Іван Рибак у Лондоні вирішував проблеми об’єкта “Укриття” і перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему

Іван Рибак у Лондоні вирішував проблеми об’єкта “Укриття” і перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему

07.12.2018, 14:10

Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВР з питань екологічної політики, в черговий раз у складі української делегації народний депутат України Іван Рибак взяв участь у засіданнях Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду “Укриття” та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, що відбулися у штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку в Лондоні.

- Українська сторона під час виступу висловила вдячність міжнародним партнерам за їх зусилля в реалізації безпекових проектів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. Також, під час обговорення питань порядку денного ми поінформували учасників засідання про виконання зобов’язань, взятих на себе Україною, - повідомив подробиці візиту Іван Рибак. 

- Разом з тим, ми висловили занепокоєння щодо терміну завершення робіт за проектом Нового безпечного конфайменту. Наразі їх перенесено з грудня 2018 року на травень - червень 2019. Було наголошено, що Україні необхідно отримати повністю функціональний та безпечний об’єкт у найкоротші терміни, оскільки наша держава зацікавлена у найшвидшому вирішенні питань, що стосуються завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). А затримка з запуском цього об’єкту не дає змоги розпочати перевезення відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1 до СВЯП-2, що має забезпечити довготривале та безпечне зберігання на термін у 100 років. Зараз це ядерне паливо зберігається на Чорнобильській АЕС.

- Також поінформували про завершення всіх будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних робіт в рамках завершення будівництва заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ).

- Окремо було акцентовано на тому, що проектом Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему на експлуатацію об’єктів НБК, СВЯП-2 та ЗПРРВ з 2019 року передбачено кошти з Державного бюджету України.

- Крім того, наголосили, що 16 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон України про внесення змін до загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему. Це дуже своєчасний крок для затвердження єдиного документа щодо цих процедур. І на ці заходи передбачене бюджетне фінансування до 2020 року. Одночасно, ми поінформували учасників засідання, що на цей час розробляється відповідна концепція на період з 2021 по 2031 роки, яка відповідатиме критеріям ядерної безпеки, згідно з європейськими нормами та стандартами.

- Розмова була конструктивною, наші партнери запевнили українську сторону у чіткому виконанні взятих на себе зобов'язань, а також висловили підтримку крокам, які робить Україна на шляху розв'язання цієї континентальної проблеми. У наступному році проведення засідання заплановано в Україні, - сказав Іван Рибак. 

1