Іван Мунтян обіцяє найжорсткішу реакцію обласної ради на ситуацію у Хотинській школі-інтернаті, де порушують права дітей

Іван Мунтян обіцяє найжорсткішу реакцію обласної ради на ситуацію у Хотинській школі-інтернаті, де порушують права дітей

02.12.2018, 12:22

Правозахисники заявили про нелюдські умови вихованців у Хотинській школі-інтернат

Значні порушення виявила моніторингова група у цьому навчальному закладі. Зокрема, під час незалежної перевірки правозахисників вразило те, що спальні кімнати учнів на ніч закривають на навісні замки, і учні позбавляють свободи пересування.

Щоб відвідати туалет діти змушені у вікно кликати чергового і повідомляти його про це або відправляти природні потреби в тому ж спальному приміщенні в миски та відра. У випадку виникнення вночі пожежі в спальному приміщенні,  діти не зможуть евакуюватися,  і це при тому, що в спальних корпусах немає жодного вогнегасника.

Незважаючи на те, що у закладі є душова кімната, учні не можуть митися там в будь-який день за власним бажанням протягом тижня і змушені митися у житлових корпусах. Навіть діти молодшого віку змушені самостійно носити гарячу воду із сусіднього корпусу відрами, а потім розводити її холодною водою, митися, використовуючи  тазики та самостійно прати собі нижню білизну.

Разом із тим монітори зазначили, що у закладі створені хороші умови для навчання учнів.

У школі навчаються діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку. Заклад розрахований на 160 дітей, проте на даний час навчається 91 дитина з 2 до 9 класу. На території закладу 2 спальні корпуси, їдальня, а також відокремлені дорогою навчальний корпус та душова.

У Департаменті освіти та науки Чернівецької ОДА журналістам ІА АСС повідомили, що знаходили порушення у закладі і раніше. Керівнику винесли догану, після виявлення порушень вдруге запропонували достроково припинити трудовий договір директора школи-інтернату. Однак, рішення має бути за обласною радою, адже заклад перебуває у комунальній власності. В обласній раді журналістам пообіцяли не зволікати та перевірити школу-інтернат.

Оксана Палійчук, керівниця Департаменту освіти та науки Черінвецької ОДА:

"В 2017-му році я виїхала перевірити усі спеціальні заклади і в Хотинську школу–інтернат. Були виявлені серйозні порушення і був направлений відповідний лист до обласної ради. Це заклад комунальної власності. Це були порушення ті самі , що у теперішньому звіті омбудсмена. Про завезення продуктів харчування без будь-яких документів. Директор підписав акти. Департамент освіти одразу звернувся до обласної ради, депутати розглянули порушення. І ми притягли керівника школи-інтернату до відповідальності, це була догана. 4 жовтня ми звернулись, знову були складені акти. Тому що ми виявили, що дитина з цього закладу була знайдена у Києві наодинці.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян повідомив: "Я запевняю, що коли комісія виїде на місце і рішення буде прийняте найжорсткіше. Комісія обласної ради у робочому режимі розглядає ці всі питання. Виїхати на місце із департаменту ніхто не просив. Не півроку, я думаю, що у найкоротші терміни комісія виїде і вивчить це питання."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трьох сиріт з Хотинського інтернату, попри їх благання залишити у рідних стінах, департамент освіти і науки примусово переводить в Оршівський інтернат

Нагадаємо, 1 вересня 2018 року кількох учнів КЗ "Хотинська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат 2" чиновники розлучили з друзями-однокласниками і рідними вихователями та вчителями та примусово перевели в Оршівський інтернат.

Джерело: http://acc.cv.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Палійчучка все перекручує і крутить Мунтяном як хоче.

avatar

...

02 грудня 2018 17:12