Іван Рибак: Нарешті речі названо своїми іменами: війну – війною, агресію – агресією, окупанта – окупантом

Іван Рибак: Нарешті речі названо своїми іменами: війну – війною, агресію – агресією, окупанта – окупантом

01.05.2018, 12:37

«30 квітня Президент України Петро Порошенко оголосив про завершення АТО. Із 14-ї години цього дня формат змінено на Операцію об’єднаних сил. Командування операцією перейшло від Антитерористичного центру СБУ до Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил. Управління веденням боєвих дій таким чином перейшло до військових. Конфлікт на Сході давно виріс із рамок операції спецслужб, як і сплив час вимушеної дипломатії щодо формату дій з метою підготувати і розгорнути Збройні сили та надати їм конституційні повноваження. За цей час Верховна Рада України на законодавчому рівні визнала Росію агресором, а території, на яких присутні регулярні російські війська, окупованими. Ми маємо справу з реальним військовим вторгненням на територію нашої держави. Іншими словами, відтак військові у ширшому обсязі виконуватимуть свої обов’язки із захисту та визволення захоплених українських земель.

Чітко визначено і вертикаль нової доктрини – командувач Об’єднаних сил підпорядковується головнокомандувачу та начальнику Генштабу, керувати операцією призначено генерала Сергія Наєва, котрий 7 березня став заступником начальника Генштабу. Йому делеговано повноваження на дії, характерні  військовим, а саме введення станів посиленої безпеки трьох рівнів: зеленого, жовтого, червоного – що суттєво посилить безпеку на прилеглих до лінії зіткнення територіях, дисциплінізує дії цивільних. У рамках Операції об’єднаних сил і буде, швидше за все, остаточно вирішене питання деокупації Донбасу та Криму за сприяння, звичайно, Дипломатичного корпусу. Нарешті війну на Сході віддано в руки професіоналів», – прокоментував заяву Президента народний депутат України Іван Рибак.

Тим часом в Україну прибули американські Javelin, які ще називають вбивцями танків та гелікоптерів. Це теж 30 квітня офіційно підтвердив Президент України.

«Поява у ЗСУ цієї серйозної і дороговартісної американської зброї значно посилить можливості наших військових і достатньо сильно знівелює можливості агресора, який покладає надії на свої бронетанкові сили, незаконно переміщені на окуповані території. Росіяни вже давно боялися такої реальної військової підтримки США Україні, розуміючи, що сучасні протитанкові ракети різко вирівняють баланс сил на користь України. Президент Трамп виконав свою обіцянку, довівши світові вже вкотре, що США є надійним партнером України. У тому числі військовим», – заявив Іван Рибак.

Також народний депутат прокоментував і передислокування в Чернівці 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону, який у 2014-му році був сформований у Чернівцях як батальйон територіальної оборони.

«Наші вояки щойно повернулися із зони бойових дій, з Луганської області. Стояли на передовій, мають бойовий досвід. Вважаю повернення батальйону у Чернівці позитивним як і в безпековому, так і патріотично-виховному сенсі. Свого часу на вимогу НАТО українські військові частини, дислоковані поблизу кордону, були відведені вглиб країни. Північний альянс тоді розглядав Україну, як російського військового сателіта. Нині ситуація змінилася, і наші міжнародні партнери спокійно реагують на наші внутрішні передислокації військових сил. Це означає довіру. Зросла й довіра до наших вояків з боку цивільного населення. Ми маємо свою армію, яка стає сильнішої з дня на день. Ми її любимо, і ми на неї сподіваємося. Поява у місті більшого числа людей у камуфляжах означає спокій для громадян. Та ж молодь, котра себе не ідентифікує з військовим обов’язком кожного, з ризиками і викликами, які зараз стоять перед Україною, на наочному прикладі зможе побачити гарних, струнких хлопців в українській військовій формі. Котрі у той час, коли вони роз’їжджають містом на дорогих машинах і сидять з подружками у кафе, реально захищають Україну від ворога», – переконаний народний депутат.

1