Конфлікт навколо антології “Небесна Сотня” завершився компромісом

Конфлікт навколо антології “Небесна Сотня” завершився компромісом

23.04.2014, 01:39

У конфлікті щодо антології “Небесна Сотня” знайшли компроміс.

З авторами підпишуть угоди, їм виплатять гонорар, а видавництво випустить іще 400 книжок з усіма виправленнями, вказуючи авторство текстів та ілюстрацій.

Гроші, отримані від продажу книжок, підуть на благодійність.

Про це у фейсбуці повідомила художниця Марися Рудська.

“Я сподіваюся, що ця неприємна для всіх ситуація буде уроком не лише для “Букрек, але й для інших видавництв, рекламних організацій і т.д. Ми всі боремося за те, щоб жити в правовій державі. Розголошення, надання публічності, відстоювання своїх прав у суді – це теж боротьба за те, щоб наша держава стала правовою. У нас чомусь соромно скаржитись, але саме по собі нічого не зміниться. Нам треба поважати права один одного!”, – зазначила вона.

Фото Марисі Рудської

Поетичну збірку “Небесна Сотня: антологія майданівськиї віршів” (видавництво “Букрек”), яка щойно з’явилася на прилавках, супроводжує не тільки успіх у книгарнях. Художники та поети стверджують, що їхні роботи надруковано без дозволу, підписів і їм навіть приписано чужі твори.

“Ця антологія є першою і відразу ж вдалою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською і навіть білоруською мовами. Літературну та історичну цінність цієї книги без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка «Розстріляне відродження». Безперечно, антологія «Небесна Сотня» претендує на високе звання «народна книга»”, – йдеться у анотації на сайті видавництва.

Погляд на термін “народна книга” в упорядниці і авторів, очевидно, не збігається.

Художниця Марися Рудська обурюється у фейсбуці: “Ви вкрали мій малюнок, без дозволу, без підпису. Так само і малюнки інших художників. Скажіть, другий том, який Ви плануєте теж буде краденим?”

“Наявність згоди кількох авторів не означає факту згоди решти”, – констатує Ілля Стронґовський.
Поетеса Оксана Самара, зазначає, що вона надсилала вірші до збірки, але частина надрукованих – не її.

Тим часом упорядниця Леся Воронюк готує другий том антології та закликає надсилає вірші. “Надсилання тексту автоматично означатиме, що ви даєте згоду на публікацію”, – попереджає вона.

Марися Рудська повідомляє, що вже звернулася до свого адвоката.

Джерело: ЛітАкцент

1