Кушнірик повернув місту приміщення в центрі Чернівців, за яке боровся ще Федорук

Кушнірик повернув місту приміщення в центрі Чернівців, за яке боровся ще Федорук

04.04.2014, 00:47

Господарський суд Чернівців присудив примусово звільнити приміщення площею у 1500 кв. м. по вулиці Героїв Майдану, 4, і повернути його міській громаді. Чернівецька міська рада, на стороні якої виступила прокуратура міста, розірвала в судовому порядку договір купівлі-продажу, звернулася до суду з позовом про примусове звільнення приміщення. Тепер ця будівля в історичному центрі Чернівців має бути повернута у комунальну власність міста.

Ще до 2009 року згадане приміщення  було передане в оренду на вигідних  для міста умовах. Зрештою,  як і багато інших приміщень, бо майно тому й комунальне, щоб  працювало на громаду і приносило їй зиск.

Відтак прийшов час, коли розпочався бум на нерухомість, і для міста було вигідніше це приміщення  продати, а не здавати в оренду.  Це і хотів зробити міський голова Федорук.

За законом першочергове право на викуп мають орендарі, які довго користувалися  приміщенням. Саме їм і було запропоновано викупити будівлю, або вона буде виставлена на аукціон. Але орендарі вирішили, що ціна викупу завелика.

І почали знижувати ціну, посилаючись на різні зроблені ними невід’ємні поліпшення. Фірма, яка  орендувала приміщення у міста, справді здійснила там певні поліпшення.

Міський голова  Федорук не захотів на це закривати очі і наполягав, що будівля має бути викуплена за експертною оцінкою.

Тоді орендар площ – ТОВ “Буковинаінтур” пішов до суду і почалася судова тяганина. Водночас орендар  заблокував проведення торгів, висунувши свою заявку на викуп приміщення. 

Час йшов, а ціна нерухомості падала. Нарешті настав момент, коли ціна впала настільки, що вже вигідніше було укласти мирову угоду і взяти за будівлю 11,9 млн. грн. (Першочергово орендарі взагалі пропонували лише 4,5 - 5 млн.  грн.). Сесія міської ради затвердила договір купівлі-продажу приміщення за 11,9 мільйона гривень.   

Приміщення по вулиці Червоноармійській, 4 площею 1,5 тисячі квадратних метрів  вирішено було продати  за 11,9 мільйона гривень. Мер міста Микола Федорук заявляв, що ця угода на той момент була  найдорожчою, укладеною містом. Підстави для гордощів справді були, адже першочергово орендарі  пропонували лише 4,5 - 5 млн.  грн. Тож місту вдалося вдвічі підняти  ціну.

З обумовленої  суми міський бюджет мав отримати 10 мільйонів, які мали піти на погашення заборгованості за виконані до 600-ліття Чернівців роботи. Але розпочалася криза і "Буковинаінтур" виявилася неспроможною виконати навіть цю мирову угоду. “Буковинаінтур” за приміщення не розрахувалася ні у 2010-му році, ні пізніше.

І знову потяглися суди, які  завершилися згаданим рішенням господарського суду. Чернівецька міська рада подала позов про розірвання договору купівлі-продажу та звільнення приміщення. Прокуратура міста була залучена до процесу, щоб звільнити міськраду від сплати державного мита.

Нині один з офісів приміщення винаймає редакція газети "Версії". Свої заходи  тут також часто проводять різні громадські організації, тут  винаймають площі представники різних політичних сил.  

За матеріалами Місто Ч

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

Петро Чернівецький

03 квітня 2014 21:56

с какого числа начинался суд ? это заслуга Кушнирыка или прошлой власти?

avatar

смешно

03 квітня 2014 22:26

А помещение магазина Учебно-наглядных пособий по ул. Ломоносова,4 прос р а л и обласному совету! И теперь городу никаких налогов, никакой аренды!

 

avatar

Витя

03 квітня 2014 23:32