Колишній румунський політв'язень привіз у Чернівці виставку карикатур та презентував книгу (ВІДЕО)

Колишній румунський політв'язень привіз у Чернівці виставку карикатур та презентував книгу (ВІДЕО)

11.11.2014, 14:28

Саркастичні малюнки з глибоким і водночас таким зрозумілим сенсом. Це - результат 12-річної роботи і сотень тем, які порушує Флорентін Скалецькі у своїх програмах на румунському телебаченні. Він не є автором робіт, а спонукає до обговорення та роздумів про права людини у всьому світі.

Керівник організації з прав людини в Румунії, представник ООН, професор, викладач, телеведучий та письменник, - все про нього, але це сталося в іншому житті.

- Протягом 5 років - з 1985 по 90-й мене двічі виводили на розстріл, - розповів Флорентін Скалецькі.

Це був рубіж, який розділив життя на "до" і "після". Флорентін Скалецькі двічі режимом Чаушеску був засуджений до страти за підрив соціалістичного суспільства й антидержавницьку діяльність. Двічі він був готовий померти і стільки ж доля його милувала. Коли відбулася революція у 1989 році, його звільнили - він отримав свою першу державну посаду, почав працювати у сфері захисту прав людини, а ще писати.

- Це перший том, присвячений спогадам першої частини мого життя до арешту, - зазначив Ф. Скалецькі.

"Спогади з мого першого життя" - книга, яка стала приводом для відвідин Чернівців, одна з 50 книг, які писав автор протягом 25 років. Дитячі, наукові, юридичні праці та сценарії до фільмів, - все, що таки "лилося" після ув'язнення. Карикатури - наче ілюстрації до них.

- Ця ідея прийшла, коли я почав працювати на телебаченні і вести програму, присвячену захисту прав людини. Кожна програма мала свою тематику. Зараз ці роботи експонуються в різних країнах та містах, щоб показати, що у всьому світі однакові проблеми, і вирішувати їх потрібно разом, - підкреслив він.

Експозиція створена під егідою Організації Об'єднаних Націй на тему захисту прав людини і в Україні вона невипадково.

- Україна зараз на перехресті, і якраз дуже важливо обрати шлях демократії. І кожен громадянин України повинен розуміти, що, як його співвітчизники, так і державні інституції не повинні перешкоджати його правам, а навпаки, - наголосив Флорентін Скалецькі.

- Вона наразі дуже нам потрібна. Оце про наше життя і про те, що відбувається в країні. Якось так потрапили в такий час, що для нас це неймовірно близько, - підкреслила Н. Богомаз.

Джерело: http://www.tva.ua/show/news?id=458270

1