Битва за центр Чернівців: кому кортить прибрати до рук галузь охорони культурної спадщини в місті?

Битва за центр Чернівців: кому кортить прибрати до рук галузь охорони культурної спадщини в місті?

06.02.2017, 11:43

Дивні справи творяться в Чернівцях у галузі архітектури. Причетні до неї будівельні лобісти, різні управлінські структури та дорадчі органи взаємодіють між собою з огляду на власні пріоритети, намагаючись утримуватись в рамках нестабільного законодавства. Результати такої діяльності можемо спостерігати щодня на вулицях нашого міста. Особливий інтерес викликає забудова в центральній історичній частині Чернівців із максимально розвиненою інженерною інфраструктурою.

Здавалося б, досить ефективно функціонує існуюча вертикаль управління, відділ охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради, набирає обертів діяльність Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м. Чернівців, але ні...

Комусь таки кортить прибрати до своїх рук важелі керування цією галуззю, щоби поставити власні інтереси над інтересами громади й порушити існуючий порядок.

Мова йде про засідання  Правління Місцевої організації НСАУ в Чернівецькій області, на якому розглядалося звернення члена правління Всеукраїнської громадської організації “Гільдія проектувальників у будівництві”, керівника місцевого осередку ВУГІП Мар’яна Стасюка про створення консультативної ради щодо вирішення питань охорони культурної спадщини при Управлінні культури Чернівецької обласної державної адміністрації.

Ось витяг із проекту: «...враховуючи теперішні тенденції реформування влади в Україні, спрямовані на децентралізацію та максимальну передачу владних повноважень на місця з подальшим контролем суспільством та місцевими органами самоврядування, професійний громадський актив Чернівецької області та зокрема міста Чернівців, просить Вас забезпечити дію Закону України «Про охорону культурної спадщини» ст.7 частина 2, а саме забезпечити формування консультативної ради щодо вирішення питань охорони культурної спадщини при Управлінні культури  Чернівецької  обласної державної адміністрації.

 Діяльність та склад консультативної ради привести у відповідність до “Типового положення про Консультативну раду з питань охорони культурної спадщини місцевих органів охорони культурної спадщини”, наказу “Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України Міністерства культури і мистецтв України” №42/94 від 26.02.2001.».

До складу цієї обласної науково-консультативної ради запропоновано майже весь персонал архітектурно-містобудівної ради при головному архітекторі міста, а також планується задіяти колишнього керівника органу охорони культурної спадщини Чернівців Світлану Біленкову, за часів діяльності якої в місті лишилися сумнівної архітектурної вартості новобудови, зокрема, за адресами:  вул.Б.Хмельницького, 64-А, 28 Червня, 42 та ін. Свого часу меру міста Федоруку вдалося звільнити чиновницю, тільки взагалі  ліквідувавши відділ з питань охорони культурної спадщини.

Головним ідеологом забудови центральної частини міста можна вважати також колишнього головного архітектора міста та депутата міської ради Вячеслава Кишлярука, який легко «пересував» пам’ятник Федьковичу для будівництва «Сорбонни», пам’ятник Т.Шевченку на Центральній площі для будівництва торговельного комплексу, і звичайно, сумновідомої багатоповерхівки на вул.Шептицького.

Давайте згадаємо випадок, коли за поданням відділу охорони культурної спадщини та юридичного управління міської ради рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 28.12.2016 скасовано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по вул. Шептицького,7 через невідповідність намірів будівництва двох багатоквартирних житлових будинків історико-архітектурному опорному плану м.Чернівців, затвердженого рішенням Чернівецької міської ради від 28.02.2007р. №252 та наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.2007р. №661/0/1607.

Хто стоїть за цією справою? Хто намагався просунути проект на вулиці Шептицького, який дійсно став би справжнім ударом по центру міста? Чи не директор ТОВ «Арка-С», член місцевої організації Національної спілки архітекторів України в Чернівецькій області Вячеслав Кишлярук та вже згаданий Марян Стасюк? Чи не він, бува, погоджував цей проект (та багато інших) в Міністерстві культури України? Проте, це питання до інших структур...

Кому і для чого, здавалося б, потрібна ще одна консультативна рада в Чернівцях, коли вже є існуюча, вище згадана Науково-консультативна рада? Комусь не подобається, що відділ охорони культурної спадщини ЧМР і Науково-консультативна рада не пропускають сумнівні та скандальні проекти деяких осіб і не дають паплюжити вигляд нашого міста?

Виникає питання: хто ж повинен перейматися охороною культурної спадщини міста Чернівців? Невже цими питаннями має займатися орган при Чернівецькій обласній державній адміністрації? Чи все ж таки це – справа міста Чернівців? Тож навіщо створювати новий орган, функціональність і доцільність якого на території міста викликають доволі великі сумніви? Тим більше, якщо його створення автоматично потягне за собою витрати бюджетних коштів... Питання риторичне... Лишається сподіватися, що управління культури ЧОДА це розуміє й зробить правильні висновки.

Незрозумілою є позиція пана Стасюка. Напевно, захист власних інтересів для нього й його замовників є головним, таким, що нехтує принципами певної субординації та здорового глузду. А ще – інтересами рідного міста, його зовнішнім виглядом.

Час покаже, чи є у чиновників «Будинку з левами» здоровий глузд і правильне розуміння ситуації...

