Лише 30 із 64-х депутатів Чернівецької обласної ради готові працювати відкрито і прозоро?

Лише 30 із 64-х депутатів Чернівецької обласної ради готові працювати відкрито і прозоро?

27.12.2015, 23:27

Принаймні такий висновок напрошується з результатів голосування народними обранцями пропозиції  про поіменне голосування питань порядку денного 2-ї позачергової сесії Чернівецької обласної ради 25 грудня 2015 року. Відповідну пропозицію - запровадити практику поіменного голосування - внесли депутати фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Чернівецькій обласній раді. 

І хоча тридцяти депутатських голосів виявилося цілком достатньо, щоб голосування за важливі питання порядку  денного  того дня  відбувалися у поіменному режимі, сама цифра аж ніяк не може задовольняти. Зі всього складу обласної ради фактично лише половина пройшла перевірку на готовність працювати відповідально і відкрито, не ховатися за таємницею голосування під час ухвалення рішень з принципових питань. 

А таких на 2-й позачерговій сесії 25 грудня 2015 року було справді чимало. Починаючи з голосування за голову комісії Чернівецької облради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО, звернення Ольги Кобевко до голови обласної ради Івана Мунтяна щодо звільнення з посади очільника управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об'єктами спільної власності обласної ради Валентина Маніліча, і завершуючи голосуванням за недовіру уряду і відставку прем'єр-міністра України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька "Свобода" не бачить нічого поганого, що “Наш край” та “Опозиційний блок” теж беруть участь в управлінні краєм

 Практика приховування депутатами від ідеологічно протилежних фракцій своєї справжньої позиції широко застосовувалася в обласній раді у часи, коли краєм керували регіонали Папієв, Галиць і Гайничеру. Всі намагання депутата облради попереднього скликання Михайла Павлюка переконати колег запровадити поіменне голосування у раді розбивалися об глуху стіну регіонального самодурства. Усі ми є свідками того, які катастрофічні наслідки для країни й суспільства мала така ганебна практика і чого вона усім нам коштувала. Приховування депутатами своєї позиції  є абсолютно неприйнятним явищем для демократичного складу нової обласної ради.

Власне, цього вимагає Закон  України «Про місцеве самоврядування в Україні», що запроваджує поіменне голосування для депутатів місцевих рад.

Невже для деяких депутатів Чернівецької обласної ради можливість вирішувати свої вузькопартійні інтереси за допомогою голосів ідеологічних опонентів важливіша, ніж всі обіцянки виборцям?   

1