Журналіст Кобевко — губернатору Папієву: «Я подарую Вам свій портрет»

Журналіст Кобевко — губернатору Папієву: «Я подарую Вам свій портрет»

22.08.2013, 17:24

Ситуація навколо Вижницького краєзнавчого музею не зміг не викликати подив та обурення свідомого буковинства. Нагадаємо, Михайло Папієв вийшов з себе тому, що там є експозиція "Борці за волю України". Ба більше! Там є портрет Кобевка!

Ось, яку відповідь дає голові Чернівецької ОДА шеф-редактор газети "Час" Петро Кобевко.

Приміщення, де зараз розміщується Вижницький музей, вже роками не можуть поділити між собою владці Буковини. Воно, напевне, таки прокляте. Бо там був відділ НКВС. Там у 40-50-х роках катували людей. Там у підвалах їх розстрілювали.

Мені довелося бачити ці підвали. Коли туди зайшов, стало моторошно. Там таки була катівня. Підвали тягнуться тільки до половини приміщення. Далі – глуха стіна. Видно, що вона замурована десь наприкінці 50-х – на початку 60-х років. Бо саме там я знайшов агітаційний плакат часів Микити Хрущова, що прославляв кукурудзу – королеву полів. А це означає, що замурували цю частину підвалу в часи розвінчання культу особи Сталіна. І, можливо, тоді приховали злочини енкаведистів.

Навіть будучи депутатом Чернівецької обласної ради, я не міг добитися того, аби розбити мур і перевірити, що знаходиться у другій половині підвалу колишнього НКВС-МДБ. Старі люди на Вижниччині ще досі зі страхом пошепки розповідають про злодіяння загарбників після війни. У приміщенні теперішньої школи-інтернату були військові частини особливого призначення. Доступ на територію був обмежений. Все охоронялося з подвійною пильністю. Кажуть, що саме тут розроблялися і реалізовувалися провокаційні операції проти українців, які населяли довкілля. Звідси переодягненими вирушали у Карпати загони енкаведистів. Переодягались вони у форму упівців. Ходили на «подвиги» до Івано-Франківської області. Секретні операції з приміщення школи-інтернату поширювалися на всі Карпати. Звірства, які приписували українським патріотам, якраз вчиняли переодягнені енкаведисти. Сотні полонених упівців та гуцулів, які їм допомагали, вночі приводили до Вижниці. У підвалах теперішнього інтернату їх катували нещадно. Там і розстрілювали, там і ховали.

Коли збройна боротьба закінчилась і жертв стало менше, трупи убитих перенесли на західну половину підвалу, де й замурували.

Жахлива правда похована у Вижницькій школі-інтернаті. Не думаю, що про це знає очільник області Михайло Папієв. Та й видно з усього, що знати правди він не хоче. Або не може. Бо його свідомість отруєна радянською ідеологією, яка паплюжила українських патріотів.

Сьогодні голова Чернівецької ОДА показав, що нічого з Україною його не пов’язує. Окрім посади і доброго життя, яке йому забезпечує «край, де варто жити». Досі я гадав, що Михайло Папієв — освічена людина. Але коли він хотів розповісти Михайлині Іванюк про те, що воїни УПА в 1941 році вбивали євреїв, міф про освіченого губернатора розвіявся, наче туман у долині. Офіційною датою зародження УПА є 14 жовтня 1942 року.

А про те, що його так вразив мій портрет у музеї, розмова особлива. Для збереження музею я готовий пожертвувати своєю парсуною. Колись на вівтар боротьби з Теофілом Бауером я поклав свою бороду. Тепер ставлю портрет. Коли будете відходити, Михайле Миколайовичу, можете взяти його із собою «на довгу і незабутню пам’ять». А я залишаюся…

Петро КОБЕВКО

Світлина-колаж БукІнфо

Джерело: chas.cv.ua

Довідково

Український губернатор в 2013 році може приїхати у гірський райцентр, де ще в половині 40-х рр воювала ОУН-УПА і нищівно розкритикувати експозицію «Борцям за волю України» у місцевому краєзнавчому музеї. Саме так в середині серпня 2013 року під час поїздки на Вижниччину зробив Чернівецький голова ОДА Михайло Папієв. Офіційно губернатора обурило те, що "вказана експозиція однобока, бо «тут жили різні національності». Експозицію, до слова, за власною ініціативою, на громадських засадах, зібрала родина Іванюків. Упорядник музею, Михайлина Іванюк, працює на чверть ставки бібліотекаря.

"Він тільки глянув на ці портрети і каже, а ви знаєте, що УПА у 41 році вбивали євреїв? У вас є ці документи? А я кажу – УПА сформоване у 42 році, в УПА навіть курінь єврейський був, лікарі були, лікували наших воїнів. УПА – це є наші герої! - каже Михайлина Іванюк. - Але він не хотів навіть слухати. І ще каже, що журналістка з "Вижницьких обріїв" (районна газета), а вона тоді була з ними, писала, що цей Петро Джуряк (його портрет розміщений в експозиції "Борці за волю України") у Розтоках розривав дітей. А я кажу, що його син, Микола Джуряк видав книжку про УПА, і показую йому цю книжку: ось почитайте. Але він навіть слухати не хоче. Тоді кажу до тієї журналістки: а ви будете за тії бріхні відповідати. І вони втікли з цього музею".

Що вже чиновнику пояснювали, що у Чернівецькій області справді живуть різні національності, але за волю України боролися саме ті люди, які представлені на експозиції «Борцям за волю України», але його це не переконало. Хоча було б дивним, якщо б до борців за незалежність України причислили агентів румунської сигуранци, німецького гестапо або ж більшовицького НКВД.

Після того, як Михайло Папієв висловив своє невдоволення експозицією "Борці за волю України" у Вижницькому краєзнавчому музеї, до голови Вижницької міської ради зателефонували та запропонували йому "забрати експозицію куди хоче, хоч до себе у кабінет".

1


КОМЕНТАРІ (1)

ПОРАДА ПЕТРУ КОБЕВКУ

Не портрети дарувати, 

А по яйцях йому дати,

Тра Папаю морду бити,

У краю, де добре жити.

avatar

Сафрон

22 серпня 2013 14:33