Іван Мунтян: «Сьогодні я сумую разом з усіма вами…» У Чернівцях вшанували пам'ять жертв Голокосту

Іван Мунтян: «Сьогодні я сумую разом з усіма вами…» У Чернівцях вшанували пам'ять жертв Голокосту

27.01.2016, 22:10

Сьогодні, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян разом з головними рабинами Чернівецької області Ноахом Кофманським та Менахемом Ґліценштейном, директором благодійного фонду «Хэсэд-Шушана» Леонідом Фуксом, представниками влади та єврейської громади Чернівців вшанував пам’ять 6 мільйонів загиблих євреїв.

«Буковина завжди славилася своєю толерантністю, але ці жахливі події свого часу не оминули і її. Низько схиляю голову в пам’ять про усіх невинно убієнних синів та доньок єврейського народу. Сьогодні я сумую разом з усіма вами. Вірю, що пам’ять про цей жахливий злочин проти людства житиме вічно у серцях людей незалежно від їх національності, щоб подібне не повторилося ніколи більше!», – відзначив керівник представницької влади регіону, звертаючись до учасників жалобного зібрання.

Іван Мунтян нагадав про той великий внесок, який представники єврейського народу зробили у соціально-економічний розвиток Буковини, а також запевнив у тому, що і надалі сприятиме культурному розвитку єврейської громади Чернівецької області.

 27 січня у Чернівецькому міському Центральному палаці культури відбувся урочистий мітинг-реквієм, присвячений Міжнародному Дню пам'яті жертв Голокосту

Відкрив захід голова Чернівецької обласної єврейської громади Лев Клейман, який з 2005 року організовує його спільно із чернівецькою єврейською школою №41:

- Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. В загальному було знищено 6 млн. євреїв, з них в Україні - півтора мільйони. Постраждала й моя сім’я, яка мешкала у Новоселиччині. Наш обов’язок перед дітьми та онуками – розповідати їм про жахливі події Голокосту, щоб подібне ніколи не повторилося. Єврейська громада дякує вчителям та учням школи №41 за організацію реквієму.

     Розділив скорботу із присутніми директор музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір:

- Лише на Буковині є 50 місць масової загибелі євреїв – людей, які дихали з нами одним повітрям та ходили по одним вулицям. Ми зібралися тут для того, щоб завжди пам’ятати про трагедію Голокосту та про те, чиїми руками вона творилася. Із метою передачі памяті про історичні події майбутнім поколінням наразі іде активна  робота по створенню музею  голокосту в Чернівцях.

Вшанував пам'ять загиблих і начальник патронатного відділу Чернівецької міської ради Володимир Пулинець, наголосивши, що необхідно пам’ятати про велику трагедію не лише у цей день, а й робити все, щоб такі події ніколи більше не мали місця в історії; саме такими заходами ми зобов’язані виховати у нового покоління міжнаціональну толерантність та повагу.

     На завершення мітингу-реквієму головний ребе Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн прочитав молитву за померлих, пам'ять про яких присутні вшанували хвилиною мовчання.

        Елла Мадей, методист учбово-методичного  центру культури Буковини

1