Майстри художньої фотографії з Румунії представили у Чернівцях виставку 'Буковина - світ казковий'

Майстри художньої фотографії з Румунії представили у Чернівцях виставку "Буковина - світ казковий"

13.06.2015, 18:55

В Чернівецькому художньому музеї  відкрили фотовиставку відомих майстрів художньої фотографії з Румунії під назвою "Буковина - світ казковий".  Автори світлин - Сорін Онішор і Дорін Сведуняк, повідомляє краєзнавець Степан Карачко.

«Ця виставка дуже лаконічно вписується в наше бажання пропагувати Буковину як єдиний бренд, тому що в нас є спільна культурна спадщина. Хочу зазначити, що фотограф Сорін Онішор є видатним фотохудожником з багатьма нагородами, і в 2010 році був визнаним кращим фотохудожником Румунії. Якось він опинився на Буковині і закохався в цей край. Тому намагається всіляко його пропагувати», - розповів директор Буковинського мистецького центру відродження та сприяння розвитку румунської традиційної культури Юрій Левченко.- Хочу підкреслити душу цієї людини, яка через фотографію може передати долю людини… навантаження кожної фотографії дуже велике".

Фотовиставка  - це  спроба зупинити невблаганний руйнівний процес, залишити життя, етно-культуру цього чудового краю хоча б на фотографіях. На них краса і велич природи, будні і побут людей, які живуть і працюють в сусідній Румунії,  оптимізм і  неймовірна позитивна енергетика, яку залишили нам наші пращури.

На фотографіях - неймовірна краса пейзажів Південної Буковини, історичні та архітектурні пам’ятки краю, народні традиції та ремесла румунської Буковини. Загалом на виставці презентовано 66 робіт Соріна Онішора і Доріна Сведуняка.

Виставка організована  під патронатом Генерального Консульства Румунії в Чернівцях Елеонори Молдован.

”Світлини вражають і своєю майстерністю, і глибоким змістом. Це просто унікальні роботи професійних фотографів, які передали свої враження та емоції  від сучасного непростого сьогодення”, - каже Степан Карачко.

На огляд чернівчан румунські фотографи представили добірку з кількох десятків світлин, які переносять глядача до гірських просторів, якими славиться Південна Буковина. Разом з пейзажами значну частину експозиції займають жанрові фотографії та портрети. За словами організаторів виставки, автори хотіли передусім розповісти за допомогою фотоапарату про особливість і неповторність народних традицій, які шанують румуни Буковини.
 
Виставка світлин з Південної Буковини стала початком проекту, над яким румунські фотографи працюють вже досить давно. Наступною обов'язково буде добірка чудових світлин з української Буковини, повідомляють організатори виставки.
 
На жаль, на відкриття виставки ні Сорін Онішор, ні Дорін Сведуняк приїхати не змогли. Тому про їхні фотографії розповідали чернівецькі друзі, які неодноразово ставали свідками створення того чи того світлотіньового шедевру.

Виставка триватиме до кінця червня 2015 року.

За матералами 0372.ua та molbuk.ua

Фото Степана Карачка

 

 

 

 

 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Карачко-стайл:)) переписав 90% інфи з букінфо, а 10% - його власний комент;))) круто, канєшно! рівень...

avatar

Максим

15 червня 2015 00:11

Мені самому стало цікаво. Тут требаа подякувати Галині Ереміца вона на своєму сайті все змішала, А Карачка було так зайдіть на йго Фесбук.

 

avatar

Сергій

15 червня 2015 08:01