Львів'янин, який оскаржував регіональні мови в Чудейській і Нижньопетровецькій сільських радах, скасував через суд регіональну російську у Дніпропетровській області

Львів'янин, який оскаржував регіональні мови в Чудейській і Нижньопетровецькій сільських радах, скасував через суд регіональну російську у Дніпропетровській області

26.08.2021, 07:44

Російську мову як регіональну скасовано рішенням суду.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив львівський активіст Святослав Літинський, передає "Еспресо.Захід".

"Майже три роки я звертався спершу до Дніпропетровської ОДА, а згодом до прокуратури щодо необхідності скасування регіональної мови. В своїй останній відповіді прокуратура надала мені підтвердження скерування позову в суд. І ось сьогодні чудова новина - суд скасував статус російської мови у Дніпропетроській області", - написав він.


Фото: Святослав Літинський/ facebook

Відповідне рішення оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Після цього рішення, статус «регіональної» російська мова матиме лише на Луганщині, а також в окремих населених пунктах Миколаївської та Одеської областей.

"Нарешті це антиконституційне рішення скасоване! Всі ми пам'ятаємо, що після прийняття у 2012 році ганебного закону "Про засади державної мовної політики", розпочався своєрідний "парад" прийняття рішень місцевими радами про надання російській мові статусу регіональної. І Дніпропетровська область не виняток. Проте ще у лютому 2018 року КСУ визнав той закон неконституційним. А з 16 липня 2019 року набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути і скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися", - повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

Як відомо, львівський активіст Святослав Літинський, який є  викладачем Львівського національного університету ім. Івана Франка та доктором фізико-математичних наук, оскаржує рішення про регіональні мови у різних містах та областях. Завдяки його зверненням і скаргам уже було скасовано регіональні мови в Донецьку, Херсоні, Дніпрі, Чудейській і Нижньопетровецькій сільських радах (Чернівецька область) та на Одещині.

Як повідомляв Укрінформ, у липні цього року Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

1