Іван Рибак: Потрібно видобувати український газ, переставати брати в борг і припиняти піднімати комунальні тарифи на вимогу кредиторів

Іван Рибак: Потрібно видобувати український газ, переставати брати в борг і припиняти піднімати комунальні тарифи на вимогу кредиторів

20.08.2018, 16:31

Про це народний депутат України Іван Рибак заявив  в ефірі телеканалу 112 Україна.

Це, звичайно, питання до Уряду, але я сьогодні не бачу реальних передумов для підняття тарифів на газ. Тим більше, що наслідком стане зростання розміру субсидій та кількість людей, котрі їх отримуватимуть. А це, відповідно, збільшить навантаження на працюючу частину населення і посилить міграційні процеси серед українських заробітчан. Україна збільшує видобування свого українського газу. І Уряду потрібно скористатися цією можливістю якраз для зниження тарифів на газ для населення.

Що стосується кредитів та вимог МВФ - то я є прихильником того, щоб перестати позичати гроші. Ми говоримо про 1 мільярд доларів від МВФ. І також говоримо про те, що українські заробітчани напряму, офіційно, а це лише частина фінансового айсберга, влили в економіку України 1 мільярд євро. Крім цього, є розуміння, що ще 5 мільярдів від заробітчан заїхало в країну у вигляді "кешу". Це серйозне інвестування в нашу державу нашими людьми, причому – безпроцентне. Тому важливо розуміти, що заробітчани - це величезний кваліфікований потенціал для створення робочих місць в Україні, для її швидкого економічного зростання.

Потрібно лише піти назустріч людям через політику виплати достойних зарплат тут, в Україні. Інакше ми від наркотичної голки МВФ ніколи не відмовимось. Один раз ми повинні сказати собі - стоп, пора зупинитися, і жити на те, що можемо самі заробити. Піднімати ціни на газ та комуналку за забаганками МВФ я взагалі вважаю неправильним. Це б'є по найменш забезпечених верствах населення, це створює напругу на тих, хто працює, це змушує їхати кращих робітників з України.

Крім цього, збільшення номінантів на субсидії ляже важким тягарем на плечі тих, хто сплачує податки. Жодна із сторін цієї монети не є виграшною для України, яким би боком вона не випала. Тим більше, що податковий тиск на населення, що працює, і так досягає критичної межі через наявність великого відсотка пенсіонерів в українському суспільстві. До того ж це викликає зловживання на ринку праці, оскільки багато активних українців воліють працювати в тіні, щоб додатково отримувати субсидію. Цим треба займатися, а не поглибленням кабальної фінансової ями.

1