Коваль нагадав прокурорам про осінь

Коваль нагадав прокурорам про осінь

08.07.2012, 23:01

- Восени цього року пройдуть чергові парламентські вибори в Україні, які відбуватимуться за новим виборчим законодавством, - зазначив прокурор Чернівецької  області Петро Коваль. – Початок виборчих перегонів припадає на 30 липня. У зв’язку з цим нагадую, що працівники органів прокуратури повинні завжди залишатися поза політикою і не допускати втягнення себе у політичну діяльність.  6-го липня 2012 р. у Чернівецькій обласній прокуратурі відбулася розширена колегія, на якій мова йшла про роботу цього правоохоронного органу у першому півріччі ц. р. У роботі колегії взяли участь і виступили заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко та голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв.

— Колишній Чернівецький міський голова Федорук теж скрізь підкреслював, що він поза політикою, - запитала якось  у Петра Коваля журналіст Урядового кур'єра. - А тепер судиться із міськрадою, яка майже рік тому, здійнявши на всю країну гучний політичний скандал, відправила його у відставку. Проте прокурорського протесту на ті рішення депутатського корпусу не виносили. Тобто там усе законно?

— Кричущих порушень чинного законодавства під час звільнення з посади Чернівецького міського голови не було, тому й не було протестів із нашого боку.

— Недавно великі політичні хвилі підняв у рідних Чернівцях народний депутат Геннадій Москаль, звинувативши у кришуванні контрабанди міліцію, СБУ, прокуратуру…

— Хвилиночку! Геннадій Геннадійович ніде у своїх публічних виступах прокуратуру не чіпав. По всіх пройшовся, а нас оминув. Мені взагалі ця ситуація трохи дивна, оскільки жодного разу в наших із ним численних бесідах (а ми знайомі з паном Москалем) він не говорив про оборудки на Чернівецькій митниці. І раптом такий потужний потік інформації! Чому, питається, лише зараз? Бо йде до виборів?

Так, ми працюємо над перевіркою фактів, викладених народним депутатом у його запиті до Генпрокуратури. Хочу нагадати, що торік у співпраці зі співробітниками обласного УБОЗу спрямували до суду кримінальні справи щодо чотирьох митників за отримання хабарів. Суми незначні — 100 доларів. Може, беруть і більше. Але попалися саме на цьому. До речі, не було жодної зради наших працівників, тобто просочення інформації під час оперативно-слідчих дій.

— І ніхто не намагався з вами домовитись, аби прикрити корупційні справи?

— Це марно — домовлятися зі мною чи на мене тиснути, і в області це розуміють. Проте є спроби прихованого тиску. Ми по всій області перевіряємо дотримання земельного законодавства, й ніхто ніде, приміром, не обурювався діями прокуратури у справі щодо голови Вижницької райради. А тільки-но взялися за звичайну планову перевірку чернівецького ринку «Добробут» — і враз такий галас! Однак для нас політики не існує, коли вирішується питання, є кримінал чи нема.

(Див. "Прокурор Чернівецької області Петро КОВАЛЬ: «З корупцією треба боротися жорстко»". 17 лютого. Урядовий кур'єр).

1