Іван Мунтян ініціював створення комісії для покращення умов лікування у психлікарні, бо її керівництво не хоче або не може забезпечити функціонування закладу на належному рівні

Іван Мунтян ініціював створення комісії для покращення умов лікування у психлікарні, бо її керівництво не хоче або не може забезпечити функціонування закладу на належному рівні

27.09.2019, 23:29

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян відвідав комунальну установу «Чернівецька обласна психіатрична лікарня». Причиною візиту стала, на превеликий жаль, нездорова ситуація, яку намагаються штучно створити довкола установи.

- Після мого останнього візиту до установи, 31 липня цього року, поінформував громадськість і про реальний стан справ у закладі, і про ті умови, в яких перебувають пацієнти там, і про ситуацію щодо господарюючих об’єктів, які розташувалися на землях лікарні і сплачують орендну плату в міський бюджет. 

- Неприємно було визнавати факт того, що причиною проблемних ситуацій установи стало, зокрема, й небажання чи то невміння керівництва лікарні організувати функціонування закладу на належному рівні. 

- Не дозволив собі того разу оприлюднити світлини з палат, які мене найбільше вразили – остерігався порушити права пацієнтів на приватність. Але зараз фото з цього закладу професійного фотографа сколихнули інтернет – і нехай мистецтво також допоможе. Емоції в поєднанні зі здоровим глуздом і законом мають допомогти домогтися справедливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З фойє психлікарні у Чернівцях зробили прохідну палату для жінок, в яке виходять двері чоловічої палати, довгий коридор і двері до їдальні, - Іван Мунтян обурений гнітючими умовами для пацієнтів

- Як і обіцяв, одразу після візиту Чернівецька обласна рада, спрямувала на ремонт приміщень обласної психіатричної лікарні понад 400 тисяч гривень. Запевнив, що крайова влада і надалі докладатиме зусиль щодо покращення ситуації в лікарні, - розповів Іван Мунтян. 

- Одразу після візиту доручив виїзній комісії Чернівецької обласної ради провести обстеження установи. Для того, щоб описати реальний стан справ у психіатричній лікарні складно підібрати слова. Тому нехай кожен сам зробить висновки із світлин, на яких члени комісії зафіксували ситуацію, що склалася.

- Вимагатиму, як керівник крайової влади, негайного вирішення питання покращення умов лікування, утримання та реабілітації пацієнтів установи. І жодними провокаціями та маніпуляціями нікому не вдасться відволікти обласну раду від здійснення своїх повноважень. І так само не потерплю безініціативності та недбальства в організації функціонування закладу. Не допустимо, аби нехтувалися основи людської гідності, право на належне медичне обслуговування на догоду особам, які насправді бояться за свої крісла, а не переймаються життєдіяльністю установи.

- Для ґрунтовного обстеження і вивчення існуючого стану справ у лікарні, готую розпорядження про створення окремої комісії Чернівецької обласної ради з представників постійно діючих комісій з питань охорони здоров'я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей та з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. До складу комісії також увійдуть представники профільного департаменту Чернівецької ОДА, представники Чернівецької міської ради, громадськості. Я наполягаю на тому, що необхідно фахово та досконало визначити основні проблемні місця та в найкоротші терміни вжити заходів щодо їх ліквідації.

- Попри це, все ж наголошу, що результат позитивних зрушень, який залежить від обласної ради - очевидний. Вже завершується ремонт в низці корпусів. Сподіваюся, що нарешті належним чином буде поставлена організація роботи лікарні, власне, керівництвом установи і ми перейдемо від обговорення перекручених фактів до того, чим повинні перейматися найбільше – покращення умов і гідного лікування пацієнтів, - переконаний Іван Мунтян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька обласна рада на відміну від міської ради попередніх скликань не передала жодного метра земельних ділянок психлікарні в оренду

1