Іван Мунтян: Буде більшість – буде перемога!

Іван Мунтян: Буде більшість – буде перемога!

15.05.2012, 16:34

Делегат Форуму об’єднаної опозиції, голова Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян упевнений у тому, що перемога опозиції на майбутніх парламентських виборах в Україні дозволить здобути перемогу для майбутнього України. Учасники Форуму, який відбувся в столиці в суботу, поділилися з журналістами своїми враженнями від історичної події.

Як наголосили учасники прес-конференції – лідери обласних організацій ВО «Батьківщина» Іван Мунтян, «Фронт змін» Максим Бурбак і «Народної самооборони» Іван Кравчук, на Форумі опозиційні політики запропонували Україні програму спільних дій виходу країни з соціально-економічної кризи, програму розвитку держави і повернення її до європейського шляху. У Форумі взяли участь лідери опозиційних політичних сил, народні депутати, представники духовенства і делегати з усіх областей України, в тому числі і з Чернівецької. Об’єднана опозиція презентувала вироблену спільну Програму дій «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя», мета якої – вивести країну з кризи, забезпечити справедливий розподіл національного багатства, повернути Україну на шлях європейського розвитку, забезпечити людям гідні умови життя, підпорядкувати владу громадянам.

Іван Мунтян повідомив, що наразі планується провести широке обговорення програми, а також що на місцевому рівні планується проведення подібних об’єднавчих форумів – від районів і до області.

Від «Батьківщини» на Форумі в столиці було 53 особи. Щодо співпраці з такими політичними силами, як, наприклад, «Удар», лідер обласної «Батьківщини» зазначив: «Ми об’єднуємося з політичними силами, які мають довіру і підтримку людей. Двері відкриті для всіх, але час іде, потрібно приймати рішення».

Щодо організації роботи на виборах у Чернівецькій області буде відомо пізніше. Важливо не хто керівник виборчого штабу, а важлива перемога. Уже в червні місцеві політичні сили представлять для обговорення кандидатів на мажоритарні округи. До того часу їх треба вберегти від адміністративного впливу і тиску. Для прийняття важливих законодавчих актів у майбутній Верховній раді достатньо простої більшості в 226 голосів. «Буде більшість – буде перемога!» - резюмував Іван Мунтян.

У суботу, 12 травня, в Києві відбувся Форум об’єднаної опозиції. На ньому опозиційні політики запропонували Україні програму спільних дій виходу країни з соціально-економічної кризи, програму розвитку держави і повернення її до європейського шляху. У форумі взяли участь лідери опозиційних політичних сил, народні депутати, представники духовенства і делегати з усіх областей України, в тому числі і з Чернівецької.

Об’єднана опозиція презентувала вироблену спільну Програму дій, мета якої – вивести країну з кризи, забезпечити справедливий розподіл національного багатства, повернути Україну на шлях європейського розвитку, забезпечити людям гідні умови життя, підпорядкувати владу громадянам.

Програма Об`єднаної опозиції складається з трьох великих розділів.

 «Кримінальній окупації України буде покладено край. Ми усунемо режим Януковича від влади шляхом чесних і демократичних виборів. Вперше в історії України опозиційні політичні партії об`єдналися у велику, потужну команду, основні цілі якої: СПРАВЕДЛИВА ДЕРЖАВА, ЧЕСНА ВЛАДА, ГІДНЕ ЖИТТЯ», - йдеться у преамбулі Програми.

 Об’єднана опозиція визначила сім першочергових завдань, які будуть вирішені після приходу опозиції до влади:

-         Можливість людям працювати і гідно заробляти. Замість нинішнього Податкового кодексу, який душить підприємців – Кодекс економічного зростання. Кількість податків буде зменшено, їх ставки знижені, процедура сплати – спрощена.

-          Гідні зарплати і справедливі пенсії. Справедлива система розподілу національного багатства в інтересах громадян. Новий, реальний прожитковий мінімум. Мінімальна заробітна плата не нижча за новий прожитковий мінімум.

-         Корупціонери понесуть відповідальність. Проведення антикорупційної люстрації

-         Відновлення справедливості. Внесення змін до законодавства про судову владу, що зроблять її незалежною від впливу інших владних інститутів. Створення реально працюючого суду присяжних.  Реформи прокуратури і правоохоронних органів. Звільнення з тюрем Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, усіх політичних в’язнів та противників режиму, засуджених за вигаданими «злочинами».

-         Замість дорогого російського газу – дешева українська енергія.

-         Усунення кримінально-олігархічного режиму Януковича.

-         Влада під контролем суспільства.

У розділі «Програма змін для України» викладені стратегічні пріоритети виводу країни із кризи та її подальшого розвитку. Представлені механізми досягнення справедливого рівня зарплат, пенсій, цін та тарифів. Визначені інструменти для боротьби з корупцією, встановлення підзвітності та прозорості влади. Презентовані законодавчі шляхи для відродження села, зниження рівня безробіття, запровадження нових стандартів в освіті і медицині, розвитку культурного простору.

Програма чітко фіксує європейський напрямок розвитку України, зокрема, необхідність підписання Угоди про асоціацію з ЄС та встановлення рівноправних відносин з країнами світу. Проект Програми буде доопрацьований під час всенародного громадського обговорення

До Форуму з листом з ув’язнення звернулася лідер опозиції Юлія Тимошенко. Вона поставила перед об’єднаною командою чіткі завдання, спрямовані на захист прав громадянина. Це доступність для громадян процедури відкликання депутатів, мерів, розпуску парламенту, місцевих рад, імпічменту Президентові - без будь-якого втручання влади; право кожному громадянину звертатися до суду з заявою про порушення кримінальної справи проти будь-якого представника влади, який грубо порушив закон (цілісна концепція реформи системи правосуддя), впливовість громадянського суспільства на всі політичні процеси; перебудова піраміди влади; зміна стосунків між власниками бізнесу і найманими працівниками.

1