Книга із запахом старого міста - 'Перехрестя Чернівці' (+ВІДЕО)

Книга із запахом старого міста - "Перехрестя Чернівці" (+ВІДЕО)

18.11.2015, 11:03

Чернівці - особливе місто з незвичною історією. Переповідати найяскравіші моменти австрійських часів взялися п’ятеро місцевих авторів. Упорядниця книги каже, кожна розповідь по-своєму особлива і цінна.

- Наша пам’ять накопичила масу історій, пов’язаних із нами, з нашими друзями, з сусідами, відомими людьми, які тут жили, і з міськими диваками. Історії ці кумедні, сумні, іноді гіркі та з запахом ностальгії. Захотілось їх перекласти на папір, - розповіла Галина Пелепюк, упорядник книги, співавтор. 

"Перехрестя Чернівці" - це не історії міста, а історії про місто, каже Галина Пелепюк. Сама ж книга є продовженням збірника оповідань "Чернівецькі оповідки", який видали минулого року.

- А чому "Перехрестя"? Бо Чернівці завжди були і є на перехресті багатьох доріг і багатьох людських доль, - пояснила Галина Пелепюк.

Однією з авторок "Перехрестя Чернівці" є письменниця Наталія Шевченко. Оповідання, які увійшли до книги, - це найлегші уривки з її відомої "Чернівецької Атлантиди", зізнається пані Наталія.

- Взагалі я називаю це груповим портретом радянських Чернівців у австрійському інтер’єрі, - зазначила Наталія Шевченко, співавторка книги.

Зміст, каже авторка, - наче присвята рідному місту, юності та молодості. Трагізму в оповіданнях немає, зате є легкий сум. Згадують письменники і найпопулярніші місця відпочинку тогочасної молоді.

- Це були найулюбленіші місця відпочинку - парк, ковзанка, парк, Цецино. Такі собі точки, де любила збиратись молодь. Увесь світ сконцентрувався в нашій чакрі, в наших Чернівцях. І залишилась лише згадка про це, - сказала Наталія Шевченко.

Коштує книга "Перехрестя Чернівці" 80 гривень. Придбати її можна у міських книгарнях. 

Джерело: ТВА

Чернівці - місто особливе, і як прийнято тепер казати «харизматичне». Так починається книга п’ятьох авторів, чиї розповіді, новели та ессе увійшли до єдиної збірки. "Перехрестя Чернівці" – книга не про історію міста. А про що – розповість Любов Мочалова.

"Куди б нас не закинула доля – ми довічно залишаємося чернівчанами", – стверджують автори книги "Перехрестя Чернівців", яку сьогодні презентували в обласній бібліотеці.
 
Наталія Шевченко,  Маріанна Гончарова, Галина Пелепюк, Валентин Ткач та Сергій Воронцов спробували змалювати у своїх оповіданнях людей, які жили в Чернівцях раніше, і продовжують жити зараз. А також - висловити любов, яку вони відчувають до міста, в якому вони народилися та виросли.
 
– Я не дуже вмію придумувати, тому мої оповідання засновані на реальних речах, з дуже дрібною обробкою, тому що те, що робить життя – іноді більш художнє, ніж вигадане, – каже журналіст та письменник Сергій Воронцов. – На жаль, більш зрозумілою книга буде старшому поколінню, а от більш цікавою – молодшому. Тому що старше покоління буде багато пізнавати, а молодше – не пізнавати, проте дивуватися. Просто життя за останні 15 років дуже змінилося – і ті реалії, і люди...
 
 Книга щедро оздоблена фотографіями міста, які викликають  в уяві ностальгійні спогади,  додають легкого щему за минулим, змушуючи радіти, що Чернівці – саме те місто, без якого нам не жити.

 Джерело: promin.cv.ua

У Чернівецькій обласній бібліотеці ім. Івасюка презентували унікальну збірку оповідань про наше місто «Перехрестя Чернівців».

П’ятеро місцевих авторів об’єдналися під однією обкладинкою, щоби розповісти незвичні, авантюрні, гумористичні та дещо ностальгійні оповіді про Чернівці.

– Чому саме «Перехрестя»? Бо Чернівці завжди були і є на перехресті багатьох доріг і багатьох людських доль, - розповідає упорядниця збірки та один із співавторів Галина Пелепюк.

Свої замальовки про Чернівці також представили Наталія Шевченко,  Маріанна Гончарова, Валентин Ткач та Сергій Воронцов.

«Перехрестя Чернівців» є продовженням збірки «Чернівецькі оповідки», яка вийшла друком минулого року.

http://acc.cv.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Наталія Філяк

18 листопада 2015 12:16