Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука не можна використовувати ні як творчий центр, ні як кінотеатр, він тільки забере 4,5 млн грн. від інших закладів культури, - експерт

Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука не можна використовувати ні як творчий центр, ні як кінотеатр, він тільки забере 4,5 млн грн. від інших закладів культури, - експерт

15.03.2021, 10:26

Журналістка Альона ЧОРНА ("Шпальта") запитала у директора кінопалацу «Чернівці» Руслана Зваруна про перспективи розвитку культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука.

Нещодавно культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука  передали на баланс управлінню культури. Ви входили до комісії, коли готувалася здача на баланс, і неодноразово зауважували про чималу кількість помилок під час реалізації цього проєкту. Якою бачите подальшу долю цього центру?

На жаль, ця установа є дуже проблемною. Бюджет міста сильно врізаний, коштів не вистачає навіть на ті заклади культури, які працюють багато років. Варто звернути увагу й на те, що це підприємство не можна використовувати як творчий центр. А як кінотеатр — у нього не закладений економічний потенціал. Якщо культурно-мистецький центр розпочне працювати як кінотеатр – він автоматично стане збитковим. Намагатися зробити з нього творчий центр? Це можна здійснити тільки назвою. Таким є Юність Буковини. А кінотеатр імені Івана Миколайчука – це один зал, один хол, технічні приміщення і вбиральня.

Правильно було б робити його як комунальне підприємство. Якщо центр працюватиме як бюджетна установа, то лише за цей рік вона забере більше 4,5 млн грн. Цих коштів немає або їх вріжуть з інших закладів культури. Управління культури жодної програми розвитку, концепції не робило. Я був на комісії, бачив, як це відбувалося. Все вигадували на колінах. Мовляв, треба щось придумати, щось робити.

Я взяв рулетку, зміряв площу і зрозумів, що навіть зал для танців зробити неможливо — заважають колони. Загалом велику кількість робіт у цьому центрі зробили не для людей! Всі запитують, чому так відбулося. Я ж кажу: «Ви взяли архітектора і підрядника, які ніколи в житті не будували кінотеатри. Мінус на мінус! Який ви плюс очікуєте? Кожен має якісно і відповідально виконувати свою роботу».

Якби працювали над цим проєктом професіонали, питань не було б. Зараз там був би творчий центр на кшталт Юности Буковини або чотиризальний кінотеатр. Та ніхто не запитував, не намагався робити правильно — так, як це потрібно.

Тож, після всього побаченого я попросив викреслити мене зі складу комісії. Таке підписувати я не буду. Це принципово. У такому стані приймати установу неправильно.  Там багато потрібно переробляти. А це шалені гроші. 

Вважаю, запускати його роботу зараз недоцільно. Потрібно ґрунтовно підійти до цього питання.

Як управління культури міської ради бачить збереження і порятунок кінопалацу «Чернівці»?

Управління культури давно потребує реформ. Просто цю реформу потрібно було проводити три роки тому. Це ті якісні зміни, без яких ми так і будемо ще в 1978 році. Саме тоді проводили капітальний ремонт кінотеатру «Чернівці». Якщо не займатися розвитком культури, місто перетвориться на сумну, депресивну провінцію. Тож потрібно працювати над розвитком культурного життя. Без реформи воно не відновиться. Це потрібно зрозуміти.

Між іншим, ви помітили, коли розпочався занепад культурного життя у Чернівцях?

Близько трьох років тому розпочався катастрофічний спад. Я ще застав той час, коли було відчуття, що ти — працівник культури.  Зараз, на жаль, у мене його немає. Просто бачиш, як течія несе вниз, і самотужки з нею неможливо впоратися. Тож знову  наголошую на важливості реформи, які здійснюють особистості – люди, які працюють у культурі, розуміють її зсередини і знають, як потрібно працювати над її розвитком.

Фото Руслана Зваруна: Кінотеатр Миколайчука. Над головами глядачів... Зато "креативненько"

Джерело: https://shpalta.media/2021/03/14/kino-i-virus-yak-zhive-v-umovax-pandemii-kinopalac-chernivci/

Коли політ творчого задуму несподівано зупинила бетонна стеля... і кінопроєктор довелося прикріплювати до стелі... 

May be an image of у приміщенні

Кабінет директора та бухгалтера 

May be an image of у приміщенні

1