент BukNews.

За словами депутата, комунальне підприємство, яким  також є і "Калинівський ринок", крім обов'язкових платежів здійснює також відрахування до бюджету міста. Загалом їх чотири.  Частина цих відрахувань, їхній розмір, чітко регламентовані законом, а ось на два вида платежів може впливати безпосередньо керівник підприємства. 

- Суть проведеного мною дослідження полягає у тому, що я порівняв показники цих платежів у 2013 році з 2011, коли я був виконувачем обов'язки керівника "Калинівського ринку, - заявив з сесійної трибуни Василь Максим'юк. - Розходження, які я виявив по двох видах платежів, мене просто вразили. Йдеться, ще раз нагадаю, про податок на прибуток підприємства і 15 % чистого прибутку підприємства, які традиційно попонювали бюджет Чернівців. І це саме на них може впливати керівник комунального підприємства. У 2011 році, при валовому доході 65 млн грн,  "Калинівський ринок" перерахував місту 16 млн. 200 тисяч гривень, а в 2013, коли валовий дохід показують в розмірі 80 млн., лише 6,5 млн. грн. Скорочення становить 10 млн. грн. 

 Депутат Максим'юк також навів приклад неефективного використання 500 тисяч гривень, які "Калинівський ринок" перерахував київській фірмі за вивезення снігу. 

- Звісно, мені можуть закинути, що це гроші, які підприємство заробило, тому може витрачати їх на власний розсуд.  Але коли я був керівником про таке використання півмільйона гривень за один лише місяць не могло бути  мови, - наголосив Василь Максим'юк.  

Відповідь на питання куди пішли ці кошти, так само як на інші питання, мала би дати спеціально створена комісія, яка зараз перевіряє роботу адміністрації "Калинівського ринку", - переконаний депутат Максим'юк. Тому він виступає за продовження терміну її роботи. 

Водночас депутат заявив, що у міської ради достатньо правових важелів, щоб перевірити чи належним чином керівник комунального підприємства виконує свої обов'язки. 

- Коли зі мною не продовжили контракт в.о.гендиректора "Калинівського ринку" тодішній секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин ініціював повномасштабну перевірку моєї діяльності на цій посаді усіма правоохоронними органами, - заявив Василь Максим'юк. І хоча порушень чи підстав для порушення кримінальної справи  правоохоронці не знайшли, півроку мого життя ця перевірка забрала. Тому важелі впливу при бажанні завжди знайти можна. 

Під час короткого обговорення виступу депутат Ватаманюк, який також є членом контрольної комісії, побажав колезі Максим'юку довести до завершення своє розслідування. 

Чинний секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик повідомив, що в разі необхідності  ротобу контрольної комісі, яка перевіряє роботу на Калинівському ринку, продовжать.  І перевіряють її члени не тільки бухгалтерію, а й доцільність і ефективність деяких витрат. Адже йдеться про кошти громади міста Чернівці. 

- Особисто я на 100 відсотків підтримую, що мають бути отримані відповіді на всі питання, - сказав пан Кушнірик.  

Довідково: депутат Василь Максим'юк  виконував обов’язки гендиректора МТК "Калинівський ринок" неповних дев'ять місяців - з 19 квітня 2011 р. Його призначив секретар міської ради Віталій Михайлішин після скандального звільнення Івана Ринжука. Тричі оголошувався конкурс на цю посаду, однак комісія так і не змогла обрати найкращу кандидатуру. У січні 2012 року йому повернули трудову книжку. Після перехідного періоду у квітні 2012 року виконуючим обов'язки генерального директора Калинівського ринку став директор "Газкомплектприладу" Руслан Сербінчук. 

 

1