Кредит на реконструкцію водопровідних мереж у Чернівцях дасть Київ, а за німецький місту доведеться заплатити штраф

Кредит на реконструкцію водопровідних мереж у Чернівцях дасть Київ, а за німецький місту доведеться заплатити штраф

16.06.2021, 18:28

Кабінет міністрів України виділить кошти на реконструкцію та розвиток системи комунального водного господарства міста Чернівці. Окрім нашого міста, систему водопостачання та водовідведення модернізуватимуть й у Миколаєві. На це передбачили 350 мільйонів гривень. Про це пише Інформаційне агентство АСС з посиланням на пресслужбу Уряду.   

Зокрема, як зазначається у розпорядженні Кабміну  № 624-р від 16 червня 2021 р., Чернівці та Миколаїв отримають кредит з держбюджету за програмою «Розвиток міської інфраструктури і заходи в секторі централізованого теплопостачання України, розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві, реконструкція та розвиток системи комунального водного господарства м. Чернівці» на 350 000 000 гривень для реалізації спільних з Міжнародним банком реконструкції та розвитку інвестиційних проєктів.

Відтак, міста мають зреалізувати програми «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» та «Другий проект розвитку міської інфраструктури».

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

Нагадаємо, понад десять років тому Чернівці домовилися про те, що уряд Німеччини фінансуватиме реконструкцію системи питного водопостачання Чернівців шляхом надання кредиту у розмірі 17 мільйонів євро через німецький банк розвитку KfW. Кредит мав підтримати модернізацію міської мережі водопостачання. Наступним етапом передбачалося відновлення частини системи водовідведення міста. 

Сьогодні через зношеність мереж місцевого водоканалу собівартість чернівецької води є однією з найвищих в Україні, при тому, що місто знаходиться в межиріччі двох потужних річок – Дністра та Прута. Проект реконструкції муніципального водного господарства дозволить знизити технологічні та фізичні втрати води, підвищити енергоефективність виробництва. 

Проте, попри надані Кабміном гарантії для отримання кредиту від німецького Уряду на модернізацію водопостачання Чернівців, ще сім років тому місто так і не спромоглося освоїти відкриту кредитну лінію. Невиконання фінансових домовленостей української стороною призвело до застосування штрафних санкцій, які Чернівці повинні сплачувати німецькому банку за невикористані кошти. 

1