Іван Рибак: Я очікую офіційну заяву Києва на підтримку хорватських футболістів, котрі привітали наших вболівальників вигуком 'Слава Україні!'

Іван Рибак: Я очікую офіційну заяву Києва на підтримку хорватських футболістів, котрі привітали наших вболівальників вигуком "Слава Україні!"

10.07.2018, 10:45

У телеефірі на каналі "112 Україна" народний депутат України Іван Рибак висловив обурення діями ФІФА щодо репресій проти колишніх київських динамівців у хорватській збірній.

"Я не бачу жодної різниці між гаслом "Віва Італія" і "Слава Україні". Дії ФІФА і дисциплінарне стягнення щодо Огнєва Вукоєвича, а також попередження Домагою Віді, колишнім гравцям київського "Динамо", котрі привітали українських вболівальників, які їх підтримували у матчі з Росією гаслом "Слава Україні" є некоректними і непропорційними", - заявив народний депутат.

На його переконання, футбол перестав бути просто спортивною грою, а став великим бізнесом. Тому ФІФА стала фінансово і політично залежною. У даному випадку від Росії.

"Ні для кого не секрет, і це написано на рекламних щитах вздовж поля, що російський "Газпром" є спонсором ФіФА і платить їй значні кошти. Тому ця футбольна організація, котра за сумнівних обставин прийняла рішення про проведення Мундіалю - 2018 у Росії, зараз схилила голову перед "Газпромом" і вирішила покарати двох хорватських футболістів.

Я пригадую 1995 рік, був такий хорватський генерал Звонимир Червенко, здається, який мав українське коріння, і був одним з командувачів хорватської армії, очолював Генеральний штаб. Хорвати тоді у ході операції "Буря" прогнали сербські війська зі своєї території. Так що наші країни поєднує не тільки футбол, і це треба поважати.

Я чекаю на реакцію офіційного Києва з вимогою перестати цькувати хорватських хлопців, котрі тривалий час виступали в Києві, і мають повне право привітати нас вигуком "Слава Україні". Перша ластівка вже є, у Твітер з'явилася реакція українського посольства в Британії, яке засуджує таке плазування ФІФА перед керівництвом Росії та "Газпромом".

За час проведення чемпіонату світу в Росії від рук російських найманців і кадрових військових загинуло більше 20 українців, які захищають батьківщину і 51 поранений. Чому про це не говорять у ФІФА? Чому не говорять про збитий російським Буком малазійський Боїнг?

Я думаю, спливе не так багато часу, і ми знатимемо, як Росія, котра веде щонайменше 2 гарячі війни - у Сирії та Україні, котра утримує політичних в'язнів, дістала право на проведення чемпіонату світу з футболу. Яка ціна питання.  

Можливо, росіяни так зухвало себе поводять, тиснучи на ФІФА, і тому, що в ході чемпіонату Росія реструктуризувала Хорватії частину боргу за газ. Напевно, сподівалися, що хорвати у відповідь злиють гру з Росією. Але ті довели непідкупність, за присутності своєї пані президента країни Колінди Грабар-Китарович, і виграли у російської збірної. Це роздратувало не тільки Путіна.

Я думаю, що українцям треба масово підтримати хорватську збірну у наступній грі. Зробити на наших вулицях флеш-моби з хорватською символикою під час перегляду гри. А разом з гаслом "Слава Україні" вигукувати "Слава Хорватії". Так буде справедливо", - заявив Іван Рибак.    

ДОВІДКОВО

Чернівецькі вболівальники долучилися до обвалу рейтингу сторінки ФІФА в Facebook. На сторінці з'явилося багато негативних оцінок з підписами «Слава Україні». Сторінка Міжнародної федерації футболу (ФІФА) в facebook впала в рейтингу до 1,4 зірки з п'яти. На сторінці з'явилося багато негативних оцінок з підписами «Слава Україні» і від чернівчан. Станом на 9.40 10 липня, вже 152 тисячі чоловік поставили сторінці ФІФА одиницю, = повідомляє сайт http://acc.cv.ua/

Після матчу Росія - Хорватія Домагой Віда з Огнєном Вукоєвичем записали відеозвернення зі словами «Слава Україні». Віда у підсумку отримав попередження від ФІФА, а Вукоєвича звільнили зі збірної Хорватії.

Футболіст пізніше пояснив свій вчинок, але був попереджений ФІФА. Як відомо, Міжнародна федерація футболу (ФІФА) винесла попередження захиснику збірної Хорватії за неспортивну поведінку, що суперечить принципам чесної гри. Як стверджувало видання The Sun, згідно з дисциплінарним кодексом, футболіст міг отримати покарання у вигляді дискваліфікації на два матчі.  

1