Кандидати від однієї партії, щоб гарантовано потрапити до ради, мотивовані занижувати явку й результати в округах своїх однопартійців або завищувати у своєму, - експерт

Кандидати від однієї партії, щоб гарантовано потрапити до ради, мотивовані занижувати явку й результати в округах своїх однопартійців або завищувати у своєму, - експерт

13.08.2015, 15:29

Експерти  продовжують аналізувати виборчий закон, за яким 25 жовтня відбудуться місцеві вибори. Свою позицію з цього приводу оприлюднив Олександр Клюжев, аналітик громадянської мережі "ОПОРа", у матеріалі в газеті "Дзеркало тижня" "Чим злякала держава потенційних фальсифікаторів місцевих виборів?" 

Запропонована для місцевих виборів в Україні виборча система, з огляду на досвід практичного застосування аналогічної в окремих регіонах Російської Федерації, не налаштовує на оптимістичні прогнози. 

У Росії використання подібної до української системи не лише не привело до зменшення корупційності виборчого процесу, а й спричинило масові випадки взаємних фальсифікацій між кандидатами, висунутими однією партією в різних територіальних округах. 

Така виборча система передбачає "закріплення" не більше ніж по одному кандидату у відносно невеликих територіальних округах, на які розбивається місто, район чи область.

Порядок черговості отримання мандатів кандидатами від прохідної партії визначається порівнянням відсотків (не абсолютної кількості голосів), отриманих партією в різних територіальних округах.

Як показує російська практика, кандидати мотивовані протизаконно занижувати явку й результати в округах своїх однопартійців або завищувати результативність власної партії у своєму окрузі.

Тобто в Україні до фальсифікацій з боку різних партій можуть додатися внутрішньопартійні маніпуляції з голосами виборців.

У Росії подібна виборча система супроводжувалася ефектами так званого недопредставництва і надмірного представництва територій. В одному окрузі може бути обрано кілька депутатів від різних партій, в іншому — жодного, у третьому переможцем стане не той кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів.

У політично активному українському суспільстві зазначених ефектів виборчої системи виборці можуть не сприйняти, що потенційно загрожує масовими локальними конфліктами.  У таких умовах роль громадського контролю і незалежного спостереження на виборах зростає в рази. Із чим українське суспільство можна й привітати. 

Більше читайте тут: http://gazeta.dt.ua/internal/chim-zlyakala-derzhava-potenciynih-falsifikatoriv-miscevih-viboriv-_.html

1