 Золтан Кірай, спеціально для BukNews

1


КОМЕНТАРІ (10)

Знахабніла будівельна мафія вважає, що місто належить їм Та існує для їх бізнесу. І таке враження, що ніхто не проти(

avatar

Kate

06 лютого 2017 12:22

Ну что, друзья! Запоминаем, кому целовать теперь ручки: Стасюк, Кишлярук, Биленкова + свита, конечно же. Называть крестным отцом, выражать уважение ? 

avatar

Andrij

06 лютого 2017 12:27

Золтан Кірай = Ірина Карімова

вус відклеївся)))

avatar

Ваня

06 лютого 2017 21:24

Нічого, нічого, час покаже і все розставить на свої місця. З цими архітектурними бандюками суспільство розбереться

avatar

Домінік

07 лютого 2017 12:12

не деякіх а саме василя зозуляка , керевник цеі зграі ....

avatar

АТО

09 лютого 2017 09:40

Будівельна мафія на чолі з Зозуляком і його Водограем вигадали собі, що вони Нью-Йоркські гангстери - кришують-рішають. От тільки вже не ті часи і їхні дешеві фокуси їм ніхто не спустить. Суспільство стає розумнішим та обізнанішим. Ми перестали боятися і поважати тупо за понти. Змиріться. Це місто зробить з вами те, що ви намагаєтесь зробити з цим містом, і вам навряд сподобається;)

avatar

johnny

09 лютого 2017 13:13

2 Тепер стосовно консультативної ради, яким чином ким і де вона створюється. 

 

Закон України Про охорону культурної спадщини. ст 7 п 2. Для погодженого вирішення питань щодо охорони культурної спадщини на територіях областей,  міст Києва та Севастополя, інших
населених пунктів органи  охорони  культурної  спадщини  обласних
,
Київської   та   Севастопольської   міських,   районних  державних
адміністрацій можуть створювати консультативні  ради  з  провідних
учених і висококваліфікованих фахівців-практиків. Тобто як і кому цього би не хотілось консультативні ради повинні створюватись при обласних адміністраціях, тільки два міста мають право створювати ці ради і Чернівці явно не є Києвом чи Севастополем. 

avatar

Майже головний мафіозі міста

09 лютого 2017 21:51

Шановні громадяни дуже прикро що як завжди популізм і брехня вище закону. 

 

1 Стосовно якоїсь там уставленої практики погодження проектів в історичному центрі. Закон України Про охорону культурної спадщини. ст 5 п.  14) погодження програм та проектів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових,
земляних робіт на пам’ятках національного значення, їх територіях,
в   історико-культурних   заповідниках,   на   історико-культурних
заповідних   територіях,   у   зонах   охорони,   на  охоронюваних
археологічних  територіях, в історичних ареалах населених місць, а
також  програм  і  проектів,  реалізація  яких може позначитися на
об’єктах культурної спадщини; і також почитайте ст. 6 п. 9 та ст.6 частина 2 п. 7 Де чітко написано що відділ охорони культуної спадщини м. Чернівці має право надавати тільки висновки погоджувати проекти він просто немає повноважень

avatar

Майже головний мафіозі міста

09 лютого 2017 21:52

Чому я за цю раду при обл адміністрації. 1 Ми задовбались їздити в Київ для погодження проектів (щоб виконувати норму закону та вимоги будівельної інспекції) це дасть нам можливість у законний спосіб погоджувати проекти не виїзджаючи з Чернівців, тобто заставити Київ делегувати повноваження в область як це передбачено законом. 2 Список учасників ради. Першими хто був записаний в цьому списку це Пушкова і іі заступник, основу цього списку складав не я і якщо ви активні і є спеціалістом цієї галузі прошу долучайтесь. 3 Стосовно Біленкової я з нею особисто-очно не знайомий але читав її книги про Чернівці, і можу сказати одне що ті що критикують напевно написали не гіршу книгу ніж вона (Архітектура Чернівців 19-20 ст.). 4 Стосовно обєкту по вул. Шептицького забули ще сюди приплести інопланетян і вбивцю Кенеді. Але точно знаю що та розвалина яка стоїть на Шептицького точно не є обличчям історичного міста.

avatar

Майже головний мафіозі міста

09 лютого 2017 22:10

І завершальні питання. 1 Ефективний відділ охорони культурної спадщини на чолі з Пушковою. почитайте, і опа Пушкова не проти пробивання стіни в памятці архітектури світового рівня - http://odesa.depo.ua/ukr/odesa/idiotom-yakiy-dozvoliv-vstanoviti-terminal-v-stinu-pamyatki-16032016123000  а ось витяг із цієї статті – ось витяг із статті -Водночас у відділі охорони культурної спадщини Чернівецької міськради повідомили, що дані роботи – не варварство, а запланована робота, яка має всі дозволи, а встановлюють там екскурсійний термінал, який дозволятиме туристам без проблем відвідувати об’єкт культурної спадщини ЮНЕСКОЦЕ Ж ЯКИМ ТРЕБА БУТИ СПЕЦОМ ЩОБ ДО ТАКОГО ДОДУМАТИСЬ. ТАКИХ ФАКТІВ Є МОРЕ АЛЕ НЕ ВСЕ ЗРАЗУ. 2 Пушкова із своїми працівниками в грудні 2016 року вимагали хабарі із двох забудовників у розмірі від 5 до 21 тисячі доларів із цього приводу в січні 2017 року ми були у мера міста, і були написані відповідні заяви у органи, так що якось так. 3 А для чого це потрібно Стасюку? та напевно, явно не тому що він не має на що жити чи хоче нашкодити місту, а просто не для того люди гинули на революції і війні щоб у нас процвітало хабарництво, а цю статтю і атаку на себе розцінюю як успіх, значить може щось змінювати в нашій державі і проста маленька людина-громадянин. Успіхів вам всім і Слава Україні. 

 

avatar

Майже головний мафіозі міста

09 лютого 2017 22:26