Керівник буковинської освіти запевняє, що фінансова децентралізація зруйнує систему технікумів, коледжів та ПТУ

Керівник буковинської освіти запевняє, що фінансова децентралізація зруйнує систему технікумів, коледжів та ПТУ

21.12.2015, 16:30

На сайті  Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації, директор Оксана Палійчук звернулася до влади з проханням переглянути ст. 29 проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік»,  згідно якого відбудеться передача видатків на підготовку робітничих кадрів на фінансування з місцевих бюджетів та збереження фінансування мережі ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації з держбюджету. 

"Переведення технікумів, коледжів, закладів професійно-технічної освіти на місцеве фінансування призведе фактично до їхнього закриття, оскільки місцеві бюджети не в змозі будуть забезпечити їх необхідним фінансовим ресурсом", - звернулася Оксана Палійчук. 

Керівник департаменту також пояснила мінуси децентралізації в освіті та науці:  "Вона неминуче призведе до руйнації системи підготовки молодших спеціалістів, що в основному спрямована на підготовку фахівців середньої ланки не тільки для Чернівецької області, а й для всієї України, а також підвищить соціальну напругу у суспільстві у зв’язку з масовим звільненням педагогічних працівників".

Ці та інші проблеми в сучасній освіті Оксана Палійчук описала у свій заяві.

Її повний вигляд можна переглянути за посиланням. 

ДОВІДКОВО:

 У Чернівцях найбільші офіційні зарплати отримують освітяни і сплачують найбільші податки

Упродовж одинадцяти місяців цього року до зведеного бюджету чернівчани перерахували 421,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб (у т.ч. 316,2 млн. грн. отримав місцевий бюджет та 105,4 млн. гр. – держказна). У загальній сумі надходжень місцевого бюджету цей податок складає 53 відсотки (всього місцевий кошик отримав цьогоріч 598,2 млн. грн.). Про це повідомляє сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.

Показник надходжень податку з доходів цьогоріч на 80,7 млн. грн. перевищив минулорічний, а це додаткові кошти на забезпечення добробуту мешканців нашого міста.

Лідерами по сплаті ПДФО у Чернівцях, як і в минулому році, залишаються: управління освіти Чернівецької міської ради; ЧНУ ім. Ю. Федьковича; БДМУ. Натомість, цьогоріч суттєво збільшили сплату "зарплатного податку" військові частини.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що податок на доходи з виплат, нарахованих (виплачених, наданих), зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які нараховуються у зв’язку з виконанням трудових відносин та за цивільно-правовими відносинами оподатковується за ставками:
- 15 % з доходу, якщо місячний оподатковуваний дохід не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 12180 грн.) ;
- 20 % з доходу, який перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

Такі ж ставки податку застосовуються до доходів підприємців – загальносистемників та самозайнятих осіб. 

Надходження податку на доходи фізичних осіб напряму залежать від рівня заробітної плати та цивілізованих стосунків бізнесу з найманими працівниками.

1