Іван Мунтян: Закиди щодо корупції під час передачі в оренду майна обласних комунальних установ є безпідставними й такими, що не відповідають дійсності

Іван Мунтян: Закиди щодо корупції під час передачі в оренду майна обласних комунальних установ є безпідставними й такими, що не відповідають дійсності

29.01.2019, 22:15

На цьому наголосив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян під час наради за участю керівників обласних комунальних закладів культури, яку керівник представницької влади краю провів сьогодні, 29 січня. Так, учасники наради поінформували посадовця про стан справ, проблемні питання та перспективи розвитку очолюваних установ.

Зокрема, обговорено необхідність ремонту будівель, у яких знаходяться відповідні установи, адже майже всі вони є доволі поважного віку. Водночас наголошено, що питання проведення ремонтних робіт регламентується охоронним статусом об’єктів історичної та культурної спадщини, який мають вказані будівлі, що додатково здорожчує вартість цих робіт.

«Обласна рада, як засновник та орган управління комунальних установ не залишиться осторонь вирішення цих питань. Водночас, навряд чи в обласному бюджеті на цей рік знайдуться майже 20 мільйонів гривень для проведення усіх необхідних ремонтних робіт. Власне у країнах ЄС це питання вирішується не стільки за рахунок коштів місцевих бюджетів, як за рахунок грантових коштів та котів міжнародної фінансової допомоги. Тому дуже сподіваюся, що не за горами той час, коли й українські культурні та історичні перлини зможуть сповна скористатися можливістю отримати відповідне фінансування», – відзначив Іван Мунтян.

Водночас, голова крайового парламенту Буковини зазначив, що нині потрібно брати до уваги реалії сьогодення та використовувати наявні позабюджетні джерела додаткових фінансових надходжень, які можна спрямовувати на розвиток обласних комунальних закладів культури. Одним із таких джерел, за словами керівника представницької влади краю, є оренда, в тому числі короткострокова, вільних приміщень і території (як у випадку з КЗ «Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту») комунальних установ.

«Сімдесят відсотків надходжень від орендної плати спрямовуються безпосередньо на розвиток обласних комунальних закладів, а тридцять – до обласного бюджету, що також дає можливість поступово акумулювати фінансовий ресурс, необхідний для вирішення тих чи інших проблемних питань. Адже саме надходження від оренди дають змогу комунальним установам заробляти бодай частину коштів, необхідних для розвитку та утримання відповідних приміщень і території у належному стані. Більше того, вважаю, що ситуація, коли той чи інший комунальний заклад не використовує незадіяні приміщення чи можливості, є неприпустимою», – наголосив Іван Мунтян.

Посадовець також додав, що під час розгляду пропозицій керівників обласних комунальних установ про передачу в оренду тих чи інших приміщень обласна рада неухильно дотримується чинного законодавства, тому будь-які закиди щодо корупції є безпідставними й такими, що не відповідають дійсності.

За словами учасників наради, саме надходження від оренди дають змогу, у цьому випадку установам культури, заробляти бодай частину коштів, необхідних для розвитку та утримання відповідних приміщень і території у належному стані. Власне мова не йде про якийсь прихований «дерибан» землі та приміщень, як це чомусь намагаються подати окремі активісти та представники ЗМІ, а лише про ефективний підхід до управління майном територіальної громади області. Адже як на мене, і директори закладів культури одностайно підтримали таку позицію, ситуація, коли той чи інший заклад не використовує наявні незадіяні приміщення чи можливості є неприпустимою, - написав на своїй сторінці у ФБ Іван Мунтян

Більше того, сьогодні обласній раді сьомого скликання доводиться вживати відповідних заходів, аби унеможливити подальший «дерибан» земельних ділянок, на яких знаходяться об’єкти комунальної власності, та домогтися сплати належних платежів до бюджету від підприємців, які свого часу за потурання Чернівецької міської ради попередніх скликань зуміли відхопити декілька ласих шматків.

- Про ситуацію, що склалася в обласній психіатричній лікарні внаслідок прийняття таких рішень міською радою, мабуть не говорить хіба що лінивий. Водночас, подібну ситуацію маємо і в обласному музеї народної архітектури та побуту, у якого аналогічними рішеннями міської ради попередніх скликань було вилучено чотири земельні ділянки. А все тому, що донедавна земля, на якій знаходиться музей унікальних пам’яток архітектури нашого краю, не була відповідним чином за ним закріплена. Враховуючи це, наголосив, що сьогодні усі ми разом зобов’язані стояти на захисті інтересів громади та її майна.

