Іван Мунтян: «Ми дивимося в майбутнє!»

Іван Мунтян: «Ми дивимося в майбутнє!»

28.09.2011, 21:58

Після безкомпромісного очищення лав обласної організації партії ВО «Батьківщина» від пристосуванців, що зрадили ідеали партії та інтереси виборців, робота оновленої  структури набирає обертів. Відбулися звітно-виборні конференції, практично у всіх районних та в обласній організацій обрані легітимні керівники, наводиться лад з фракціями в місцевих радах, повертається довіра людей. Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина» оприлюднила текст розмови з головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іваном Мунтяном про перші результати та найближчі потужні плани.

 Іване Миколайовичу, важко було відновлювати зруйноване недобросовісними попередниками?

Ми дивимося в майбутнє, тому немає сенсу скаржитися на складнощі. І майбутнє бачимо світлим і справедливим – саме таким, якого прагнуть наші краяни спільно з усіма українцями. Ми разом його здобудемо. А те, що було – воно послужить добрим уроком, його треба враховувати, але не жити ним.

Як маєте намір враховувати здобутий досвід?

Насамперед, кардинально змінимо підхід до списків депутатів. Адже попередні списки складалися на власний розсуд тодішнього керівництва, і от тепер маємо результат: інтереси громади, яка довірилася «Батьківщині», фактично не представлені в Чернівецькій міській раді, змінили свої передвиборчі переконання половина депутатів обласної ради, є проблеми в районах… Я переконаний, що перед включенням особи до партійного списку кандидатів у депутати, необхідно ретельно вивчати думку людей і враховувати попередню діяльність кандидата. Адже уже прекрасно видно, хто як себе проявляє – от хоча б у заходах, які ми постійно проводимо (мітингах, пікетах, у зборі підписів, у поточній роботі). Не виключено, що ми і надалі будемо повертатися до питання очищення наших лав.

Ви заінтригували… Є зауваження і до оновленого керівного складу партійців на Буковині?

Висновки робити ще рано, все лише, як кажуть, входить у колію. Але я не всім задоволений, і оцінку роботі буду давати публічно – аби ні в кого не склалося враження, що можна сховатися від відповідальності чи уникнути її. Додам, що Рішенням Бюро облпарторганізації ми прийняли Положення про рейтингову оцінку роботи районних організацій. Ну а найкращим підтвердженням цієї оцінки буде результат на виборах.

Деякі колеги по опозиції натякають, що нині у «Батьківщини» не найкращі часи.

Таким я можу відповісти чітко: зараз «Батьківщина» на Буковині позбавилася основної маси пристосуванства, наша команда оновлена, згуртована, молода і повна сил. Ми пройшли непростий шлях і здобули великий досвід. Тож можемо ним поділитися з іншими політичними силами опозиційного поля – гадаю, їм це також ой як знадобиться.

Попри виключення з партії багатьох депутатів, які пройшли по списках ВО «Батьківщина», вони продовжують іменувати себе фракціями «Батьківщини».

Вони це роблять не лише безпідставно, але й незаконно. Фракції формуються на партійній основі, і склад їх визначається самими фракціями. У міській раді фракція фактично саморозпустилася. Фракція «Батьківщина» в обласній раді виключила зі свого складу тих, хто зрадив своїх виборців, здійснив перебіжництво на бік влади і був виключений з партії (це колишні представники керівного складу облпарторганізації та ті, хто до них приєдналися). Нині фракцію в облраді очолює Іван Паламар. Відповідні документи і листи про це з посиланнями на закони та нормативні акти були  направлені до керівництва рад. Але зволікання з наведенням ладу в цьому питанні вигідне владі – адже так влада заплутує виборців. Тому ми, реальні партійці «Батьківщини» при кожній нагоді нагадуємо виборцям про те, хто є хто.

Ваша позиція щодо колишніх колег дуже непримиренна.

