Майже чверть тисячі буковинців призовного віку, які виїхали за кордон за системою 'Шлях', не повернулися до України, – звіт ТСК Верховної Ради України

Майже чверть тисячі буковинців призовного віку, які виїхали за кордон за системою "Шлях", не повернулися до України, – звіт ТСК Верховної Ради України

19.03.2023, 20:37

Завдяки системі "Шлях", що дозволяє виїхати з України з волонтерською чи гуманітарною ціллю, країну залишили 96 тис. 442 чоловіки призовного віку. Із них не повернулися 9 тис. 373 (11,1%).

Найбільше втікачів зафіксовано із Волинської, Львівської та Тернопільської областей. Про це йдеться в проміжному звіті Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, яка перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, пише Обозреватель.

Наведена статистика стосується періоду з 24 лютого до 31 грудня 2022 року.

До антилідерів потрапили Волинська область, де з 21 тис. 108 військовозобов'язаних чоловіків не повернулося 1375, Львівська (з 31 тис. 558 не повернулися 1036) та Тернопільська (із 14 тис. 36 чоловіків не повернулися 964).

Немає опису світлини.

На Буковині з 3854 буковинців призовного віку, які виїжджали за кордон за системою "Шлях", не повернулося в Україну 244 чоловіки.

Усім 96 тис. 442 чоловікам призовного віку було дозволено виїхати з обов'язковою умовою повернутись. Успішно скористалися дозволом на виїзд за кордон 66 тис. 374 чоловіки.

Крім того, 3 тис. 178 військовозобов'язаних при перетині кордону не були випущені у зв'язку з не підтвердженням мети виїзду.


ДО РЕЧІ

5 тисяч доларів за нелегальний перетин кордону призовників між Україною і Румунією у Порубному (Чернівецька область)

Для того, щоб написати цей допис я зібрав певний матеріал. Молоді люди призивного віку масово, нелегально залишають Україну і у Європі одержують статус "біженців війни в Україні". Зараз я говорю лише про випадки щодо Чернівців і області. Звісно, що я не буду зараз називати імена і прізвища молодих співвітчизників. Лише в Бельгії вже є три громади нелегальних втікачів з Буковини.

Щоб уникнути армії слід заплатити 5 тисяч доларів і тебе нелегально спритні ділки перевезуть через пункт пропуску на прикордонному пункті Порубне і відвезуть у Румунію. Як стверджують співрозмовники - така практика вже "на потоці".

"Нас, з Чернівців, в автомобілі було четверо. Вдосвіта під час зміни прикордонників нас перевезли на територію Румунії. Далі ми вже добрались до Бельгії", - розповів один з учасників цієї афери. Факт такого перетину кордону підтвердили й інші нелегальні втікачі з Чернівців. Кажуть, що таким чином перевозять і мінібуси на 10 пасажирів.

Є ще одна наша чернівецька мулька. Її придумали чернівецькі адвокати. Дружина умовно відторгається від своїх дітей і чоловік (як головний опікун) спокійно з дітьми виїздить в Румунію..., а далі в Іспанію, Португалію, Бельгію...

Сьогодні Порубне і Сучава стали своєрідним хабом для нелегальних втікачів з України в країни ЄС. На жаль. Не думаю, що подібна практика не відбувається і на інших переходах нашого кордону.

Ростислав ДЕМЧУК, журналіст-аналітик
(Брюссель, Бельгія) / Публікація у Фейсбук

За матеріалами https://bukinfo.com.ua/ 

1