Ісопенко з колегою виявили численні порушення під час позапланового візиту до дитячого «Оздоровчого комплексу «Дністер плюс» у Брідку, на який скражилися батьки

Ісопенко з колегою виявили численні порушення під час позапланового візиту до дитячого «Оздоровчого комплексу «Дністер плюс» у Брідку, на який скражилися батьки

25.07.2023, 15:47

Позаплановий моніторинговий візит до дитячого «Оздоровчого комплексу «Дністер плюс» у Чернівецькій області

Працівники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області Ірина Ісопенко та Аліна Пітей-Маляр  здійснили позаплановий моніторинговий візит до Приватного підприємства  «Оздоровчий комплекс «Дністер плюс», який розташований в селі Брідок, Чернівецької області, з метою перевірки додержання прав дітей на отримання послуг з оздоровлення та відпочинку.

Заклад розташований неподалік лісового масиву та річки. Територія закладу частково огороджена, не охороняється.

На території розташовані: два житлові двоповерхові корпуси, в одному із яких розміщена їдальня, басейн (без води), спортивний майданчик, альтанки (в одній із них знаходилися будівельні матеріали). Адміністративного приміщення на території закладу не виявлено.

Фактичну кількість дітей встановити неможливо, оскільки відсутні журнали реєстрації дітей та списки дітей по загонам. За словами старшої вожатої, у Закладі отримували послуги з оздоровлення та відпочинку 207 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Журнал реєстрації путівок відсутній.

За результатами позапланового моніторингового візиту виявлені й інші порушення прав та інтересів дітей: право на охорону життя та здоров’я, власного майна, повагу до їх гідності, право на кваліфіковану медичну допомогу в разі захворювання або травмування, право на раціональне харчування.

Зафіксовано такі порушення норм чинного законодавства, які впливають на недотримання прав дітей:

- не дотримано рекомендацій щодо позначення місця розташування захисної споруди (найпростішого укриття) за допомогою табличок (надписів) та покажчики руху до нього.

- в укритті кількість лавок не відповідає кількості дітей, які оздоровлюються. Укриття не забезпечене необхідним об’ємом питної води (з розрахунку 2 л на добу на одну особу, яка підлягає укриттю) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання); контейнерами для зберігання продуктів харчування; виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд); резервним штучним освітленням; засобами надання медичної допомоги. 

- в укритті розміщено полиці із фарбами, які мають удушливий запах.

- встановлено порушення прав дітей на достатній життєвий рівень та приватність. У деяких кімнатах встановлено невідповідність мінімальним нормам площі на одну дитину – менше 4 кв.м. без збереження дистанції між спальними місцями, що суперечить пункту 4.5 ДСанПіН 5.5.5.23-99. Виявлено кімнати, в яких розміщено двоповерхові ліжка, що також заборонено п. 6.2 ДСанПіН 5.5.5.23-99.

В окремих кімнатах ліжка розміщені поруч із аварійним виходом. Під час огляду спальних корпусів моніторинговою групою виявлено неприкріплені належним чином та встановлені з порушенням норм розетки та вимикачі, лампи освітлення без засобів захисту, що несуть загрозу життю та здоров’ю дітей. В  одному з корпусів, де проживають діти, проводяться ремонтні роботи, що є загрозою для безпечного перебування дітей.

Крім того, не дотримано вимоги щодо організації харчування дітей в закладі, зокрема:

  • у їдальні обладнані лише 2 вмивальника і 1 непрацююча на момент моніторингу сушарка для рук, що є недостатнім для визначеної кількості дітей.
  • відсутні супроводжуючі документи щодо якості та безпеки харчових продуктів, що унеможливлює ідентифікувати їхнє походження та відповідність нормам чинного законодавства. Не надано накладних на постачання продукції. Відсутнє меню розкладки на кожен день, що не дає можливості встановити вартість харчування дитини на кожен день.

З метою реагування на порушення прав підопічних «Оздоровчого комплексу «Дністер Плюс» до Чернівецької обласної військової адміністрації, до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області скеровано відповідні акти реагування. 

Джерело: https://www.ombudsman.gov.ua/

1