Звісно, бо вони обманули всіх заради власної вигоди. Скажу більше – це було зроблено свідомо і обдумано. Після всіх перипетій з виключенням цих людей з партії вони подавали апеляцію до вищих партійних органів, що Контрольно-ревізійної комісії. І їм були надані час і можливість виправити ситуацію, повернутися до попередніх позицій. Але вони цим не скористалися. Ну, зрештою, все стало на свої місця – тепер бачимо, що навіть за звернення щодо політичних репресій вони не голосують – а ще недавно так присягалися у вірності партії і її лідеру! Більше того - вони навіть за заяви про підняття цін не голосують... Вони відкрито стали на бік влади. Що ще раз підтвердило  правильність наших попередніх кроків.

Нині фракція в облраді невелика…

Але дієва! Разом з іншими опозиційними колегами ми зуміли навіть заблокувати сесію, щоб зупинити підступний план влади дозволити головам ОДА і облради самостійно, без депутатського корпусу і узгодження з громадою, ділити кошти обласного бюджету! На жаль, пізніше влада довела, що завжди готова порушити закон, і таки протягнула це рішення.

На Буковині є політичні репресії проти ваших однопартійців?

Тиск є. Але влада все робить хитро – це телефонні дзвінки від знайомих, близьких, це натяки на проблеми на роботі чи проблеми у бізнесі… Багато хто враховує висловлені «побажання» і стає обережнішим у словах і діях. Але відкрито про це не заявляють.

Зараз лідер партії ВО «Батьківщина» перебуває під арештом. Що далі буде з партією?

Партія ВО «Батьківщина» готова до будь-якого повороту подій. У будь-якому разі кожній людині зі здоровим глуздом очевидно: влада зайшла в глухий кут зі своїми надуманими звинуваченнями Юлії Володимирівни, і просто зайняла позицію вичікування. Міжнародні візити, заплановані на цей період для президента Януковича, безперечно будуть рясніти запитаннями щодо політичних репресій в Україні. І Янукович хоче цього уникнути. Але ми, партійці, впевнені: взята владою пауза не допоможе приховати розвал замовної справи та ухилитись від неприємних питань. Нашого лідера підтримує весь світ – і Європейська народна партія, і керівники цивілізованих держав… Ми упевнені в тому, що справедливість є, якщо за неї боротися. Тому ми продовжуємо працювати. У нас діють громадські приймальні, допомагаємо людям розібратися з пенсійними питаннями, з юридичними колізіями. Наші лави поповнюються.

Люди продовжують вступати в партію?

Так, і немало. Членами партії стали багато хто з тих, які їздили з нами до Києва брати участь у безстроковій акції протесту проти диктатури. Ми постійно відправляли туди великі групи протестувальників, які мали велике бажання і можливість відстоювати демократію. Їдуть просто прихильниками, а коли повертаються – пишуть заяви і вступають у партію! Ми маємо біля Печерського суду розбитий намет, де постійно перебувають наші представники – на ньому є табличка «Чернівецька область». Там же ми збираємо тих буковинців, які приїздять на мітинги самостійно. Дуже багато підходять вихідців з Буковини, які нині мешкають у столиці. Висловлюють підтримку, допомагають чим можуть.

Ви член Політради партії, а як часто спілкувалися з лідером «Батьківщини»?

Останнім часом часто – незважаючи на суд, Юлія Володимирівна встигала керувати партією. Ті розмови стосувалися партійної роботи, нашої обласної парторганізації. А якось перед арештом виявилася можливість короткої бесіди просто в суді. Вона мене обняла, побажала результативної боротьби всім буковинцям. Хочу відзначити, що вона прекрасно тримається, і нам би всім такої мужності і стійкості, яка є в неї. Якби ця жінка не була такою сильною – влада не застосувала б такі радикальні методи у своїй боротьбі з нею. Чим більший спротив – тим сильніша працює машина репресій. Юлія Володимирівна  на сьогодні єдиний справжній лідер в Україні, так трапляються раз на століття. І якщо доля дала нам такого лідера – це треба цінувати.