Нуль кубометрів піску і три тонни солі: в Україні сьогодні випав перший сніг, а в Чернівцях досі немає запасу протибуксівних  матеріалів

Нуль кубометрів піску і три тонни солі: в Україні сьогодні випав перший сніг, а в Чернівцях досі немає запасу протибуксівних матеріалів

19.09.2013, 21:59

Уночі в Карпатах, на Чорногірському хребті, випав перший сніг. Про це Укрінформ повідомили в Яремчанському рятувальному пункті. "Сніг випав на Чорногірському хребті", - зазначили рятувальники. За їхньою інформацією, товщина сніжного покриву складає не більш як 6 см.

 

Водночас, як свідчить офіційний документ з сайту Чернівецької міської ради, який лише наступного тижня планують розглянути на засіданні Чернівецького міськвиконкому, у місті досі немає запасу протибуксівних матеріалів - піску й солі. Депутат Олексій Каспрук пророкує обласному центру транспортний армагеддон. 

"на сьогодні запас протибуксівних  матеріалів складає: гранвідсіву (піску)  - 0 куб.м. (при плані  4000),  солі – 3,4 т. (при плані - 2000). Також на підставі проведених конкурсних торгів між Чернівецьким міським комунальним підрядним шляхово-експлуатаційним підприємством і ТОВ «Гервін» (м.Вінниця) укладено договір на поставку 2 100т. технічної солі, термін поставки солі до 31.12.2013р.", - написано у рішенні виконкому. 

2 100 тонн технічної солі, як слідує з цього документа, в Чернівці мають поставити до 31 грудня. Тобто в самий розпал зими. Зараз місто має лише 3,4 т. солі (при плані - 2000), гранвідсіву (піску) підлеглі керівника міськШЕП Віталія Червінського не мають взагалі: 0 куб.м. (при плані  4000). Хоча, нагадаємо, на початку серпня міська рада запевнила, що підготовка до осінньо-зимового сезону Чернівців становить понад 60 відсотків. 

Який транспортний колапс чекає на Чернівці, якщо сніг випаде ще до Нового року і при цьому вдарять морози можна спрогнозувати з досвіду минулих років. Коли пісок для посипання також шукали в найлютіші морози. І коли не те що доставити, а набрати його через панування низьких температур було неможливо. (Пісок має властивість змерзатися, перетворюючись на каміння). Адже основний місцевий засіб боротьби з травматизмом і заторами на слизьких дорогах й тротуарах – сіль – може виявитися недієвим. За особливо низьких температур повітря (від мінус 20 і нижче) сіль просто не діє. Проте і солі в місті немає. Хоча влада й обіцяє, що буде. Можливо, під новорічну ялинку. 

Прокоментувати ситуацію з ходом  підготовки господарства м. Чернівців до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2013-2014 р. BukNews попросив ініціатора розгляду цього питання на сесії Чернівецької міської ради, депутата Олексія Каспрука:

- Місто до зими традиційно не готове. До можливих холодів, негоди залишилися лічені тижні, а то й дні, а міськШЕП не має жодної тонни гравійно-піщаної суміші для посипання доріг. Що це означає чернівчани вже добре знають з довсіду минулорічної і позаминулорічної зими. Коли перший же невеликий сніг практично паралізує рух транспорту в Чернівцях. Громадський траснпорт і автомобілі стоять у численних заторах, люди масово запізнюються на роботу, діти і студенти до навчальних закладів, травмпункти переповнені чернівчанами, які калічаться на непосипаних тротуарах. Схоже, і цього разу міська влада стала на ті самі граблі. Хоча нам ще в квітні цього року обіцяли, що аж цього разу буде інакше. Проте, якщо порівняти рішення виконавчого комітету міської ради від 23.04.2013 № 190/8  «Про затвердження заходів  з підготовки господарства м. Чернівців до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2013-2014 р." з тим, що ми маємо зараз, то можемо констатувати повний провал підготовки Чернівців до зими. Наприклад, затверджені навесні заходи з підготовки комунального господарства до зими передбачали, що до кінця ІІІ кварталу в місті має бути бодай по 200 кубометрів і 200 тонн піску і солі. Натомість по одному показнику маємо нуль, по другому аж 3 тонни. І першим наслідком цього стане транпортний колапс в місті. 

 Нагадаємо, вчора, 18 вересня, синоптики прогнозували похолодання в країні. Так, за прогнозами Гідрометцентру, Україну охопить прохолодне і вологе повітря, що переміщається із заходу Європи. По всій країні пройдуть дощі різної інтенсивності, в Карпатах - дощ з мокрим снігом, а температура повітря знизиться.Водночас прийдешня зима в Європі поповнить список зим цього сторіччя з аномальними морозами. Про це повідомили фахівці одразу декількох авторитетних метеослужб. Фахівці не виключають, що ця зима може стати найхолоднішою за останні 100 років.

1