Іван Рибак у Міжнародний день лісу закликав збільшити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку та експорт лісу

Іван Рибак у Міжнародний день лісу закликав збільшити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку та експорт лісу

21.03.2018, 19:29

Сьогодні Міжнародний день лісу. Це ще одна нагода привернути увагу суспільства до важливих екологічних проблем.

Ліс – це наше безцінне надбання, на якому негативно відобразилася динаміка технологічного та економічного прогресу 21-го століття. На жаль, проблема незаконної вирубки лісів досі актуальна в Україні.

- Значну частину мого виборчого округу складають гірські райони із залісненими територіями, - розповів народний депутат України Іван Рибак. -  Я постійно тримаю руку на пульсі проблем, пов’язаних з вирубками, промисловою переробкою деревини і експортом лісу у дозволеному законодавством сигменті. Тому завжди підтримую законодавчі ініціативи, що сприятимуть вирішенню цих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак закликав підтримати його лісові ініціативи про створення Лісового фонду і ренту для місцевих бюджетів

- Вчора парламент прийняв у першому читанні законопроект, який продовжує в нашій країні боротьбу проти незаконного вивозу лісу-кругляка, а також перевезення, зберігання, збуту незаконно вирубаних дерев. Цей документ є посиленням дії мораторію на експорт деревини, адже ним запропоновано збільшити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем.

- Слід зазначити, що мораторій на вивіз лісу-кругляка з України вже приносить суттєву вигоду для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та економіки в цілому, незважаючи на поки що дуже короткий термін його дії – трохи більше року. 

- Але дехто продовжує варварськи вирубати українські ліси та незаконно вивозити деревину через кордон під виглядом дров. Тому дуже важливою є прідтримка ЗП №5495 для подолання вищезгаданих явищ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скасовано ПДВ на ввіз  обладнання для лісопереробної галузі і надано розстрочку на його виплату за два роки 

- Окремої уваги вартий законопроект щодо скасування ввізного мита на деревообробне обладнання для наших переробників, щоб кожний малий та середній підприємець міг виконувати поглиблену переробку. Адже деревина повинна перероблятися на місці і формувати додаткову вартісь. Необхідно сприяти розвитку українського бізнесу, щоб Україна могла експортувати не сировину, а готовий товар!

1