Ліквідована екологічна інспекція Чернівецької області увійде до Карпатського округу із центром в Івано-Франківську

Ліквідована екологічна інспекція Чернівецької області увійде до Карпатського округу із центром в Івано-Франківську

15.01.2019, 14:54

Згідно з рішенням уряду, в рамках пілотного проекту в Україні скоротять десять обласних екологічних інспекцій. Про це у програмі «Діалоги» на телеканалі «Чернівецький промінь» розповів начальник Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області Сергій Робулець. За його словами, на базі ліквідованих осередків відомства створять 5 округів. Зокрема, Чернівецька та Івано-Франківська області об’єднаються в Карпатський округ із центром в Івано-Франківську.

– Інші 8 інспекцій України вже працюють в режимі ліквідації. Наша ще не оголошувала про свою ліквідацію. Але протягом січня – лютого цього року ми зробимо це, – каже Сергій Робулець.
 
За його словами, інспекція існувала в економному режимі. За штатним розкладом у відомстві передбачено 25 інспекторів. А фактично працювало лише дванадцять.

Відтак, після реорганізації, працівників, котрих приймуть рішення залишити, переведуть в Карпатську інспекцію. Решту ж звільнять. У першу чергу, без роботи залишаться ті, хто працює на кордоні. Згідно з чинним законодавством, функції екологічного та радіологічного контролю на кордоні відтепер будуть у компетенції митниці.
 
– На мою думку, передача функцій екологічного нагляду митникам – це хибний крок. Адже цим займалися навчені люди, які працювали на кордоні по 15 років та розуміються в радіології краще, ніж будь-хто. За рік чи два цей фах не опануєш, водночас виконуючи функції митного контролю. Люди навчаються 5 – 10 років, щоби стати фахівцем у цій галузі. Звісно, екологічна служба не є рентабельною. Кордон завдовжки у 250 кілометрів обслуговують 48 осіб. Але екологічна безпека, на мою думку, є важливішою за прибутки. Адже це здоров’я людей, – каже Сергій Робулець.
 
Зокрема, проблемним питанням є обприскування садів. Офіційно через кордон у нас не проходять речовини, якими люди обробляють дерева у своїх садах. Для того, щоби не допускати масових отруєнь, і потрібні інспектори, котрі виявлятимуть подібні речовини. 

Джерело: http://promin.cv.ua/2019/01/15/na-bukovyni-likviduiut-ekolohichnu-inspektsiiu.html

1