«Відповідно, закликаю зробити усе залежне для збереження професійних колективів та поліпшення умов їх праці. У свою чергу хочу запевнити у тому, що обласна рада і надалі стоятиме на захисті законних прав колективів обласних комунальних закладів культури та буде їх підтримувати, аби забезпечити оптимальні умови для примноження та популяризації культурного спадку нашого краю», – відзначив насамкінець Іван Мунтян.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Власником комунальних земельних ділянок, розташованих в адміністративних межах міста Чернівці, у тому числі під комунальними закладами і установами, є територіальна громада м. Чернівці, а не якась удавана територіальна громада області, яка існує тільки у хворій уяві нинішніх керівників облради та її юристів. Наша міська територіальна громада не утворювала на комунальних землях спільну власність з іншими територіальними громадами області і не наділяла Чернівецьку обласну раду правом розпоряджатися своєю комунальною землею. Тому оці вистави Івана Мунтяна, зрежисовані його кишеньковим, без честі і совісті, юристом Степаном Чернушкою можуть із захопленням дивитися хіба керівники комунальних установ, якщо їм це не гидко. На захист інтересів територіальної громади міста повинна стати Чернівецька міська рада, а не обласна рада, яка привласнила собі майно громади через його незаконну реєстрацію. Бездіяльність і потурання беззаконню Мунтяна з боку міськради Продана - тема окремої розмови. 

avatar

Ісаченко

29 січня 2019 23:24

ГО «Волонтерський рух Буковини» вимагає від Чернівецької обласної ради припинити порушувати Конституцію та закони України,  інтереси територіальних громад Буковини під час прийняття рішень, які стосуються розпорядження земельними ділянками комунальної власності.  Окремі з цих протиправних рішень, які спрямовані  на нецільове, комерційне  використання  земельних ділянок  лікувальних установ, загрожують суттєвим погіршенням надання спеціалізованої медичної допомоги.

Чернівецька обласна рада передала в оренду приватному підприємству на 10 років  140,6 кв.м.  приміщення корпусу «Ш» Чернівецької обласної психіатричної лікарні, де розміщувалася столярна майстерня закладу. Договір оренди укладено 17 грудня 2018 року  з порушеннями. 

Тепер  обласна рада з використання та приватизації майна має намір здійснити поділ землі, на якій розташована  обласна психіатрична лікарня , на П‘ЯТЬ окремих земельних ділянок,  лише ОДНА з яких буде призначена для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги.  Зокрема, за приміщенням згаданої столярної майстерні площею 140,6 кв.м, яка  протиправно передана в оренду приватному підприємству, передбачають закріпити земельну ділянку площею 1,95 га. Таким чином, територію обласної психіатричної лікарні, яка використовується для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги, обласна рада намагається зменшити одразу на 2,5 гектара – з 9,1816 га до 6,6478 га. Це особливо ціна паркова зона у центрі міста!

До уваги не береться той факт, що комплекс споруд психіатричної лікарні із парковою територією початку ХХ століття є пам’яткою  архітектури місцевого значення, має охоронний договір, який передбачає використання будівель і території пам’ятки винятково під лікарняні заклади, забороняє використання цієї території  для нового будівництва та задоволення інших господарських потреб, проведення будь-яких  земляних та інших робіт без спеціального письмового дозволу органу охорони культурної спадщини.

ГО «Волонтерський рух Буковини», який тривалий час опікується долею пацієнтів дитячого відділення психіатричної  лікарні, а також організацією відділення з надання допомоги учасникам АТО, закликає правоохоронні органи, інші органи влади  припинити протиправні дії обласної ради з комунальним майном та землею, що є фактично власністю територіальної громади міста Чернівці, порушення пам‘ятко охоронного законодавства.

Спільними зусиллями зупинимо рейдерське захоплення Чернівецької психіатричної лікарні,   яка  вже майже 120 років надає спеціалізовану медичну допомогу буковинцям, збережемо архітектурну пам’ятку та парк у центрі міста !

avatar

Рейдерське захоплення приватним бізнесом території та майна психлікарні

30 січня 2019 09:01