Київ дасть Чернівцям гроші на проєктну документацію з коригування буферної зони резиденції, якщо у місті оновлять перелік пам’яток  культурної спадщини

Київ дасть Чернівцям гроші на проєктну документацію з коригування буферної зони резиденції, якщо у місті оновлять перелік пам’яток культурної спадщини

27.01.2021, 09:11

На розпорядження Чернівецького міського голови від 12.01.2021р.  №13-р 20.01.2021р. відбулося засідання групи з коригування Переліку пам’яток та об’єктів культурної спадщини м.Чернівців. Зазначена робота проходить в рамках коригування  історико-архітектурного опорного плану міста Чернівці (далі ІАОП).

Зокрема, на виконання доручення Міністерства культури та інформаційної політики України у вересні 2020 року в місті Чернівцях відбулася зустріч фахівців у сфері охорони культурної спадщини щодо коригування проєктної документації, забезпечення здійснення робіт із розробки меж та режимів використання буферної зони об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Архітектурний ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації».

За результатами обговорення було прийнято ряд важливих рішень, відзначено актуальність проведення науково-дослідних робіт щодо визначення/підтвердження меж та режимів використання буферної зони об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в місті Чернівцях, обговорено процедуру затвердження її на державному рівні; визначено першочергові заходи з підготовки вихідних даних на проєктування.

Підтвердженою інформацією є те, що роботи з виготовлення проєктної документації з коригування буферної зони об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО фінансуватимуться Міністерством культури та інформаційної політики України.

Для того, щоб привести ІАОП до вимог сучасного законодавства, необхідно підготувати вихідні дані. Зокрема, Український держаний інститут культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України пропонує для підготовки вихідних даних надати:

– актуалізоване топогеодезичне знімання території міста в М 1:2000 на електронних носіях (у форматі SHP),;

– з огляду на складний рельєф території та наявність зсувних процесів – матеріали інженерно-будівельної оцінки досліджуваних територій в зоні історичної забудови міста;

– актуалізований Перелік пам’яток та об’єктів культурної спадщини м.Чернівців (по видах і категоріях).

Висновки та рекомендації робочої групи з коригування ІАОП та цієї групи будуть враховані в подальшій роботі.

Наказом Міністерства культури від 18.02.2020р. №851 занесено об’єкти культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Зокрема 503 пам’ятки архітектури національного та місцевого значення на території міста Чернівців.

Під час аналізу зазначеного Переліку виявлено значну кількість неточностей, механічних помилок, неактуальну адресацію і нумерацію будівель, сучасне та історичне використання, включені аварійні й неіснуючі пам’ятки. Перелік є недосконалий та потребує коригування.

В ході обговорення, вирішено:

– Усім членам групи переглянути перелік пам’яток архітектури місцевого значення та надати свої зауваження і пропозиції в межах компетенції.

– Членам робочої групи скласти Акти візуального обстеження на пам’ятки архітектури місцевого значення з метою визначення їх технічного стану. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фортеці, палаци, стародавні монастирі. На Буковині налічується майже 1800 пам’яток України

Електронний облік нерухомих об’єктів культурної спадщини започаткують на базі Вінницької області, а потім поширять на всю Україну

1