Кожен другий буковинець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому

Кожен другий буковинець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому

15.09.2023, 17:11

Війна впливає не лише на тих, хто перебуває безпосередньо в зонах конфлікту, її наслідки відчуваються у всьому світі. 

Варто зазначити, що як самі фактори, так і рівень їхнього впливу, відрізняється залежно від країни. Наприклад, в Україні найбільший вплив на ментальне здоров’я громадян має війна. 

Як показало дослідження, вплив війни в Україні відчуває кожен другий по всьому світу. Більше третини (35%) опитаних сказали, що все ще відчувають вплив конфліктів минулого століття. 

 Найбільш вразливі до впливу війни в Україні та світових конфліктів підлітки 13–15 років, найменш – молодь віком 16–24. Однак цей показник зростає відповідно до зростання віку.

Серед факторів, які впливають на ментальне здоров’я, респонденти називають такі: з глобальних – світові економічні проблеми, наслідки пандемії Covid-19 та війни; з особистісних – тяжка втрата близьких чи рідних, розрив сімейних стосунків, виклики в професійному житті.

Кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому. Війна викликає емоційне виснаження, однак люди плекають свою стійкість та сповнюються надією. Дослідження показує, що люди, які на власному досвіді пережили потрясіння, мають більш стійке ментальне здоров’я. З опитаних в Україні 69% погоджуються, що почуваються не найкраще через війну, але водночас вірять, що зможуть з цим впоратися.

На думку респондентів, ментальне здоров’я в наступні 5 та навіть 20 років залишатиметься серед найбільших глобальних викликів. Воно викликає таку ж стурбованість як інфляція, зміни клімату, бідність, втрата роботи або зниження доходів. Дослідження показує: для молоді ментальне здоров'я є більшим викликом, ніж для старшого покоління.

Опитування здійснено на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи першої леді України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За матеріалами https://bukoda.gov.ua/

1