Лісівники Чернівеччини заготовили майже 100 тонн березового соку
Закінчися сезон збирання березового соку на Буковині. Цього року він тривав набагато менше, ніж у минулому, адже прохолодна погода на Прикарпатті не дозволила в повному об’ємі виконати плани заготівлі.
Про це повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.
В Чернівецькій області у 2020 році лісівники заготовлювали березовий сік лише на Сторожинеччині. Впродовж двох тижнів працівники Банилівського лісництва встигли отримати 83 тис. літрів корисного продукту. Заготівлю проводили на ділянках де призначені рубки головного користування, у старому лісі серед берез, понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево - тим краще і для збирання соку, і для самої берези.
«За день з одного дерева натікає до 10 літрів березового соку, все залежить від погоди - якщо прохолодно, сік біжить слабко. Робити отвір для збирання березового соку потрібно не на висоті 0,5 метрів, як це найзручніше для людини середнього зросту, а вище - на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, якою березовий сік і стікатиме у заготовлений посуд. Той рік урожайнішим був, адже нині весна холодна», – пояснює начальник лісового відділу ДП «Стороженецький дерспецлісгосп» Володимир Крупчак.
Переробляти сік, або ж консервувати у лісівників ДП «Стороженецький дерспецлісгосп» немає можливості, від так всю сировину реалізовано консервним заводам. Загалом від реалізації концентрату березового соку підприємство отримало 99 тис. грн..




